A koplalásnak is lehetnek előnyei – Ha így csinálod, garantáltan meghosszabbítod vele az életed

A koplalásnak is lehetnek előnyei – Ha így csinálod, garantáltan meghosszabbítod vele az életed

koplalás
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 01. 17:15
Valószínűleg mindenki tudja, és ha a szívére teszi a kezét önmagának is bevallhatja, hogy többet eszik, mint amennyire a szervezetének, illetve a testének alapesetben szüksége lenne. Sok esetben az étel kompenzációként jelenik meg az életünkben, pedig az ellenkezőjével, vagyis a koplalással, mint életvitellel hosszú távon tehetnénk magunkért testileg és lelkileg egyaránt.

Rögtön az elején érdemes tisztázni: a mérsékelt evés, vagyis a tartósan csökkentett kalóriabevitel nem egyenlő a fogyókúrával, az időszakos és egyéb böjtökkel, sem az éhezéssel és az extrém önsanyargatással. Azt jelenti, hogy tudatosan kevesebbet eszünk a megszokottnál, kiegyensúlyozott, minőségi és tápanyagokban gazdag étrendet követünk, miközben figyelünk a testünk jelzéseire, és akkor étkezünk, amikor valóban éhesek vagyunk. Ezzel az életmóddal, vagyis egyfajta harmonikus koplalással a testünk nem túlterhelt, hanem egy hatékonyabb működésre hangolódik rá, ami többféle fiziológiai és pszichológiai előnnyel járhat, és hosszú távon még az élettartam növekedéséhez is hozzájárulhat.

koplalás, lány, saláta,kalóriaszegény,  egészséges étel
Nem feltétlenül ördögtől való dolog a koplalás, feltéve, hogy tudatosan kezeljük, és nem esünk extrém önsanyargatásba
Fotó: PattyPhoto /  Shutterstock 

Meghosszabbíthatja az életünket a koplalás

A mérsékelt étkezésre épülő életmód különféle élettani mechanizmusokon keresztül növelheti az élettartamot. Ennek elsődleges oka, hogy a kevesebb kalóriabevitel csökkenti az anyagcsere során keletkező káros melléktermékeket, például a szabad gyökök mennyiségét, melyek sejtkárosodást és gyorsabb öregedést okozhatnak. Ezzel párhuzamosan, ha keveset eszünk, mérséklődik a gyulladások szintje is a szervezetben, ami kulcsfontosságú a krónikus gyulladás okozta és életkorral összefüggésbe hozható megbetegedések kialakulásával kapcsolatban. A visszafogott evés ráadásul javíthatja az inzulinérzékenységet, stabilabb vércukorszintet eredményezhet, és csökkentheti az elhízás, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.

Mit mond a WHO?

Az Egészségügyi Világszervezet táplálkozási irányelvei szerint a legfontosabb, hogy annyi kalóriát fogyasszunk napi szinten, amennyit el is használunk, hiszen ezzel tarthatjuk fenn az egészséges testsúlyt. A szükséges kalóriamennyiség sok mindentől függ, ilyenek az életkor, a nem, a testmagasság és a mozgás mértéke. Általánosságban támpontként mégis elmondható, hogy a nőknek aktivitástól függően napi 1600-2400, míg a férfiaknak 2000-3000 kcal bevitele szükséges.

Ezek miatt is érdemes redukálni az étkezést

A koplalás, vagyis a kalóriák csökkentése az emésztőrendszerre is jótékonyan hat, hiszen ha kevésszer és kisebb mennyiségeket eszünk, azzal nem terheljük le a gyomrot és a beleket, és megadjuk a lehetőséget ezeknek a szerveknek a regenerálódásra. Emésztőszervi- és bélbetegségek esetén ez kifejezetten előnyös lehet. A gyomor-bélrendszer kevesebb étel mellett ráadásul hatékonyabban tud működni, ami mellett redukálódhat a puffadás, a refluxos tünetek, és más emésztési problémák.  

koplalás, lány salátát eszik a parkban, piknik, szabadtéri program
Azzal, hogy keveset eszünk, a tévhitekkel ellentétben nem sanyargatjuk a szervezetünket, éppen ellenkezőleg: hagyjuk, hogy az energiát az emésztés helyett másra fordítsa
Fotó: maxbelchenko /  Shutterstock 

A mentális egészségre is hatással van

A mérsékelt étkezés lehetővé teszi, hogy más dolgokra helyezzük a figyelmünk. Kevesebb evéssel ráadásul fókuszáltabbak lehetünk, elkerülhetjük az álmosító „kajakómás” állapotokat, és tisztább fejjel gondolkodhatunk. A rendszeres mértéktartás fejlesztheti az önfegyelmet, ami más életterületeken is pozitív hatással lehet, például a munkában, a kapcsolatainkban, és a sportban is. 

Miből mennyit fogyasszunk naponta az Egészségügyi Világszervezet szerint ?

  • zöldségből és gyümölcsből: minimum 400g, de az olyan keményítős termések, mint a burgonya nem tartozik ebbe a kategóriába
  • szénhidrát: a napi energia 45-65%-a, ez 2000 kcal mellett kb. 225-325g, ami legyen változatos, főként teljes értékű gabona, hüvelyesek és más rostban gazdag ételek
  • cukor: a teljes energiaigény kb. 10%-a, ám itt érdemes tudni, hogy 1g cukor kb. 4 kcal, így napi 2000 kcal bevitel mellett 50g cukor az ideális érték
  • zsírok: a napi energiaigény maximum 30%-a származzon zsírból, ebből is a telítetlen, azaz jó zsírok legyenek nagyobb, lehetőleg 2/3 arányban

A veszélyekre is figyeljünk!

Habár a koplalás alapvetően jó dolog, és sok szempontból segíti a szervezetünk egészséges működését, a túlzásba vitt nem evésnek lehetnek rizikófaktorai, melyekre egyénenként érdemes figyelni:

  • ha azt tapasztaljuk, hogy gyakrabban betegszünk meg, akkor valószínűleg legyengült az immunrendszerünk, mert nem jutott megfelelő mennyiségű, illetve minőségű tápanyaghoz
  • figyelemfelhívó az is, ha nagyon fáradékonynak, gyengének érezzük magunkat, ami szintén a tápanyaghiány számlájára írható fel, a vércukorszint ugyanis ilyenkor ingadozhat
  • amennyiben nem juttatunk be elegendő fehérjét, a testünk a zsír mellett az izmokat kezdi felhasználni energiaforrásként, ezzel az izomzat leépülésnek indulhat
  • fontos jelzés lehet a lassuló anyagcsere is, hiszen a túlzásba vitt koplalással fordított állapotot érhetünk el: ilyenkor a szervezet tartalékolja a számára értékes tápanyagokat

Kíváncsi vagy mit mond az OKOSTÁNYÉR elve, azaz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása? Nézd meg ezt a videót is:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.