
Rögtön az elején érdemes tisztázni: a mérsékelt evés, vagyis a tartósan csökkentett kalóriabevitel nem egyenlő a fogyókúrával, az időszakos és egyéb böjtökkel, sem az éhezéssel és az extrém önsanyargatással. Azt jelenti, hogy tudatosan kevesebbet eszünk a megszokottnál, kiegyensúlyozott, minőségi és tápanyagokban gazdag étrendet követünk, miközben figyelünk a testünk jelzéseire, és akkor étkezünk, amikor valóban éhesek vagyunk. Ezzel az életmóddal, vagyis egyfajta harmonikus koplalással a testünk nem túlterhelt, hanem egy hatékonyabb működésre hangolódik rá, ami többféle fiziológiai és pszichológiai előnnyel járhat, és hosszú távon még az élettartam növekedéséhez is hozzájárulhat.
A mérsékelt étkezésre épülő életmód különféle élettani mechanizmusokon keresztül növelheti az élettartamot. Ennek elsődleges oka, hogy a kevesebb kalóriabevitel csökkenti az anyagcsere során keletkező káros melléktermékeket, például a szabad gyökök mennyiségét, melyek sejtkárosodást és gyorsabb öregedést okozhatnak. Ezzel párhuzamosan, ha keveset eszünk, mérséklődik a gyulladások szintje is a szervezetben, ami kulcsfontosságú a krónikus gyulladás okozta és életkorral összefüggésbe hozható megbetegedések kialakulásával kapcsolatban. A visszafogott evés ráadásul javíthatja az inzulinérzékenységet, stabilabb vércukorszintet eredményezhet, és csökkentheti az elhízás, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.
Az Egészségügyi Világszervezet táplálkozási irányelvei szerint a legfontosabb, hogy annyi kalóriát fogyasszunk napi szinten, amennyit el is használunk, hiszen ezzel tarthatjuk fenn az egészséges testsúlyt. A szükséges kalóriamennyiség sok mindentől függ, ilyenek az életkor, a nem, a testmagasság és a mozgás mértéke. Általánosságban támpontként mégis elmondható, hogy a nőknek aktivitástól függően napi 1600-2400, míg a férfiaknak 2000-3000 kcal bevitele szükséges.
A koplalás, vagyis a kalóriák csökkentése az emésztőrendszerre is jótékonyan hat, hiszen ha kevésszer és kisebb mennyiségeket eszünk, azzal nem terheljük le a gyomrot és a beleket, és megadjuk a lehetőséget ezeknek a szerveknek a regenerálódásra. Emésztőszervi- és bélbetegségek esetén ez kifejezetten előnyös lehet. A gyomor-bélrendszer kevesebb étel mellett ráadásul hatékonyabban tud működni, ami mellett redukálódhat a puffadás, a refluxos tünetek, és más emésztési problémák.
A mérsékelt étkezés lehetővé teszi, hogy más dolgokra helyezzük a figyelmünk. Kevesebb evéssel ráadásul fókuszáltabbak lehetünk, elkerülhetjük az álmosító „kajakómás” állapotokat, és tisztább fejjel gondolkodhatunk. A rendszeres mértéktartás fejlesztheti az önfegyelmet, ami más életterületeken is pozitív hatással lehet, például a munkában, a kapcsolatainkban, és a sportban is.
Habár a koplalás alapvetően jó dolog, és sok szempontból segíti a szervezetünk egészséges működését, a túlzásba vitt nem evésnek lehetnek rizikófaktorai, melyekre egyénenként érdemes figyelni:
Kíváncsi vagy mit mond az OKOSTÁNYÉR elve, azaz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása? Nézd meg ezt a videót is:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.