A Journal of Nutrition közölt vizsgálata több mint 1000, átlagosan 81 éves felnőttet követett nyomon közel 7 éven át, és az eredmények szerint akik hetente legalább egy tojást ettek, sokkal kisebb eséllyel lettek demensek, mint azok, akik havonta legfeljebb egyszer fogyasztották ezt az alapélelmiszert.
A tojás kolin- és omega-3-tartalma valószínűleg együtt fejti ki agyvédő hatását” – állították a kutatók. Ezek az anyagok szabályozzák a memóriáért és tanulásért felelős gének működését
– tették hozzá. A kolin és az omega-3 zsírsavak már korábban is szerepeltek a figyelem középpontjában az agyműködés támogatásában, de ez a kutatás új megvilágításba helyezte szerepüket.
A vizsgálat során 578 résztvevő agyát boncolták fel haláluk után, és megdöbbentő eredményre jutottak: „Azok, akik rendszeresen ettek tojást, kevesebb Alzheimerrel összefüggő fehérje-lerakódást mutattak” – számoltak be az elemzők. Ez arra utal, hogy a tojás fogyasztása nemcsak megelőzheti, de akár lassíthatja is a betegség előrehaladását.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a tanulmány szerzőinek egy része a tojásiparból is kapott támogatást – figyelmeztettek a kutatók. Ennek ellenére a következtetés egyértelmű:
Ha más kutatások is megerősítik az összefüggést, az hatalmas lépés lehet a népesség szintű Alzheimer-megelőzésben.
A tojás egyszerű, olcsó és szinte minden háztartásban megtalálható, mégis komoly fegyver lehet az öregedéssel járó szellemi hanyatlás ellen. Ez a kutatás új lendületet adhat a táplálkozás szerepének vizsgálatához az agy egészségének megőrzésében – írja a Mirror.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.