A zsírszegény joghurtok és az alacsony zsírtartalmú ételek mostanában a legnépszerűbb termékek között vannak, amelyeket biztosan leveszünk a boltok polcairól, ha ránk jön a fogyókúra-láz. Azonban egy obezitológus, más néven elhízás specialista orvos figyelmeztetett, hogy ezek a termékek nem olyan ártalmatlanok, mint azt először gondolnánk.
Az orvos ugyanis kifejtette, hogy a zsírszegény ételek akár növelhetik is a hasi zsírpárnákat, annak ellenére, hogy diéta barát megoldásnak vannak feltüntetve. Továbbá vezető szakértők figyelmeztetnek, hogy zsír kiiktatása az étrendből akár a visszájára is elsülhet. Franklin Joseph professzor, a Dr. Frank's Weight Loss Klinika vezetője elmagyarázta, hogy ezek az elvileg fogyasztó termékek igazából ultrafeldolgozottak, és tele vannak cukorral és keményítővel.
"Csak azért mert az van ráírva, hogy alacsony zsírtartalmú, még nem jelenti azt, hogy jó a fogyásra"
- mondta. "Ezek az ételek gyakran nem tartalmaznak zsírt, de tele vannak cukorral, keményítővel és adalékanyagokkal, amelyek kombinációja ismét éhessé tesz, ezzel újabb zsírréteget elősegítve."
"A testnek szüksége van a zsírra a hormonrendszerhez és a teltségérzethez. Hagyd ki az ételedből, helyettesítsd cukorral, és már meg is ágyaztál egy jó kis éhezéshez - amely a derekadon fog meglátszani" - figyelmeztet.
Rengeteg népszerű diétás termékben van maltodextrin, glükózszirup és módosított keményítők, hogy megőrizzék a termék ízét és állagát, miközben ezek a vércukorra és az inzulinra is nagy hatással vannak, és elősegítik a hasi zsír felhalmozódását.
A szénhidrátban gazdag étrendek újra trendbe jöttek a közösségi médiában, például egy úgynevezett "cukor diéta" is, a professzor figyelmeztet, hogy az emberek emiatt véletlenül akadályozhatják saját fogyásukat.
"Ez egy csapda, amelyet évtizedeken át láttunk. A zsírszegény diéta éhesebbé teszi az embereket" - mondta. "Újra felívelőben van a magas cukortartalmú, zsírszegény diéta az interneten, de a tudomány ennek nem ad hosszútávú sikert."
Ahelyett, hogy kivágnánk az összes zsírt a diétánkból, a professzor azt javasolja, hogy építsünk be kisebb mennyiségű egészséges zsírokat, olyan forrásokból, mint az olívaolaj, a magvak, az avokádó és a mogyorók. Persze ne felejtsük el a magas rosttartalmú szénhidrátokat és a sovány fehérjéket sem.
"Az egészséges zsírok tényleg csökkentik a sóvárgást, szabályozzák a vércukorszintet és segítenek abban, hogy hamarabb eltelítődj" - fejtette ki. "Ez a megoldás sokkal hatékonyabb, mintha egész nap zsírszegény joghurtokat és műzliszeleteket majszolnál" - mondta a Mirrornak.
"Nem az a lényeg, hogy teljesen kitiltsunk élelmiszereket az étrendünkből. Inkább a felismerés, hogy az alig feldolgozott ételek sokkal jobbak az ultra-feldolgozottaknál" - zárta gondolatát Franklin Joseph professzor.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.