Ezért kerül ennyibe egy lángos a Balatonon

lángosos
PUBLIKÁLÁS: 2024. július 21. 08:00

Mi magyarok imádjuk a lángost, fokhagymásan, tejfölösen, sajtosan, sőt, már egyéb ínycsiklandó variációk is kínálják magukat a tóparti büfékben. Azonban évek óta súlyos kritikák érik a balatoni büféseket, hogy drágán adják a lángost. Most viszont a másik oldalt is meghallgathatjuk, ugyanis egy Balaton-parti település büféjének tulajdonosa megosztotta a tapasztalatait és gondolatait a lángosevési szokásokról és az árképzés mögött álló tényezőkről.

A lángos nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe - illusztráció Forrás: Lady Joannie / Shutterstock

A Veszprémhez közeli település büféjének legnépszerűbb lángosa egyértelműen a sajtos-tejfölös, amelyet szorosan követ a lila hagymás változat. Amikor a veol.hu a büfé sikerének titkáról kérdezte a tulajdonost, elmondta, hogy az igazi titok a szívvel-lélekkel készített lángosokban rejlik.

– meséli mosolyogva. Hirdetésre sincs szükségük, hiszen az emberek ajánlás útján találják meg őket. – Az emberek küldik egymást, ajánlanak minket, és ha valaki egyszer evett nálunk, évek után is visszatér – tette hozzá büszkén.

A lángos árával kapcsolatos kritikákra reagálva a tulajdonos hangsúlyozta, hogy tapasztalata szerint sokszor csak a média gerjeszti a balatoni lángosárakkal kapcsolatos hisztit. – Nekünk nem szoktak panaszkodni, sőt, mindig mondják, hogy az ár-érték arány megfelelő.

– magyarázza.

A tulajdonos szerint ugyanakkor bosszantó, hogy mindig a lángososokat bántják, miközben a kritikusok nem látják, milyen munka van a háttérben, és mennyi egyéb költséggel jár az üzemeltetés. – Az alapanyagokon kívül sok más költség is van, például a munkaerőköltség, a bérleti díj, az energia és a karbantartás ára. Összeszámolni is nehéz lenne, hány tételből áll a kifizetnivalók listája.

A balatoni lángosok ára mögött tehát sokkal több tényező áll, mint amit elsőre gondolnánk. Ugyanakkor a minőség és a vendégszeretet is fontos szerepet játszik abban, hogy a vendégek elégedetten távozzanak és visszatérjenek. A lángos tehát nemcsak egy egyszerű strandétel, hanem egy olyan finomság, amely mögött rengeteg munka, elhivatottság és szeretet áll. A kritikusoknak érdemes lenne ezt a perspektívát is figyelembe venniük, mielőtt ítéletet mondanak.

A lángosra sokféle feltét kerülhet - illusztráció Forrás: Marcus Z-pics / Shutterstock

Érdekességként: fenti büfében a sajtos-tejfölös lángos ára 2290, a lila hagymás-sajtos-tejfölösé 2600 forint. Végigjárva a büfésort, egy másik, néhány méterre található büfé ugyanezen lángosai forintra pontosan ugyanennyibe kerülnek.

Az a vendéglátóegység, ami szintén itt található, de mintegy öt méterrel még távolabb a parttól, a sajtos-tejfölöst 2000, a lila hagymás-sajtos-tejfölöst 2300 forintért árulja. Minél távolabb helyezkedik el egy büfé a parttól, annál olcsóbban adja a lángost, van ahol 1900-ért ehetünk itt lángost.

Ha otthon elkészítenél egy különleges lángost, nézd meg az alábbi videóban, hogyan varázsolhatod az asztalra:

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.