Eltűnhet a csoki a boltok polcairól?

csokoládé
PUBLIKÁLÁS: 2024. július 11. 05:30

A kakaó ára meredeken emelkedik felfelé, ami komoly aggodalomra ad okot. Sokan tartanak attól, hogy a csoki vagy eltűnik a boltokból vagy nagyon megdrágul. A Magyar Édességgyártók Szövetsége választ ad a találgatásokra és megjósolják a szaloncukor várható árát is, de a kakaót helyettesítő alternatív termékekről is szó esik.

A csoki fő összetevője, a kakaóbab csak nagyon kevés országban terem - illusztráció Forrás: Shutterstock / Készítette: Olga Konakova

A kakaó világpiaci ára folyton változik, például a 70-es években is volt egy nagyobb kilengés, amikor a kakaó tonnánkénti ára 6 ezer dollár közelébe ugrott. Az árfolyam alakulását nemcsak a kínálat és a kereslet, hanem például a várható változásán túl számos más tényező, köztük a részvénypiac is befolyásolja. Ez viszont átmeneti és feltehetően így lesz ez a kakaópiacon is.

A Magyar Édességgyártók Szövetségének szakértői az év végi szezonra a szaloncukor 10 százalék körüli drágulását valószínűsítik.

Emellett arra is számítanak, hogy mivel a magasabb kakaótartalmú termékek előállítása költségesebbé válik, ezért azokból kevesebb fogyhat, miután a kakaópiaci árrobbanás hatása eléri az üzletek polcait. A gyártóknak eközben új termékeket is fejleszteniük kell, de ilyen körülmények között nehezebb az innováció – írja a mindmegette.hu.

Kakaóbab és csoki helyett alternatív megoldás

A világ kakaótermelésének felét mindössze két ország, Elefántcsontpart és Ghána adja, Kamerunnal és Nigériával együtt ebben a nyugat-afrikai régióban terem a kakaóbab több mint 60 százaléka. Ez a földrajzi koncentráció komoly kockázatok forrása.

Bár a kakaó exkluzív élvezeti értéke, kedvező élettani hatása és a feldolgozására szolgáló technológiák kiforrottsága miatt aligha pótolható a csokoládégyártásban, a piaci szereplők már a múltban is kerestek alternatívákat – mutat rá dr. Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszer-mérnöki Intézetének egyetemi docense. A hetvenes évek végi, említett válság idején az észtek például kamával – a nemzeti konyha rozst, búzát, árpát és borsót tartalmazó lisztkeverékével – készítettek kakaót nyomokban tartalmazó csokoládét. De sörgyárak is próbálkoztak már azzal, hogy árpából és malátából álkakaót állítsanak elő, és a karob – a szentjánoskenyérfa termése – is ismert csokipótló.

A kakaóbab nem jól reagál a klímaváltozásra - illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Soumyabrata Roy

Ugyanakkor fontos kiemelni, és ezt maguk az újítók is hangsúlyozzák, hogy az alternatívák nem a kakaó kiváltását célozzák, csupán új ízt visznek a palettára. Elsősorban környezetünk kímélésére és megőrzésére kell törekednünk, hogy a jövő nemzedékek is olyan világban élhessenek, amelyben a kakaócserje megterem, az egyedülálló és pótolhatatlan kakaóból készült csokoládé élvezhető és elérhető marad.

Ha megkívántad a csokoládét és egyszerűen elkészítenéd a tökéletes csokimázt, nézd meg a Mindmegette videóját:

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.