Így készíts otthon balatoni lángost

balatoni lángos
PUBLIKÁLÁS: 2024. július 29. 05:30

A lángos a nyár egyik legnépszerűbb étele, amit egyszerűen nem tudunk megunni! Készülhet fokhagymásan, telfölösen, sajtosan, lilahagymával és baconnel megszórva. Egyetlen falat a legszebb nyári emlékeket juttatja az eszünkbe, amelyeket akkor is át szeretnénk élni, ha éppen nem a vízparton vagyunk. Ha megkívántad a balatoni lángost, mutatjuk, hogyan készítsd el.

A balatoni lángos az egyik legfinomabb nyári étel, ha jól van elkészítve Forrás: Wikipédia/sikeri

A kívül ropogós, belül puha tésztát bizony könnyű elrontani, számos buktatója lehet a balatoni lángos elkészítésének.

Lángostészta

Fontos, hogy a liszt ne legyen hideg és mindig szitáljuk át, mert így jóval lazább lesz, és könnyebben megkel. A begyúrt lángostésztát hintsük meg kevés liszttel, takarjuk le és 2-3 órát várjunk, amíg legalább a kétszeresére dagad. Figyelem, miután megkelt, már ne gyúrd újra!

Vízbe mártott szedőkanállal szaggassunk ökölnyi darabokat belőle – ezeket tegyük bevizezett deszkára és hagyjuk további 20 percig még kelni. Sütés előtt vizes kézzel ajánlott kinyújtani, megformázni a lángosokat.

A lángos sütés fortélyai

Nagy serpenyőben, forró napraforgó olajban süssük a lángosokat, és gyorsan süssük meg őket. Így nem szívják meg magukat nagyon az olajjal.

Így szedd ki és tárold

A kész lángosokat soha ne egymásra pakoljuk, mert a tésztából kijövő hő megpuhítja őket és nem lesznek ropogósak. Ezért állítva, egymástól papírszalvétával elválasztva sorakoztassuk őket.

Állítva tároljuk Forrás: Ivana P. Nikolic / Shutterstock


Íme a balatoni lángos receptje:

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 ek. olaj a tésztába
5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

Futtassuk fel az élesztőt a cukros, langyos tejben. Adjuk a liszthez a sót, a felfutott élesztőt, 5 ek olajat és annyi langyos tejet, amennyit még fölvesz. Gyúrjuk össze, könnyű tésztát kell kapnunk. Letakarva két órát hagyjuk kelni. A megkelt tésztát osszuk 8 felé, mindegyik részt sodorjuk gombóccá. A darabokat közvetlenül sütés előtt formázzuk kör alakúra. A megformázott lángosok mindkét oldalát forró olajban süssük aranysárgára. A kész lángosokat papírtörlőre szedjük ki. Fokhagymával, sajttal, tejföllel kínáljuk - írja a borsonline.hu.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.