A finnek félelmetes, de fenntarthatóbb alternatívát találtak a kávéra

fenntarthatóság
PUBLIKÁLÁS: 2021. október 26. 17:01

A Beyond Meet (A húson túl elnevezésű műhús), a műtej és a kacsa nélküli kacsamáj után megérkezett a mesterséges kávé is, amit finn kutatók kísérleteztek ki laboratóriumi körülmények között. A finn VTT Műszaki Kutatóközpont szerint erre azért volt szükség, mert igény van arra, hogy megjelenjen a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatívája.

A laborban előállított kávé aromája és íze is hasonlít az igazihoz.

A kutatók állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelték azokat a sejtkultúrákat, melyekből végül előállították a fenntartható kávét. Heikki Aisala, a VTT kutatója szerint igen sok lehetőség rejlik a sejtkultúrából nevelt kávéban - írták az MTI hírében.

A termék még nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne - magyarázta. A laboratóriumban előállított kávé előnye, hogy fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben. A kávé iránti kereslet miatt ugyanis egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet.

Forrás: Nathan / Shutterstock.com

A laboratóriumi kávé a környezetvédelemre is hat, hiszen így az ültetvényeken felhasznált növényvédőszerek és műtrágyák mennyisége is csökkenhet. De ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.