A mesterséges csirkehús után megérkezhet a tehéntej nélküli tej is

létrehozás
PUBLIKÁLÁS: 2021. január 08. 17:07

A laborban növesztett csirkehúsról még december elején írtunk. Ugyanis ekkor fogadta el hivatalosan a sejttenyészetből készült csirkét a Szingapúri Élelmiszerügynökség, így az étel a boltok polcaira kerülhetett. Most Izraelből érkezett a hír, hogy tehenek nélkül, élesztőből kísérletezték ki egy tehéntej ízű és kinézetű folyadékot.

Forrás: Thorsten Blank / Pixabay

A kutatásokat a tel-avivi egyetemen végezték. Az egyetem biomérnöki tanszékén dolgozó Tamir Tuller professzor és Éjal Iffergan élelmiszer-technológiai vállalkozó közösen dolgoztak az új terméken, és céget is alapítottak a forgalmazásához.

Az Imagindairy nevű vállalat elsősorban azért jött létre, hogy megőrizze az állati tej összes fontos tápértékét anélkül, hogy a nagyipari állattenyésztésből kifolyólag szenvedést okozna a teheneknek és felesleges terhelést a környezetnek - olvasható az MTI hírében.

A termékleírások szerint a vállalkozás tej- és sajttermékei egészségesebbek az állatoktól származó tejnél, mert nem tartalmaznak koleszterint, laktózt vagy szomatikus sejteket. A mesterséges tejnél a modern géntechnológia teszi lehetővé az élesztő átalakítását. A professzor módszerét a múltban sikeresen alkalmazták vakcinák, antitestek, bioszenzorok és zöld energia előállításánál.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.