Újabb bizarr kísérlet: a műhús után jön a kacsamentes máj?

libamáj
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 02. 17:56

Egy párizsi start-up cég úgy döntött, hogy a műhús megjelenése és kikísérletezése után megpróbálkozik egy újabb "lehetetlennel" és kacsasejtekből alkot libamájat laboratóriumban. Elkerülve ezzel az állatvédők heves tiltakozásait a szárnyasok állatkínzó tömése miatt, aminek a végeredménye a hízott kacsamáj, vagyis a méregdrága foie gras.

A fotó illusztráció Forrás: Shutterstock.com / Artit Wongpradu

A Gourmey nevű cég alapítóinak egyike elmondta, hogy a céljuk az, hogy bebizonyítsák, a laboratóriumban előállított hús nem korlátozódik a hamburgerhúsokra, hanem magas minőségű gasztronómiai termékeket is elő lehet vele állítani,

A vállalkozás ebben a hónapban 10 millió dollárt kapott európai és amerikai befektetőktől, hogy tökéletesítsék a terméküket - olvasható a Phys.org oldalán. A cikkben írnak a libamáj forgalmazásának évekkel ezelőtti betiltásáról is, melyhez elengedhetetlen a kacsák tömése. Először Kalifornia államban vezették be a törvényt, majd Nagy-Britanniában is betiltották az állatok tömését, a libamáj árusításának tilalmát pedig mérlegelik. A legfrissebb hírek szerint New Yorkban hasonló lépésére készülnek, és az Európai Parlament is javaslatot tett a libák, kacsák tömésének tilalmára még júniusban.

A cég molekuláris biológusa szerint, a labor-máj állagát tekintve már 90 százalékos a fejlesztésük, és ezt egy teszttel is bizonyítani tudja. Karácsonykor felszolgálta ugyanis a családjának pirítóson, együtt a hagyományos libamájjal, de nem tudták mit esznek. Néhányan egyáltalán nem vették észre a különbséget, és rajongtak a falatkákért.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.