Ki ne dobd a kukoricacsutkát: a titkos alaplé recept, amit minden háziasszonynak ismernie kell

Ki ne dobd a kukoricacsutkát: a titkos alaplé recept, amit minden háziasszonynak ismernie kell

kukorica
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 01. 12:15
Hajlamosak vagyunk a szemétbe dobni, pedig isteni alaplé készíthető belőle. A kukoricacsutkát a legtöbben szemétként kezelik, hamar a kukában landol, pedig egy kis kreativitással remek alapanyag válhat belőle. Mutatjuk, hogyan! Olvass tovább!

A kukoricacsutkás alaplé egy igazi gasztronómiai csemege, amit egyszerű elkészíteni, mégis gazdag ízélményt kölcsönözhet ételeidnek. Ha te is szeretnél kicsit spórolni, kreatívkodni, és közben nem akarsz lemondani a jó ízekről sem, akkor ez a trükk lesz az új kedvenced. Mutatjuk, hogyan használd fel ezt az méltatlanul elfeledett alapanyagot úgy, hogy a család is megnyalja utána mind a tíz ujját.

kukorica, kukoricacsutka, alaplé
Ki ne dobd a kukoricacsutkát: a titkos alaplé recept, amit minden háziasszonynak ismernie kell 
Fotó: Big Pearl /  Shutterstock 

Kukoricacsutka – a konyha kevésbé ismert szuperhőse

Amikor kukoricát pucolunk, általában csak a szemeket használjuk fel, a csutka pedig megy a szemétbe. Pedig ez az aprócska „szemét” sokkal több, mint amit elsőre gondolnánk. A kukoricacsutka enyhén édeskés ízével tökéletes alap a levesekhez, mártásokhoz, sőt, még rizottóba is mehet. A titok, hogy főzés során kioldódnak belőle az ízanyagai, így az étel egy extra pluszt kaphat.

Így készítsd el a kukoricacsutkás alaplevet

Az alaplé elkészítése nem bonyolult. Első körben törd darabokra a kukoricacsutkákat. Nem kell túl apróra, csak hogy könnyebben kiadják az ízüket. Egy nagyobb fazékba önts annyi vizet, hogy bőven ellepje őket. Sózd meg egy kicsit, dobj hozzá egy-két babérlevelet, pár szem borsot, és ha van, vágj bele hagymát, sárgarépát és zellert.

Fontos, hogy a levet ne forrald erősen, inkább hagyd, hogy enyhén gyöngyözzön. Így tudnak igazán kioldódni az ízek. Egy órát főzd így, aztán szűrd le, és már kész is az alaplé, amit aztán bármire használhatsz.

kukorica, kukoricacsutka, alaplé
Kukoricacsutka alaplé – Ne felejtsd el átszűrni az alaplevet, mielőtt felhasználod
Fotó: Sitara_Y /  Shutterstock 

Miért érdemes kukoricacsutkából alaplevet főzni?

Egyedi ízvilág: van benne valami különleges, édeskés, mégis visszafogott.

A legjobb az egészben, hogy ezzel nem csak finomat készítesz, hanem takarékoskodsz is, környezetbarát módon. Mert valljuk be, rengeteg konyhai hulladékból ki lehet hozni valami értékeset, ha csak egy kicsit kreatívan állunk hozzá.

Bors tipp: akár le is fagyaszthatod az elkészült alaplét, így mindig lesz otthon egy finom alapleved, amikor gyorsan kell valami jóízű ételhez a plusz íz.

Az alábbi recepteket se hagyd ki:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.