Így készítheted el fillérekből a hamisítatlan balatoni lángost

nyár
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 28. 12:15
Kevés dolog idézi meg olyan tökéletesen a balatoni nyarakat, mint egy frissen sült, fokhagymás, sajtos-tejfölös lángos illata. A jó hír: a balatoni lángost nemcsak a strandbüfékben lehet élvezni, hanem otthon is, méghozzá meglepően olcsón.

Ha Balaton, akkor napfény, szerelem, nyár és strandkaják! Na és melyik a balatoni büfés ételek királya? A hamisítatatlan balatoni lángos! Ez az egyszerű, de zseniális étel már generációk óta elválaszthatatlan része a hazai nyaralásnak, ezért megmutatjuk, hogyan készítheted el fillérekből, otthon. 

Sajtos-tejfölös lángos a Balaton partján
Sajtos-tejfölös lángos a Balaton partján
Fotó: csikiphoto

Mi a titka az igazi balatoni lángosnak?

A klasszikus balatoni lángos alapja egy egyszerű kelt tészta, amely lisztből, vízből, élesztőből, sóból és egy kevés olajból áll. Nincs benne sem tej, sem tojás – ezek a változatok később terjedtek el, de a hagyományos recept szerint a legegyszerűbb változat a legjobb. A titok abban rejlik, hogy a tészta jól megkeljen, és forró olajban aranybarnára süljön; kívül ropogósra, belül puhára.

Az otthoni elkészítés lépései 

A tésztához 50 dkg finomlisztre, kb. 3-4 dl langyos vízre, 2 teáskanál sóra, egy evőkanál olajra és fél csomag (kb. 2 dkg) friss élesztőre van szükség. Az élesztőt kevés langyos vízben fel kell futtatni, majd összegyúrni a többi hozzávalóval. Ha a tészta ruganyos, letakarva hagyjuk kelni legalább egy órán át.

A megkelt tésztából olajos kézzel tépkedjünk darabokat, majd kézzel húzkodva-formázva nyújtsuk lángos formára. A sütéshez bő, forró olajat használjunk – akkor jó az olaj hőmérséklete, ha egy kis darab tésztát beledobva az azonnal feljön a felszínre és sülni kezd. A tészta mindkét oldalát kb. 1-1,5 perc alatt süssük aranybarnára, majd konyhai papírtörlőn itassuk le a lángosról a felesleges olajat.

A feltét: ahogy a Balatonon csinálják

A klasszikus feltét a fokhagymás olaj (fokhagyma pépesítve vízzel és egy kevés olajjal elkeverve), reszelt trappista sajt és tejföl – ez a hármas verhetetlen. De persze lehet variálni is: van, aki sonkát, kukoricát, sült kolbászt, vagy akár lilahagymát is tesz rá. Egy biztos: otthon a lángos nemcsak olcsóbb, de pont olyan finom tud lenni, mint bármelyik vízparti büfében.

Mennyi az annyi?

Egy otthon készített lángos ára – ha egyszerre többet csinálunk – körülbelül 200-300 forintra jön ki darabonként, szemben a strandon kapható 1300 – 2100 forintos változattal. Ráadásul egyszerre nagy adagot is készíthetünk belőle, a tészta le is fagyasztható, és sütés előtt újra keleszthető.

Ezek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.