
Ha Balaton, akkor napfény, szerelem, nyár és strandkaják! Na és melyik a balatoni büfés ételek királya? A hamisítatatlan balatoni lángos! Ez az egyszerű, de zseniális étel már generációk óta elválaszthatatlan része a hazai nyaralásnak, ezért megmutatjuk, hogyan készítheted el fillérekből, otthon.
A klasszikus balatoni lángos alapja egy egyszerű kelt tészta, amely lisztből, vízből, élesztőből, sóból és egy kevés olajból áll. Nincs benne sem tej, sem tojás – ezek a változatok később terjedtek el, de a hagyományos recept szerint a legegyszerűbb változat a legjobb. A titok abban rejlik, hogy a tészta jól megkeljen, és forró olajban aranybarnára süljön; kívül ropogósra, belül puhára.
A tésztához 50 dkg finomlisztre, kb. 3-4 dl langyos vízre, 2 teáskanál sóra, egy evőkanál olajra és fél csomag (kb. 2 dkg) friss élesztőre van szükség. Az élesztőt kevés langyos vízben fel kell futtatni, majd összegyúrni a többi hozzávalóval. Ha a tészta ruganyos, letakarva hagyjuk kelni legalább egy órán át.
A megkelt tésztából olajos kézzel tépkedjünk darabokat, majd kézzel húzkodva-formázva nyújtsuk lángos formára. A sütéshez bő, forró olajat használjunk – akkor jó az olaj hőmérséklete, ha egy kis darab tésztát beledobva az azonnal feljön a felszínre és sülni kezd. A tészta mindkét oldalát kb. 1-1,5 perc alatt süssük aranybarnára, majd konyhai papírtörlőn itassuk le a lángosról a felesleges olajat.
A klasszikus feltét a fokhagymás olaj (fokhagyma pépesítve vízzel és egy kevés olajjal elkeverve), reszelt trappista sajt és tejföl – ez a hármas verhetetlen. De persze lehet variálni is: van, aki sonkát, kukoricát, sült kolbászt, vagy akár lilahagymát is tesz rá. Egy biztos: otthon a lángos nemcsak olcsóbb, de pont olyan finom tud lenni, mint bármelyik vízparti büfében.
Egy otthon készített lángos ára – ha egyszerre többet csinálunk – körülbelül 200-300 forintra jön ki darabonként, szemben a strandon kapható 1300 – 2100 forintos változattal. Ráadásul egyszerre nagy adagot is készíthetünk belőle, a tészta le is fagyasztható, és sütés előtt újra keleszthető.
Ezek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.