Révfülöp, Bogdán József, lángos, Móricz István

Eláruljuk, mi a titka az igazi balatoni lángosnak

friss
PUBLIKÁLÁS: 2022. július 17. 09:30
Bevált szakemberek, kiváló minőségű olaj és liszt. Erre esküszik Bogdán József, a révfülöpi Rév Büfé tulajdonosa, amikor arról kérdeztük, mi a titka az igazi balatoni lángosnak. Persze, a páratlan tóparti táj elengedhetetlen kelléke a jó ízű ételnek.

A lángos az az étel, amely évtizedek óta elválaszthatatlan része a magyar népléleknek – na meg a vízpartnak. Egy balatoni vagy más, tóparti nyaralás nem létezik jó lángos nélkül és fordítva. Így a Bors utánajárt, mi lehet a csízió, ha jó lángosra vágyunk.

Külön szakember készíti a tésztát

Bogdán József és csapata a révfülöpi Rév Büfével korábban díjat is nyert: a Nébih Szupermenta tesztjén az övék lett a legjobb balatoni lángos. Így nem volt kérdés, hogy ide szegeztük a klasszikus mondatot: mi a titok?

– Nagy titok nincs, igazából ez egy sokkal összetettebb folyamat, mint amilyennek elsőre tűnik. Mi például külön embert alkalmazunk a lángostészta dagasztására-kelesztésére és sütésére is, egy másik dolgozónk pedig csak a feltétekkel foglalkozik – kezdte a Borsnak Bogdán József büfétulajdonos.

20220629 Révfülöp
Egy felmérés szerint Révfülöpön a Révbüfében készítik az ország egyik legjobb lángosát.
Fotó: Móricz István (MO)
Bors
Lángos
Elkülönítettek a lángossütés lépései a Rév Büfében  Fotó: Móricz István

Közel 30 éve sütik a lángost

A Rév Büfé 28 éve várja a vendégeket, és bár történtek menet közben generációváltások, a hely alapcsapata tizenegy éve változatlan, ahogy a minőség is. De a jó lángos nemcsak a megbízható embereken múlik.

– Azt szoktam mondani, hogy a kelt tésztának lelke van. Ez minden konyhán egy nagyon kényes terep, hisz egyrészt nem mindegy, meddig kelesztjük a tésztát. Nyáron például vigyázni kell a túlkelésre, télen viszont meg kell melegíteni a sütéshez. Másrészt, nincs két egyforma lángos, akkor sem, ha az alapanyagok ugyanazok, és a sütő mindig 180 fokra van állítva – részletezte Bogdán József.

20220629 Révfülöp
Egy felmérés szerint Révfülöpön a Révbüfében készítik az ország egyik legjobb lángosát.
Fotó: Móricz István (MO)
Bors lángos
Soha nem lesz két egyforma lángos, mégis mindegyik finom  Fotó: Móricz István

A hagyományos ízek a nyerők

A büfé első embere azt tapasztalja, az emberek a hagyományos ízeket keresik és kedvelik.

– Lehetne nálunk is rengeteg fajta feltétet kérni, de a vevők főleg a hagyományos sajt-tejföl-fokhagyma ízt kedvelik, enélkül senki nem tudja elképzelni a lángost – mondta a tulajdonos. S hogy mit tanácsol a háziasszonyoknak, akik otthon sütnének egy jó lángost?

– Mivel rengeteg mindentől függ a tészta minősége, beleértve többek között a gyors vagy lassú kelesztést, a hozzáadott tej mennyiségét,

azt javaslom a hölgyeknek, hogy kísérjék figyelemmel a tésztát már az élesztő felfuttatásától kezdve!

– zárta a beszélgetést Bogdán József.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.