Buli előtt ezeket az ínycsiklandó ételeket készítsd el

recept
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 20. 11:20
Ha buliba készülünk, érdemes olyan ételt fogyasztani, ami hosszú időre eltelít, így energiával feltöltve élvezhetjük majd az egész estét. Mit egyek buli előtt - merül fel a kérdés? Csusza, lepény és langalló receptek, ahogy még nem ismerted, mutatjuk, hogyan készítsd el buli előtt.

Mit egyek buli előtt? Sokan, sokszor teszik fel a fontos kérdést. Most megválaszoljuk, és recepteket is mutatunk! Ha valami igazán laktató ételre vágysz a Fanny magazin jóvoltából mutatunk 3 tuti receptet, amiket könnyű elkészíteni, ráadásul biztosan nem fogsz megéhezni az éjszaka közepén.

buli előttre tepsis túrós csusza
A tepsis túrós csusza is a buli előtti legjobb receptek között van Fotó: Joerg Beuge

Mit egyek buli előtt? Laktató és finom receptek

Tepsis túrós csusza recept

HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):

  • 300 g csuszatészta
  • 400 g félzsíros túró
  • 400 g tejföl
  • 2 tojás
  • bors
  • 250 g húsos szalonna (például császár vagy kolozsvári)
  • olaj
  • vaj

A TÁLALÁSHOZ:

  • tejföl
  • piros kaliforniai paprika
  • snidling

ELKÉSZÍTÉS:

1. A csuszatésztát főzzük ki enyhén sós, lobogó vízben úgy, hogy a csomagoláson szereplő főzési időt 2 perccel lerövidítjük. Szűrjük le, tegyük félre, hagyjuk langyosra hűlni.

2. Az áttört túrót alaposan keverjük ki a tejföllel, tojásokkal. Sózzuk, borsozzuk. Végül óvatosan forgassuk össze a főtt tésztával. Az apróra felkockázott szalonnát süssük zsírjára egy kevés, serpenyőben felhevített olajon.

3. Simítsuk a tésztát egy kivajazott sütőtálba, szórjuk rá a szalonnát, locsoljuk meg a zsírral. Toljuk a 180 fokos sütőbe 30 percre. Tálaljuk tejföllel, felkockázott paprikával, snidlinggel.

FANNY-TIPP: a szalonna mellett egy kevés kolbászt is süthetünk a tetejére, így még laktatóbb lesz, és még jobb lesz buli előtt enni.

60 perc

1 adag 320 kcal

tepsis túrós csusza buli előttre
 A tepsis túrós csusza igazán laktató étel Forrás: mindmegette.hu

Kolbászos-szalonnás langalló

HOZZÁVALÓK (6-8 SZELETHEZ):

A TÉSZTÁHOZ:

  • 250 g burgonya
  • 400 g kenyérliszt (BL 80) + a gyúráshoz
  • 1 tasak instant élesztő
  • 150 ml langyos tej
  • 1 tk. Só

A FELTÉTHEZ:

  • 150 g tejföl
  • 100 g császárszalonna
  • 100 g kolbász
  • 1 fej lila hagyma
  • 200 g trappista sajt

ELKÉSZÍTÉS:

1. A meghámozott, felkockázott krumplit bő, enyhén sós vízben puhára főzzük. Szűrjük le, a főzővizet tegyük félre. A lisztet dolgozzuk össze a kihűlt, áttört burgonyával, élesztővel, tejjel, sóval. Apránként adagoljunk hozzá 100-120 ml langyos főzővizet, hogy lágyabb tésztát kapjunk. Dagasszuk össze, és letakarva, meleg helyen kelesszük a duplájára.

2. Lisztezett felületen gyúrjuk át a tésztát, és nyomkodjuk-simítsuk egy nagyobb méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy körülbelül 1,5 cm vastag legyen. Ezután pihentessük még 15 percig, ezután 6-8 perc alatt süssük elő a 180 fokra előmelegített sütőben, hogy kissé megszilárduljon a teteje.

3. Az elősütött tésztát kenjük meg az enyhén megsózott tejföllel. Halmozzuk rá az apróra felkockázott szalonnát, a vékonyan felkarikázott kolbászt és a meg tisztított, cikkekre vágott lila hagymát. Szórjuk meg a lereszelt sajttal, és toljuk vissza a sütőbe körülbelül 20-25 percre. Frissen, melegen kínáljuk a langallót.

80 perc+kelesztés

1 adag 360 kcal

buli kaja- kolbászos langalló
A langalló kedvelt és könnyen elkészíthető étel buli előtt is Forrás: mindmegette.hu

Pikáns babpörkölt házi lepénykenyérrel

HOZZÁVALÓK (4 ADAGHOZ):

  • 400 g szárazbab
  • 3 babérlevél
  • 120 g kolozsvári szalonna
  • 1 ek. édes-nemes paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 400 g darált sertéshús
  • 200 g sárgarépa
  • bors
  • 100 g paradicsompüré
  • 2 lecsópaprika
  • 1 hegyes erős zöldpaprika
  • petrezselyem
Buli előtti kajának lepénykenyér
A lepénykenyér buli előtt is könnyen elkészíthető Fotó: Dream79

A LEPÉNYKENYÉRHEZ:

  • 400 g liszt
  • 1 csapott tk. sütőpor
  • 1 kk. só
  • 100 ml olaj

ELKÉSZÍTÉS:

1. Az éjszakára beáztatott, majd másnap leszűrt és átmosott babot főzzük puhára a babérlevéllel és kevés sóval ízesített vízben. Alaposan szűrjük le, majd jól csepegtessük le, és a főzőlevet tegyük félre.

2. Süssük zsírjára a szalonnakockákat, majd dinszteljük meg rajta a felaprított vörös- és fokhagymát. Húzzuk le a tűzről, szórjuk rá a fűszerpaprikát, és tegyük vissza a tűzre.

3. Adjuk hozzá a darált húst, keverés mellett pirítsuk fehéredésig. Dobjuk rá a meghámozott, felkarikázott sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, azután mehet rá a paradicsompüré, a kétféle felkarikázott paprika. Öntsünk hozzá keveset a félretett főzőléből, és főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Végül adjuk hozzá a babot, és ha szükséges, még egy kevés főzőlevet. Alaposan forraljuk össze.

4. A lepényhez az átszitált lisztet vegyítsük el a sütőporral és a sóval, majd adjuk hozzá az olajat is. Mi közben gyúrjuk, apránként adagoljunk hozzá 150-200 ml langyos vizet, hogy puha, könnyen formázható tésztát kapjunk. Pihentessük 10 percig, vágjuk nyolcfelé, és az ujjainkkal belülről kifelé haladva mindegyiket formázzuk 3-4 mm vékonyabb koronggá.

5. Forró, enyhén kiolajozott serpenyőben süssük a lepényeket oldalanként 1,5-2 percig, vagy amíg szép barnák nem lesznek. Még melegen kínáljuk a petrezselyemmel megszórt pörkölthöz.

80 perc+áztatás

1 adag 520 kcal

Videón is megnézheted a lepénykenyér elkészítését, ha a buli előtt ezt a fogást választod:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.