Test és lélek

Schobert Norbi: A szalonna a barátunk - interjú

Bors

Létrehozva: 2019.02.23.

<p>Közel 750 ezer embernek segített már lefogyni úgy, hogy azt állítja: nyugodtan együnk csülköt és sajtokat. Vajon Schobert Norbi a manapság trendinek számító minden mentes ételekről mit mond?</p>

Van jó vagy rossz étel?

Csak hogy egy példával éljek: egy sovány, influenzás embernek gyógyszer egy pohár kóla. Ugyanaz a kóla, ami méreg egy 120 kilós férfinak. Nem lehet azt mondani, hogy jó, rossz élelmiszer. A méz egészséges nekünk, de egy 2-es diabéteszesnek rosszabb, mint a méreg.

Miből álljon a fogyókúrás étrend?

Zsírok jöhetnek mértékkel, inkább fehérjét együnk, ezen belül állatit, mert azok tele vannak esszenciális aminosavakkal. A növényit nem tudjuk jól hasznosítani. Fontos a rostban gazdag étrend, a zöldségek, és mértékkel a gyümölcsök. Utóbbit fizikai aktivitás előtt javaslom. Régen a kontinentális éghajlaton azért volt fontos a gyümölcs fogyasztása, mert ettől híztak az emberek, ez segített túlélni a telet. Tele van cukorral.

A fogyni vágyók szeme előtt a kalóriák lebegnek, számolják mennyit ehetnek egy nap…

És milyen rosszul teszik! A megevett ételt nem égetjük el, még a kalóriát sem. A test csak lebontja az alapanyagokat. Akik kalóriaelvvel diétáznak, azért fogynak, mert kevesebbet esznek mennyiségre.

De akkor mit kell számolni?

A szénhidrátot. A zsírból ugyanis sosem lesz testzsír. A megevett zsír maximum energiaként tud hasznosulni a szervezetben. A zsírok laktatnak, és segítik a vitaminok felszívódását. Nem a szalonna az ellenség, hanem a szénhidrát. Például ha valaki megeszik egy nap 1,5 kiló főtt csülköt zsírosan, egy kiló hordós káposztával, majd legurít egy liter száraz bort, az megevett ezzel úgy nyolcezer kalóriát. Az irodai munkát végzők körülbelül négynapi adagját. De most jön az izgalmas dolog! Mindez 10 gramm szénhidrátot tartalmaz, ez is a ká­posztából származik. Vagyis, ez az ember fogyni fog! Bármit eszünk, a testünk szénhidráttá próbálja átalakítani. Amit vagy bevisszük a szervezetbe úgymond készen, vagy a szervezet előállítja saját magának. A teljes megvonás egészségtelen, a túl sokat kell normálisra csökkenteni, hogy beinduljon a fogyás.

Mi a helyzet a vattacukorral? Hisz alig van súlya. Ehetjük?

Ugyan kevés benne a szénhidrát pont a súlya miatt, mégis óriási inzulinválaszt fog okozni, és ettől le fog esni a vércukor, vagyis éhesek leszünk, hízni fogunk. A gliké­miás index a felszívódási sebesség. Például egy szelet szalonnának 0 a glikémiás indexe, és a szénhidráttartalma, nyugodtan lehet enni. Ezt a kettőt kell figyelni.

Valljuk be, átlagember számára ez kivitelezhetetlen.

Ezért alkottam meg az Update-kódokat. Egy fürt szőlő például a szénhidráttartalma miatt a 2-es közepesbe kerülne, de azért lesz 3-as, mert nagyon megemeli a vércukorszintet. Vagy: egy pohár narancslé kódja 2-es, de ha szénsavas, akkor 3-as, mert a szénsav is gyorsítja a felszívódást. A legfontosabb: a szénhidrátmennyiség határozza meg, hogy valaki hízni fog-e.

Mit gondol a manapság divatos minden mentes ételekről?

Aki kitalálja magának, hogy holnaptól így fog étkezni, annál ételintolerancia fog kialakulni. Csak orvosi utasításra lehet így táplálkozni! Fontos elmondanom, hogy a vega és vegán nők súlyos veszélynek teszik ki terhesség alatt és után a gyereküket.

Az Instagram tele van gyümölcsös zabkásafotókkal. Ez diétás?

Új trend, hogy azt hiszik, a zab egészséges. Kitűnő étel a lónak, embernek nem annyira. Tele van cukorral, szénhidráttal. Inzulinválaszt okoz, hízásra buzdítja a testünket. Ha valaki sportol, akkor nyugodtan egye, de a 70 kilós inzulinrezisztens ne.

Azt mondja, kerüljük a rizst és a krumplit. Jó helyette köretnek a bulgur vagy éppen a kuszkusz?

Akik behozták külföldről ezeket, beállították egészségesebbnek. Pont annyira jók, mint a krumpli és a rizs.

Mikor, mit ehetek?

Talán ez a leggyakoribb kérdés a fogyni vágyók körében. Schobert Norbi erre válaszul állította össze a kódlistát. Használata egyszerű, csak az 1-2-3 kódrendszer jelentését kell megtanulni. Vágja ki ezt az oldalt, és tegye ki a hűtőre, hogy gondolkodás nélkül tudja adott pillanatban, hogy melyik ételhez szabad hozzányúlnia a fridzsiderben. 

1-es kód:  Egész nap ehető élelmiszerek 

2-es kód:  Délután 2 óráig ehető élelmiszerek

3-as kód:  Délelőtt 10-ig ehető élelmiszerek

Kenyerek, kiflik, zsömlék, pékáruk 

1: Update1 kenyerek * Update1 sós pékáruk 

3: Fehér kenyér * Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér * Vizes zsemle * Tejes kifli * Teljes kiőrlésű rozskenyér * Többmagvas rozskenyér * Kemencés parasztkenyér * Korpás kifli

Édes péksütemények 

1: Update1 édes péksütemények 

3: Farsangi fánk * Fonott kalács * Muffinok * Hagyományos rétesek * Kuglóf

Lisztek, morzsák, darák 

1: Update1 lisztek * Update1 szénhidrátcsökkentett lisztkeverékek

3: Hagyományos zsemlemorzsa * Finomliszt * Rétesliszt * Zabpehelyliszt * Rizsliszt * Kukoricadara * Tönkölybúzaliszt 

Sütemények, fagylaltok, desszertek 

1: Update1 aprósütemények * Update1 cukrász­sütemények * Update1 jégkrémek * Update1 pancake 

2: Szénhidrátcsökkentett fagylaltok 

3: Vajkrémes töltelékkel töltött sütemények * Hagyományos fagylaltok * Tejszínes alapú krémmel töltött sütemények * Omlós tészta alapú desszertek 

Csokoládék, nassolnivalók

1: Update1 mogyoró- és kakaóízű krémek * Update1 belga tejcsokoládés készítmények * Update1 dzsemek és lekvárok 

3: Töltött cukorkák * Töltetlen cukorkák * Hagyományos marcipán * Gumicukor * Tej- és étcsokoládé * Hagyományos lekvárok és dzsemek * Nápolyi 

Hústermékek

1: Update1 felvágottak * Update1 hústermékek * Virsli, kolbász, szalonna, szalámik * Házi májasok * Olajos hal, libamáj * Füstölt sonka * Csemege karaj * Füstölt marhanyelv és kacsamell * Grillkolbászok * Baromfihús * Baromfibelsőség * Sertés- és malachús * Sertésbelsőség * Marha- és borjúhús * Marha- és borjúbelsőség * Bárány- és birkahús * Juhbelsőség, vadhús * Édesvízi növényevő halak * Édesvízi ragadozó halak * Tengeri halak

2: Hurka * Kenőmájas (liszttel és keményítővel sűrítve) * Májkrém * Tonhalpástétom 

Zöldségek, savanyúságok 

1: Tök, gomba * Vargánya, zöldbab * Zöldsaláta * Zöldpaprika * Uborka * Savanyú káposzta * Sárgarépa * Retek, fehér retek * Pritaminpaprika * Hagymák * Paradicsom * Paprika * Kígyóuborka * Kelkáposzta, Kínai kel, karfiol 

Gyümölcsök 

1: Alma, eper * Málna * Citrom, avokádó 

2: Mandarin * Cseresznye * Aszalványok

3: Sárgabarack * Őszibarack, banán 

Tejtermékek

1: Feta sajt * Gomolyasajt * Joghurt * Karaván sajt * Kefir * Márványsajt * Mozzarella * Parmezán * Tejföl, tej, tojás * Túró

2: Camembert sajt * Medvesajt * Trappista

3: Habtejszín * Joghurtital * Kávétejszín * Margarin * Túró Rudi, vaj

Egyéb

1: Édesítők * Kávé * Mák * Mustár * Olajbogyó * Vörösbor

2: Dió * Fehérbor * Ketchup * Pezsgő * Sör, szotyi, tökmag

3: Csokoládé, chips * Cukor * Fanta * Kóla, lekvár * Martini * Méz * Red Bull * Unicum

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek