A sztárséf árulta el: így lesz tökéletesen finom a tészta!

háztartási tippek
PUBLIKÁLÁS: 2024. október 23. 12:00
A tésztaételek készítése során könnyedén becsúszhatnak olyan hibák, amelyek elrontják az ízeket.

A tészta sokak egyik kedvenc étele, amelyet bárki el tud készíteni - gondoljuk mi. Azonban, Jamie Oliver szerint a tésztaételek készítése során könnyedén becsúszhatnak olyan hibák, amelyek elronthatják az ízeket. A Mindmegette nemrég összegyűjtötte a sztárséf tanácsait arról, mire érdemes odafigyelni a tészta főzése során.

tészta
Így lesz tökéletesen finom a tészta! / Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

Mekkora edény? Mennyi tészta?

Ha azt szeretnénk, hogy a tészta ne tapadjon össze főzés közben, akkor mindig nagyobb méretű edényt válasszunk a főzéshez. Továbbá azt is érdemes tudni, hogy 75 gramm száraztésztából lesz egy adag főtt tészta.

Ezért ne hagyd ki a sót!

Azért fontos megsózni a főzővizet, mert a főzés során a víz és a só olyan oldatot képez, amely megakadályozza, hogy a tészta elveszítse jellegzetes ízét. Jamie szerint így a tészta a főzés végén kevésbé lesz vizes és unalmas, a belőle készült étel pedig sokkal aromásabbá válik. 

Az olasz háziasszonyok alapszabálya az, hogy egy liter tésztavízhez, egy teáskanál sót kell adni. Ennek mennyisége akkor kevesebb, ha a tészta főzővizét felhasználjuk a szószhoz

Csak részben kell a fedő

Ha tésztát főzünk, akkor nem kell az edényre fedőt tenni, legfeljebb az első percekben, amíg a víz felforr, ugyanis ez felgyorsítja a folyamatot, de miután a tészta is a vízbe kerül, már nem kell lefedni a lábast. És még egy fontos tanács Jamie Olivertől: mindig csak akkor tegyük a tésztát az edénybe, ha már forr a víz!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.