Háztartási praktikák

Mindenki rémálma, a penész: így szabadulhatsz meg tőle gyorsan és egyszerűen!

H.A.

Létrehozva: 2023.08.15.

A penész a lakás több pontján is felütheti a fejét, de leginkább a meleg, párás helyeket kedveli, emiatt különösen gyakori a fürdőszobában. Azonban könnyen megszabadulhatunk tőle, és ehhez csupán egy-két hozzávaló szükséges.

Senki nem szeretné, ha a lakásában penész ütné fel a fejét: mindamellett, hogy az esztétika szempontjából sem előnyös, az egészségre is káros hatással bír: kaparó torkot, száraz köhögést és orrdugulást is eredményezhet, emiatt különösen a légzőszervi panaszoktól szenvedők számára okozhat nehézségeket.

Képünk csak illusztráció. Fotó: Unsplash.com

A spórákkal szaporodó penész kivált a meleg, nedves, magas páratartalmú helyeken érzi jól magát, így főként a fürdőszobában tud gyorsan elszaporodni. A baj megelőzése érdekében ezért érdemes mindig szárazra törölni a helyiség felületeit, valamint gyakran szellőztetni, vagy elszívó ventilátort használni. Viszont akkor sem kell kétségbeesni, ha a penész már megjelent: elég csupán egy-egy hozzávaló, és könnyen megszabadulhatunk tőlük!

1. Szódabikarbóna

A fehér, enyhén lúgos só, több hasznos funkciója mellett, még a penészt is hatékonyan eltávolítja: egyszerűen keverjük össze egy kis vízzel, amíg pasztaszerű állagú nem lesz, majd öntsük rá a kívánt felületre. Miután állni hagytuk rajta egy ideig, egy régi fogkefével alaposan sikáljuk át, és már kész is! Volt penész, nincs penész.

2. Fehér ecet

A szakértők szerint a fehér ecet egy mindenre kiterjedő csodaszer, emellett még a penész eltávolítására is kiváló. A módszer rendkívül egyszerű: permetezzünk a penészes felületre némi ecetet, majd, egy órával később, töröljük át egy meleg vizes ronggyal.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek