Edzés

Eláruljuk, hogyan ne térj vissza az edzéshez a nyaralás után!

B.V.

Létrehozva: 2023.08.09.

Nyáron a programok miatt sokszor nem top prioritás az edzés és a diéta. Ha kiesett pár nap, például a nyaralás miatt, nem szabad egyből gőzerővel belevágni.

Abi Roberts edző, sport táplálkozási tanácsadó szerint nagyon fontos a fokozatosság abban, hogy visszatérjünk fitt életmódunkhoz akkor, ha kimaradt egy-két hét. Nem szabad fejest ugrani az edzésbe, sőt inkább az a fontos, hogy a megszokott rutinunkat helyreállítsuk előtte, javasolja Roberts a DailyStar cikkében. 

edzőterem edzés
Nem szabad egyből visszatérni szokásos edzésprogramunkhoz. Fotó: Pexels.com

Íme 3+1 tipp, hogyan is térj vissza sporthoz. 

1. Ne hagyd ki a nyújtást! 

Ha két napnál többet hagytál ki edzésből, akkor fontos, hogy könnyű módszereket használjunk a visszatérésre. Dolgozzunk kisebb súlyokkal, hogy elkerüljük a sérülést. Ilyenkor rendkívül fontos a bemelegítés, majd a végén a hosszú, teljes testet átmozgató, alapos nyújtás. Ez fogja lelazítani a hirtelen terhelt izmokat.

2. Lassan növeld az intenzitást! 

Nagyon nem ajánlott egyből intenzíven sportolni egy szünet után. Kezdj lassan, általános átmozgatással. Kardió edzéseid maximum 75%-át végezd el ilyenkor. Izomnövelés esetén kezdésnek a szokásos programod felét végezd el az első napokban. Igazából hallgass a testedre, ő megfogja mondani mennyit bír.

3. Állj vissza az étkezési és alvási szokásaidra.

Nyaralás, szabadság alatt nem feltétlenül figyelünk oda arra mikor, és mennyit alszunk, ahogy arra sem mit eszünk. Ezeket könnyen tovább vihetjük magunkkal akkor is, ha visszatértünk a hétköznapokba, ám fontos lenne rátalálni újra saját menetrendünkre. A megfelelő, kellő alvás fontos ahhoz, hogy legyen energiád edzeni. 

+1 : Ne ijedj meg attól, hogy „pihennek” az izmaid! 

A szakértők szerint is elengedhetetlen pár nap pihenés az izmainknak, így nem fog ártani neki a nyaralás sem. Egy intenzív edzés után átlagosan 2-3 nap kell a testednek a pihenésre, hogy ne károsodjanak hosszú távon az izmaid. 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek