Magyarországon mégis nagyon kevés halat eszünk, pedig a halfogyasztásnak számtalan jótékony hatása van az egészségünkre nézve. Lássuk, mik is ezek!
A hal egy könnyen emészthető, fehérjében gazdag étel, tele hasznos tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Magas a foszfor-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalciumtartalma, gazdag A-, D-, B2-, B6-, és B12- vitaminokban, a tengeri halakban pedig ezen kívül a pajzsmirigy hormonok működéséhez szükséges jód is található.
Több tanulmány is kimutatta, hogy a zsíros, főleg tengeri halak húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúér-betegség, a szívinfarktus kockázatát. Ezenkívül véd az öregedéstől, jót tesz a bőrnek, de akár jótékony hatással lehet a kedélyállapotra is. Ezért érdemes legalább hetente, kéthetente halat fogyasztanunk.
A zsíros halak fogyasztásával hozzájárulhatunk az agyunk egészségének megőrzéséhez. A leggazdagabb telítetlen zsírsavforrás a lazac, makréla, pisztráng, tonhal, szardínia. Az Omega–3 zsírsavak javíthatják az ingerület-átvitelt az agysejtek között, valamint növelni tudják az idegsejtek élettartamát, ezért kedvező hatással lehetnek a demencia, Alzheimer-kór, depresszió esetén is.
Az olajos halakban található Omega–3 megóvhat minket az időskor szürke hályog kialakulásától, valamint az úgynevezett szemfenéki meszesedéstől, orvosi kifejezéssel makula-degenerációtól. Vizsgálatok is igazolják, hogy már heti egyszeri Omega–3 zsírsavban gazdag étkezés a felére csökkentheti a glaukóma (zöldhályog) kialakulásának kockázatát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.