Életmód

Megszólalt a szakértő: ezt a 16 dolgot mindenképp tedd meg az egészségedért

KL

Létrehozva: 2023.07.17.

Ezek mind nagyon egyszerűek és könnyen betarthatóak. Próbáld ki, és figyeld meg a hatást, nagy változásokat fogsz tapasztalni.

Különösen a nyári időszakban a nagy meleg miatt sokan lehetünk bágyadtak, kedvtelenek és levertek. Azonban ezen könnyen lehet segíteni, ha néhány egyszerű szabályt betartunk.

Szív magas vérnyomás egészség sablon
Így könnyen megőrizhetjük az egészségünket és a napunk is szebb lehet / Fotó: Pexels

Dr. Michael Mosley, egészségügyi szakértő most elárulta azt a 16 dolgot, amellyel jobb hangulatba kerülhetünk, valamint a betegségeket is elkerülhetjük. Lássuk melyek ezek:

1. Soha ne igyál kávét, amint felébredsz

Dr. Mosley elárulta, hogy a kávé gazdag flavanolokban és polifenoloknak nevezett antioxidánsokban – ezek olyan vegyületek, amelyek gyulladáscsökkentő hatásuk mellett javítják az agy és a szív egészségét. James Betts kutató szerint azonban érdemes néhány órát várni mielőtt a reggeli kávéért nyúlunk. Ugyanis egy rossz alvás esetén megemeli a stresszhormon, valamint a vércukor szint is.

2. Ne maradjunk ülve sokáig

Akár lustálkodással telik a napunk, akár a munkahelyünkön vagyunk, legtöbbünk a nap nagy részét ülve töltheti. A tanulmányok azonban kimutatták, hogy az ülő életmód számos egészségügyi probléma kockázatát növeli. Ezek közé tartozhat a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, az öregedés általában és a bármilyen okból eredő halál. Dr. Mosley ezért azt tanácsolja, hogy használjuk ki az alkalmat, és álljunk fel, amikor csak tudunk a nap folyamán.

3. Szabályozzuk a légzésünket

A szakember szerint a légzés sebességének és mélységének megváltoztatásával lelassíthatjuk a pulzusunkat, csökkenthetjük a vérnyomásunkat, csökkenthetjük a stresszszintet és leküzdhetjük a szorongást. Dr. Mosley ezért a következő légzési technikákat javasolja: 4:6: lélegezz be a négyig, és fújd ki a hatnál, 4:2:4: lélegezz be a négyig, tartsd bent le kettőig, majd fújd ki a négynél, 3:4:5: belélegzés háromig, tartsd négyig és kifújás ötnél.

4. Fogyasszunk sok halat

Az olajos hal kiváló fehérje- és omega-3 zsírsavforrás, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a krónikus gyulladást. A szakember hozzáteszi, hogy a hal jót tesz a nagyon jót tesz a szívnek, és vannak olyan kutatások, amelyek azt mutatják, hogy csökkentheti a rák vagy a demencia kockázatát is.

5. Sziesztázzunk!

Sokan egy laktató ebéd után leszoktak pihenni. Az egészségügyi szakértő szerint tanulmányok kimutatták, hogy az ebéd utáni szieszta jót tesz az emberi szervezetnek. Dr. Mosley elárulta, hogy az alkalmi szunyókálás 48%-kal csökkenti a szívroham, a stroke és a szívelégtelenség kockázatát. Hozzátette, hogy 20-30 percet ajánl kora délután, de legkésőbb 15 óráig.

6. Mozogjunk minden nap!

Csak napi két perc guggolás és fekvőtámasz segíthet megőrizni izomtömegét az életkor előrehaladtával

 – mondta a szakember, aki hozzátette, hogy a guggolás segíti serkenti a véráramlást agyunknak például a tanulásnál.

7. Menjünk ki a szabadba!

Mosley szerint a kint, zöld területen eltöltött idő csökkentheti a stressz és a szorongás szintjét, továbbá az immunrendszerünkre is jó hatással van. A szakember kiemelte, ha kint vagyunk hallgassunk, lélegezzünk be a friss levegőt, érintsünk és nézzünk szét magunk körül.

8. Napi egy alma az orvost távol tartja

Dr. Mosley szerint van igazság abban a mondásban, hogy „minden nap egy alma az orvost távol tartja”, és azt javasolja, hogy naponta együnk ebből a gyümölcsből, mivel így is csökkenthető a vérnyomás. Emellett javíthatjuk a koleszterinszintünket, és elkerülhető vele a cukorbetegség kockázat is.

alma, gyümölcs, Pexels illusztráció
Fogyasszunk sok almát / Fotó: Pexels

9. Ébredés után egy gyors séta

A szakember úgy véli, hogy felébredés után az első két órájában tett gyors séta segíthet abban, hogy este jól aludjunk. A világos, természetes fény segít a belső test órájának szabályozásában. A séta emellett jót tesz edzettségi állapotunk karbantartásában is.

10. Vegyünk egy hideg zuhanyt

A zuhanyozás végén állítsuk hidegre a csapot tíz másodpercre, ezzel is erősítve az immunrendszert. Dr. Mosley szerint ez segíthet csökkenteni a stresszt, és javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget.

11. Énekeljünk napi öt percet

A szakember szerint a kutatások azt mutatják, hogy az éneklés kiválóan javítja a hangulatot, csökkenti a szorongást és még a krónikus fájdalmakat is.

12. Álljunk egy lábra fogmosás közben

Dr. Mosley elmondta, hogy egy lábon állva mossunk fogat, felváltva mindkét lábat, körülbelül 30 másodpercenként. Az egészségügyi szakértő szerint ez az időseknek sokat segíthet, hiszen ebben a korban már sokan elveszítik az egyensúlyi képességünket.

13. Három étel, amely kitörő örömet ad

Dr. Mosley szerint a három szuperétel, amit nem hagyhatunk ki az étkezésünkből, az a kefir, a savanyú káposzta vagy a kimchi. Kutatások szerint egy tanulmány azon résztvevői, akik naponta egyszer ették ezeket, mindössze négy hét alatt csökkentették a stresszt és javult a közérzetük.

14. Legyen öt növény egy szobában

A kutatások szerint a szobanövények javíthatják a memóriát, a termelékenységet, a hangulatot és még a levegő minősége is javulhat tőle. Ennek elérése érdekében pedig legalább 5-6 növény legyen egy szobában.

15. Táncolj naponta akár tíz percig

Dr. Mosley szerint a tánc és az új rutinok kipróbálása hatékonyabbnak bizonyult, mint a hagyományos fitnesz gyakorlatok az izmok, az egyensúly és az agy egészségének javításában. A tánccal leküzdhető a depresszió, valamint csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

16. Szánjunk időt a kikapcsolódásra

A nap egy véletlenszerű időpontjában egyszerűen csak kapcsolódjunk ki és ne gondoljunk semmi minket feszítő problémára. Nézzünk körül, ahol vagyunk, és élvezzük, amit látunk - írja összeállításában a Mirror.

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180367_auto_resized.jpg
origo.hu

Élő adásban nevezte bohócnak a szövetségi kapitányt a magyar válogatott sztárjátékosa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714635017
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173453_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173258_auto_resized.jpg
vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180009_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172732_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27654_resized.jpg?avcount=1714635017
origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164008_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17177819_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714635017
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178615_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/LmhFd-wIV2eUwMRoUMPBLT6LfIFkOoZtO69RjLq7QL8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZhNjAyNWM3ZTc1MzRiNDNhMTdmODYyNGVmODMwYjZh.jpg
Horoszkóp

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban