Ne hanyagolja a gyümölcsöket: körtével lesz isteni a rétes – hétvégi menü

Ne hanyagolja a gyümölcsöket: körtével lesz isteni a rétes – hétvégi menü

menü
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 29. 14:00
Lassan vége a nyárnak, jöhetnek az energiadúsabb ételek. Azért az idényzöldségekről és gyümölcsökről még nem kell lemondani.
Bors

Leves

Zöldségleves 

Elkészítési idő: 50 perc. Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (4 személyre): 2 ek olívaolaj * 1 csokor újhagyma * 2 sárgarépa * 1 kis cukkini * 1,2 l zöldségleves-alaplé * só * 10 dkg zöldbab * 5 dkg cérnametélt * 10 dkg fehérbab-konzerv

Elkészítés: Lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, és fonnyasszuk meg rajta a megtisztított, felkarikázott újhagymát. Adjuk hozzá a meghámozott, karikákra vágott répát, a megmosott, felszeletelt cukkinit, és pirítsuk aranyszínűre. Ezután öntsük fel az alaplével, sózzuk, és közepes lángon főzzük addig, amíg a zöldségek félpuhák lesznek. Forgassuk a levesbe a megtisztított zöldbabot, és főzzük tovább addig, amíg a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak. Közben főzzük ki a tésztát forrásban lévő, sós vízben. Aztán szűr­jük le, és forgassuk a levesbe a leszűrt babbal együtt. Sózzuk meg, és melegítsük össze az egészet. Azonnal tálaljuk.

Ez is érdekelheti

Így készül a nagyi tökéletes lángosa: ez a tészta 4-5 napig is eláll a hűtőben

Buday Péter: akár grillezhetjük is a kukoricát!

Ez komoly?! Tényleg lehet steak a görögdinnyéből?

Főétel

Bácskai rizses hús

Elkészítési idő: 55 perc. Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (4 személyre): 50 dkg sertéstarja * 8 dkg paradicsompüré * 40 dkg rizs * 2 ek olaj * 1 fej vöröshagyma * 2 gerezd fokhagyma * 1 ek édes-nemes paprika * só, őrölt fekete bors * petrezselyem

Elkészítés: Egy nagy lábasban hevítsük fel az olajat, és pároljuk üvegesre a meghámozott, apróra kockázott vöröshagymát. Adjuk hozzá a megtisztított, átnyomott fokhagymát, forgassuk össze, majd a tűzről levéve hintsük meg pirospaprikával. Alaposan keverjük el, azután tegyük vissza a lábast a tűzre. Adjuk a hagymás alaphoz a megtisztított, felkockázott sertéstarját, és nagy lángon pirítsuk fehéredésig. Keverjük hozzá a paradicsompürét, és sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel a húst egy kevés vízzel, és közepes lángon, lefedve főzzük puhára. Amikor a hús kezd puhulni, adjuk hozzá az átöblített, lecsepegtetett rizst, és öntsük fel a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű vízzel. Kevergetve főzzük az ételt addig, amíg a rizs megpuhul. Egy kevés aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. 

Desszert

Körtés rétes

Elkészítési idő: 50 perc. Nehézségi fok: 2

Hozzávalók (5 rúdhoz): 25 dkg körte * ½ citrom * 25 dkg konyhakész rétestészta * 50 dkg túró * 8 dkg kristálycukor * 1 tasak vaníliás cukor * 7,5 dkg vaj * 5 ek zsemlemorzsa * 2 ek szeletelt mandula

Elkészítés: A körtét hámozzuk meg, magozzuk ki, a húsát kockázzuk fel. A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki, majd locsoljuk a körtekockákra. A réteslapokat pihentessük szobahőmérsékleten 10 percig. Közben dolgozzuk össze a túrót a kétféle cukorral és a citromhéjjal. Ezután forgassuk bele a lecsepegtetett körtét. A vajat olvasszuk meg. Tegyünk 1 ré­teslapot egy nedves konyharuhára, és kenjük meg egy kevés vajjal. He­lyezzünk rá egy másik lapot, hintsük meg 1 ek zsemlemorzsával, és kanalazzuk rá a krém ötödét. A tésztaszéleket kenjük meg egy kevés vajjal, hajtsuk be őket, azután tekerjük fel a tésztát. Ugyanígy készítsünk még 4 rúd rétest a többi tésztalapból, olvasztott vajból, zsemlemorzsából és töltelékből. Rendezzük el a réteseket egy sütőtálcán, kenjük meg a tetejüket a megmaradt olvasztott vajjal, és szórjuk meg a szeletelt mandulával. Süssük 200 fokos sütőben 20-25 percig.

További receptek a mindmegette.hu oldalon.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.