Figyelmeztetés! Már ezekben a bolti élelmiszerekben is megjelentek az agyevő paraziták

agyevő amőba
PUBLIKÁLÁS: 2025. június 28. 08:30
Nagyon kell vigyázni, hogy mit fogyasztunk.

Megdöbbentő hírek láttak napvilágot az Egyesült Királyságban, miszerint olyan zacskós saláták kerültek az üzletek polcaira, amelyekben potenciálisan agyevő paraziták rejtőzhetnek. Ez a riasztó információ komoly aggodalmat váltott ki a fogyasztók és az élelmiszerbiztonsági szakemberek körében, felhívva a figyelmet arra, hogy a kényelemnek néha igen súlyos ára lehet.

Az agyevő parazita elleni leghatékonyabb védekezés a termékek alapos átmosása

Az "agyevő parazita" kifejezés talán erősnek tűnhet első hallásra, valójában a Toxoplasma gondii nevű mikroorganizmusra utal, amely valóban képes megtámadni az agyat és az idegrendszert. Egy friss kutatás szerint, amely Európa 10 országára, köztük az Egyesült Királyságra is kiterjedt, a vizsgált salátalevelek több mint 4 százaléka szennyezett volt ezzel a veszélyes parazitával. Ez a jelentős arány komoly aggodalomra ad okot, hiszen a Toxoplasma gondii az egyik legelterjedtebb parazitafertőzés a világon, és súlyos következményekkel járhat.

Miért veszélyes a Toxoplasma gondii?

Agyat és idegrendszert érintő hatások: Bár a Toxoplasma gondii nem falja fel szó szerint az agyat, mint egy sci-fi filmben, de képes cisztákat képezni az agyban és más idegszövetekben. Ezek a ciszták krónikus fertőzést okoznak, ami egyes esetekben neurológiai és pszichiátriai problémákhoz vezethet, például viselkedésváltozásokhoz, memóriazavarokhoz, sőt, súlyosabb esetekben akár epilepsziás rohamokhoz is. Éppen ezért indokolt az "agyevő parazita" kifejezés, hiszen a parazita működése közvetlenül befolyásolhatja az agyunkat - írja a The Sun.

Tünetmentes hordozás és rejtett veszély: A fertőzés gyakran tünetmentesen zajlik, sok ember észre sem veszi, hogy megfertőződött. A tünetek, ha jelentkeznek, általában enyhék, és hasonlítanak egy enyhe influenzához (láz, izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók). Ez a lappangó természet teszi különösen veszélyessé, mivel a fertőzött egyének tudtukon kívül is hordozhatják a parazitát, és átadhatják másoknak, vagy súlyosabb tüneteket produkálhatnak, ha immunrendszerük meggyengül.

Különösen veszélyes terhes nőkre és legyengült immunrendszerűekre:

Terhes nők: Ha egy nő a terhesség alatt fertőződik meg, a parazita átjuthat a méhlepényen a magzatba, súlyos fejlődési rendellenességeket, látásproblémákat (chorioretinitis), idegrendszeri károsodásokat (hydrocephalus, agykárosodás) vagy akár vetélést is okozhat. A veleszületett toxoplazmózis gyakran maradandó károsodásokkal jár.

Immunszuppresszált egyének: Azoknál az embereknél, akiknek legyengült az immunrendszerük (pl. HIV/AIDS betegek, transzplantáltak, kemoterápiában részesülők), a Toxoplasma gondii fertőzés életveszélyes lehet. Náluk a lappangó fertőzés is kiújulhat, súlyos agygyulladást (toxoplazma enkefalitisz) okozva, amely halálos kimenetelű is lehet.

Hogyan Kerül a Salátába az Agyevő Parazita?

A Toxoplasma gondii fő gazdaszervezete a macska, amely ürülékével üríti a parazita oocisztáit. Ha ezek az oociszták szennyezik a termőföldet, ahonnan a salátát betakarítják, vagy az öntözővizet, akkor a salátalevelek is fertőződhetnek. Még az "előmosott" címkével ellátott termékek sem garantálnak 100%-os biztonságot, mivel a klóros víz nem feltétlenül pusztítja el a parazita ellenálló cisztáit.

Mit Tehetünk? A Megelőzés Kulcsfontosságú

Az élelmiszerbiztonsági hatóságok folyamatosan vizsgálják az ilyen eseteket, és együttműködnek a beszállítókkal a szennyeződés forrásának felderítésében. Mivel sok zacskós saláta ugyanazon beszállítóktól és feldolgozóktól származik, egy szennyeződés gyorsan elterjedhet a különböző szupermarketláncokban. Fogyasztóként azonban mi is tehetünk a kockázatok minimalizálásáért:

  • Mindig alaposan mossuk meg! Még ha a csomagolás azt is írja, hogy a saláta "előmosott", mindig mossuk át alaposan folyóvíz alatt, levélenként. Ez az egyik leghatékonyabb módja a felületi szennyeződések eltávolításának.
  • Kézmosás: Étkezés előtt és az ételkészítés során mindig mossunk kezet szappannal és vízzel.
  • Konyhai higiénia: Tartsuk tisztán a konyhai felületeket és eszközöket, különösen, ha nyers hússal dolgoztunk.
  • Hőkezelés (opcionális): Bár a salátát általában nyersen fogyasztjuk, a hőkezelés elpusztítja a parazitákat. Ha valaki különösen aggódik, gondolkozzon el a saláta főzésén, bár ez természetesen megváltoztatja az állagát és ízét.
  • Veszélyeztetett csoportok fokozott óvatossága: Terhes nőknek és legyengült immunrendszerű személyeknek különösen oda kell figyelniük a nyers zöldségek fogyasztására, és alaposabb higiéniát kell tanúsítaniuk.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.