Visszatérnek a retró ízek: ezek az idei gasztrotrendek

gasztro trend
PUBLIKÁLÁS: 2023. január 03. 15:25
A gasztronómiai trendet nem feltétlenül mindig az élelmiszeripar diktálja, egyre inkább a fogyasztói igények kényszerítik alkalmazkodásra a vállalatokat.

A gasztronómiai trendet nem feltétlenül mindig az élelmiszeripar diktálja, egyre inkább a fogyasztói igények kényszerítik alkalmazkodásra a vállalatokat.

A pandémia két éve már jelentősen átalakította az élelmiszer- és vendéglátóipar működését. Ezután a 2022-es évben a háborús szankciók miatt kialakult infláció is komolyan érintette az ágazatot, egész Európában jelentősen megemelkedtek az élelmiszerárak.

A magas élelmiszerárak várható következménye a vásárlási szokások megváltozása, a tudatos fogyasztás, a pazarlás csökkenése. Átgondoltabban vásárolunk élelmiszert, kerüljük a szükségtelen élelmiszerek vásárlását, jobban figyelünk a mennyiségekre, az otthoni főzésre, a maradék hasznosítására, az észszerű bevásárlásra. A trendfigyelők szerint visszatérünk az alapokhoz, újraértékeljük a házi kosztot, a kenyér- és a süteménysütés egyre inkább gazdaságosabb lesz házilag.

Az előrejelzések szerint 2023-ban fogyasztók minden eddiginél jobban elvárják a vállalkozásoktól a fenntartható működést, és ez vonatkozik az élelmiszeriparra is.

A hulladék minimalizálása, a műanyag szemét csökkentése mellett meg kell tanulnunk például a zöldségek egészét felhasználni – a gyökértől a levélig. Ennek a trendnek gazdasági előnyei is vannak, hiszen a termékek teljes felhasználása költségmegtakarítást jelent.

Helyi termelők

Megnő a jelentősége a helyi, őshonos élelmiszerek választásának, a helyi termelők és vállalkozások támogatásának. Nem mindig ez a legolcsóbb megoldás a fogyasztó számára, de az egészséges gazdasági körforgást csak úgy lehet fenntartani, ha a jó minőségű helyi termék eljut a helyi fogyasztóhoz, akár önszerveződés, akár kereskedelmi hálózatok révén. A termelőknek össze kell fogniuk a regionális vállalkozásokkal és partneri viszonyban erősíteni egymást.

webmd.com

Kevesebb hús

A húsmentesen étkezők aránya tovább fog nőni, ha nem is lesz mindenki vegán, de egyre többen tartanak húsmentes napokat. A növényi húsok fejlesztése gőzerővel folyik, az élelmiszeripar megérezte a piaci rést, a befektetők is ösztönzik a fejesztést, ha ebben van a pénz. Az eddig már ismertvegán húsalternatívák, mint a tofu, a búzaprotein mellett a jövőben más helyettesítő termékek is megjelennek a boltokban.

Retró ízek

Feléled a retró ételek iránti érdeklődés, a közösségi médiában már egyre népszerűbbek a régi receptek, a TikTokon több mint 30 millióan nézték meg a nagymamák recepjeit bemutató videókat. A hatalmas érdeklődés az élelmiszergyártókat arra ösztönzi, hogy retró ízekkel és termékkel jelenjenek meg az üzletekben, valamelyeset korszerűsítve, mert a gyermekkor ízeinek nagy érzelmi ereje van, kevesen fognak tudni ellenállni.

Házhoz hozzák

Az elmúlt két évben a házhoz szállítás és az elvitel robbanásszerűen megnőtt, a készpénz nélküli fizetési módok napi gyakorlattá váltak, az online hálózatok az egyik legfontosabb értékesítési csatornává váltak a kis éttermek és élelmiszerboltok számára.Az előnyök azonban ezzel nem érnek véget: a digitális hálózatépítés vadonatúj lehetőségeket nyit meg – az élelmiszer-előállítástól egészen a vevők kiszállításáig. Ez pedig lerövidíti a hagyományos logisztikai láncokat, gyorsabb szállítási határidőket és alacsonyabb költségeket eredményez, a vásárló pedig időt takarít meg, nem kell bolyongani és sorban állni a szupermarketekben.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.