Az elhízás és a cukorbetegség egyre gyakrabban előforduló egészségügyi problémák. Mindkét esetben fontos a tudatos étkezés és a szénhidrátok mértékletes fogyasztása. Ezúttal a 180 grammos diétára mutatunk példát.
A cukorbetegeknek szigorú diéta szerint kell étkezniük, de ha a kötelezettség helyett mindezt életformaként fogják fel, egyáltalán nem okoz gondot a meghatározott étrend elsajátítása. Persze fontos ez a hosszú távon való egészségmegőrzés miatt is, ugyanis, ha adiétátnem tartják be, könnyen megromolhat az egészségi állapot, és ennek akár komolyabb következményei is lehetnek.
A túlsúlyos embereknek a saját érdekük miatt érdemes változtatniuk étrendjükön. Lehet, hogy az egészségügyi gondok sokáig nem jelentkeznek, de hosszú távon sajnos nem elkerülhetőek. A túlsúly sokszor vezet magas vérnyomáshoz, szív-és érrendszeri problémákhoz, cukorbetegséghez, a pszichés problémákról már nem is beszélve.
Akár túlsúlyról, akár cukorbetegségről legyen szó, a tudatos étrend mindkét esetben életmentő lehet. A diéta kialakítása általában személyre szabott, de a szénhidrátok mennyiségének csökkentése az egyik legfontosabb alapszabály. A finomított helyett a teljes értékű alapanyagok fogyasztása a javasolt, és a szénhidrát mennyiségének bevitele is korlátozott. Nézzünk most egymintaétrendet, a köznyelvben csak "180 grammos diétának" nevezett diétát. Ajánljuk bárkinek, akinek fontos testsúlya és egészsége megőrzése!
A ricottát a zöldfűszerekkel összekeverjük, és a kenyérszeletekre kenjük. A paradicsomot és az uborkát ráterítjük, a rukkolát ráhalmozzuk, végül a csírával megszórjuk.
Szénhidrát 1 adagra: 21 g
A megforrósított olajon a vöröshagymát és a fokhagymát megfuttatjuk. A darált húst rátesszük, egy kevés sóval, borssal, pirospaprikával és a majoránnával ízesítjük, majd gyakran kevergetve megpároljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, a kisebb kockára vágott padlizsánt, a piros húsú paprikát és a paradicsompépet belekeverjük. A ragut takaréklángon készre pároljuk. Ügyeljünk arra, hogy a leve a főzés végére elpárologjon. Tálaláskor a félbe vágott paprikákat tányérra rakjuk, majd a padlizsános pulykaragut ráhalmozzuk.
Szénhidrát 1 adagra: 4 g
Hozzávalók 4 személyre:
A halszeleteket sóval, borssal és rozmaringgal fűszerezzük. Serpenyőben a vajat felmelegítjük, a citromos kakukkfüvet, a fokhagymát, az olívabogyót és a filézett citromot beleszórjuk. A felezett római salátafejeket rátesszük, a fehérbort ráöntjük, és megsózzuk. Mindkét oldalán, összesen 5 percig pirítjuk. Serpenyőben az olajat megforrósítjuk, a halat először a bőrös oldalával felfelé belefektetjük, és lassan megsütjük, majd megfordítjuk. A sütési ideje oldalanként 3-4 perc. Tálaláskor a római salátát tányérra szedjük, és a halszeleteket rátesszük.
Szénhidrát 1 adagra: 0
Hozzávalók 4 személyre:
A túrót a joghurttal, a xylittel, a kikapart vaníliával, a citrom héjával és levével alaposan összekeverjük. Négy talpas poharat vagy szép üvegedényt előkészítünk, és mindegyiknek az aljára néhány szem gyümölcsöt teszünk. Erre egy réteg túrókrémet kanalazunk, majd ismét gyümölcs, illetve túrókrém következik, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejét pár szem gyümölccsel és menta- vagy citromfűlevéllel díszítjük, hidegen tálaljuk.
Szénhidrát 1 adagra: 27 g
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.