A DNS-ünk megmutatja mit ehetünk - Személyre szabott diéta

A DNS-ünk megmutatja mit ehetünk - Személyre szabott diéta

precíziós táplálkozás
PUBLIKÁLÁS: 2022. október 22. 14:15
Időről időre változik az egészséges táplálkozással kapcsolatos hagyományos álláspont.

Időről időre változik az egészséges táplálkozással kapcsolatos hagyományos álláspont.

Néha a változás szeizmikus, mint például az 1990-es években elharapódzott alacsony zsírtartalmú őrület. Más, fokozatosabb változások vezettek oda, hogy ma már inkább a teljes étrendre összpontosítunk, mint egyetlen tápanyagra.

De mi van akkor, ha a tanácsok folyamatosan változnak, mert nincs olyan táplálkozási mód, amely mindenki számára megfelelő lenne?

mediterrán étrend, saláta
Fotó: 123rf.com

A legújabb kutatások a precíziós táplálkozás felé mozdítják el a tűt - a mikrobiom, a DNS vagy más dolgok alapján összeállított, nagymértékben testre szabott étrendek felé. Már jó néhány elérhető, de a tudomány nem biztos, hogy megfelel a marketingnek.

mediterrán étrend, evés, eszik
Fotó: 123rf.com

Hogyan működik a precíziós táplálkozás

A koncepció egyszerűnek tűnik, de végtelenül bonyolult. Mivel nincs két teljesen egyforma DNS-ű ember - még egypetéjű ikrek sem -, ezért mindegyikünk szervezete másképp reagál az ételekre és a bélrendszerünkben az emésztésük során szaporodó baktériumokra. A precíziós táplálkozás (néha "személyre szabott táplálkozásnak" is nevezik) mesterséges intelligenciát és más emberektől gyűjtött adatokat használ arra, hogy megjósolja, hogyan fog reagálni a szervezetünk az egyes ételekre.

A precíziós táplálkozás hívei három kulcsfontosságú fronton dolgoznak:

A táplálkozástudomány azt vizsgálja, hogy a gének hogyan befolyásolják azt, hogy a szervezet hogyan használja fel az elfogyasztott tápanyagokat. Ami azt jelenti, hogy még ha elegendő mennyiséget is kap egy bizonyos tápanyagból, előfordulhat, hogy a szervezete nem tudja azt jól feldolgozni.
A nutrigenomika ezt lényegében megfordítja. Azt vizsgálja, hogy az elfogyasztott élelmiszerek hogyan változtatják meg a génjeink működését. "Az elhízáshoz hasonlóan, lehet, hogy van egy bizonyos génkészleted, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy aktivizálod is őket" - mondja James Marcum, PhD, a Baylor Egyetem munkatársa, a nutrigenetikával és nutrigenomikával foglalkozó szakirodalmi áttekintés szerzője. "De ha olyan ételeket eszel, amelyek aktivizálják ezeket a géneket, az elhízáshoz vezet".


A mikrobiom-kutatás arra összpontosít, hogy a bélben lévő mikrobák hogyan befolyásolják az egészségünket. Mivel mindenkinek más a mikrobiomja, a gondolkodásmód szerint, így az egyes emberek ideális étrendje is. A gének itt is szerepet játszanak, mivel a mikrobiomod összetételét bizonyos mértékig a génjeid is befolyásolják.

Fotó: 123rf.com


A mai személyre szabott étrendek

Már 400 cég kínál valamilyen személyre szabott diétás programot. De nem mindegyiknek van szilárd tudományos alapja. A kizárólag a DNS-en alapuló diéták például még nem érettek meg a főműsoridőre - a szervezetünk reakciója az ételekre sokkal több mindentől függ, mint a genetikától.

"Mindegyikünk annyira összetett, hogy még csak a felszínt kapargatjuk" - mondja Marcum. "Többet nem tudunk, mint amennyit a játék ezen szakaszában látni lehet. Azt észre vettük, hogy minél jobban értékeljük, mennyire összetett a rendszer, annál inkább rájövünk, hogy nehéz lehet megjósolni, hogyan fog reagálni egy személy szervezete az elfogyasztott ételekre."

Fotó: 123rf.com

De néhány már piacon lévő program esetében a kutatás ígéretes. A DayTwo az anyagcsere-egészségügyre specializálódott, és olyan betegségekben szenvedő embereket céloz meg, mint a cukorbetegség és az elhízás. Elemzik a mikrobiomot és más egészségügyi markereket, hogy személyre szabott étkezési tervet nyújtsanak, és ennek alátámasztására publikáltak kutatásokat lektorált folyóiratokban. Jelenleg a DayTwo csak egészségügyi szervezeteken keresztül érhető el.

Egy másik cég, a Zoe az általános egészségi állapotot kívánja javítani, illetve a fogyásban kíván segíteni. A cég 294 dollárért plusz egy havi tagsági díjért egyéni tervet készít az Ön mikrobiomja, vércukorszintje és vérzsírszintje alapján. A Zoe ajánlata a jelenleg is zajló Personalized Responses to Dietary Composition Trial (Predict) tanulmányon alapul.

A táplálkozás a precíziós egészségért projekt

A Nemzeti Egészségügyi Intézetek egy nagyszabású kutatási projektet indítottak, amelynek középpontjában a precíziós táplálkozás áll. A Nutrition for Precision Health (NPH) elnevezésű program során a kutatók 10 000 emberből álló változatos csoportot toboroznak, hogy olyan algoritmusokat fejlesszenek ki, amelyek megjósolják, hogyan reagál a szervezet az étrend különböző részeire. Többek között a vizsgálatban részt vevő emberek étrendjét, genetikáját, mikrobiomját, fiziológiáját és környezetét fogják vizsgálni.

"A bizonyítékbázis még fiatal" - mondja Holly Nicastro, az NPH koordinátora, PhD. "Nem akarjuk csak a mikrobiomot és nem akarjuk csak a genetikát vizsgálni, mert azt kell megtudnunk, hogy mindezek a dolgok hogyan működnek együtt - a szervezet más rendszerei, pszichoszociális tényezők, demográfiai tényezők és egyéb olyan dolgok, amelyeket hagyományosan nem vettek figyelembe a táplálkozással kapcsolatos tanulmányokban."

Miután az 5 éves vizsgálatok elég információt gyűjtenek ahhoz, hogy pontos algoritmusokat dolgozzanak ki, a projekt további 5 évig teszteli, hogy ezek mennyire megbízhatóak.

Eating

A projektnek segítenie kell az eddig elvégzett tanulmányok egyik fő problémájának leküzdésében: A személyre szabott étrendek létrehozásához gyűjtött adatok többsége európai felmenőkkel rendelkező emberektől származik. Ez kihívást jelent az Egyesült Államokban a kisebbségi lakosság körében gyakori betegségek, például a cukorbetegség és a magas vérnyomás kezelésében. Az NPH projekt azonban reméli, hogy ezen változtathat. Kutatói partnerségre léptek az All of Us Research Programmal, az NIH azon törekvésével, amely egy 1 millió embert tartalmazó egészségügyi adatbázis létrehozására irányul.

"Az All of Us a befogadásra összpontosít" - mondja Nicastro. "Sok olyan embercsoportot vonnak be, akik korábban alulreprezentáltak voltak az orvosbiológiai kutatásban. A velük való partnerség révén lehetőségünk nyílik arra, hogy a táplálkozással kapcsolatos felfedezéseket tegyünk, amelyek sokkal több ember számára fontosak."

A cél elérése

Bár a precíziós táplálkozás jelenleg csak azok számára elérhető, akik hajlandóak fizetni egy biotechnológiai vállalatnak bizonyos vizsgálatok elvégzéséért, egy nap talán átalakítja az étkezésünket.

"Azt szeretnénk, ha - ha a precíziós táplálkozásról bebizonyosodna, hogy valóban mindenki számára ez a helyes út" - mondja Nicastro - "valamint a betegek számára is elérhető lenne, és alapértelmezetté válna a klinikai gyakorlatban".

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.