Vesztibuláris migrén diéta: Hogy működik?

diéta
PUBLIKÁLÁS: 2022. augusztus 01. 13:33
A vesztibuláris migrén olyan migrénes állapot, amely szédülést okoz. A szédülést tapasztaló emberek úgy érzik, hogy mozognak, amikor meg sem mozdulnak, vagy hogy a környezetük mozog körülöttük. A szédülés az utazási betegséghez hasonló érzésként írják le.

A vesztibuláris migrén olyan migrénes állapot, amely szédülést okoz. A szédülést tapasztaló emberek úgy érzik, hogy mozognak, amikor meg sem mozdulnak, vagy hogy a környezetük mozog körülöttük. A szédülés az utazási betegséghez hasonló érzésként írják le.

Egy vestibuláris migrénes epizód néhány másodperctől akár több óráig is eltarthat. Tünetei közé tartozhat az egyensúlyvesztés, a mozgásszédülés, a szédülés, tájékozódási zavar vagy zavartság, a hányinger és hányás, valamint a súlyos fejfájás.

Míg a migrénes rohamok gyakran visszatérő, lüktető fejfájással járnak, a vestibuláris migrénes epizódok nem feltétlenül járnak - így ezt az állapotot nehéz diagnosztizálni.

Egyes kutatások szerint az életmód és a táplálkozás megváltoztatása segíthet csökkenteni a vestibuláris migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát.

Foto:123rf.com

Hogyan befolyásolja az étrend a vestibuláris migrénes rohamokat?


A vestibuláris migrén pontos oka egyelőre ismeretlen. Úgy tűnik azonban, hogy ez az állapot gyakoribb a nők körében. A genetika, az étrend, az életmód és a környezeti tényezők is szerepet játszhatnak.

A kutatások szerint az étrend finomhangolása csökkentheti a migrénes rohamok előfordulását és intenzitását.

fejfájás, depresszió, stressz, gyógyszer
Foto:123rf.com

A rohamok gyakori étrendi kiváltói közé tartozik a csokoládé, az alkohol, a kávé, az érlelt sajtok és a feldolgozott húsok. Ezek az élelmiszerek olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, mint a tiramin, a nitrátok, a hisztamin és a feniletilamin, amelyek mindegyike összefüggésbe hozható a migrénes tünetekkel.

Egyesek arról számolnak be, hogy migrénes tüneteik súlyosbodnak, ha nem esznek, ami arra utal, hogy a koplalás és az étkezések kihagyása fokozhatja a rohamok súlyosságát. Ne feledje, hogy a kiváltó élelmiszerek egyénenként eltérőek lehetnek. Sőt, egyesek úgy találhatják, hogy az étrendjük nincs hatással a migrénes epizódokra.

Mit jelent a vestibuláris migrén diéta?


Jelenleg nincsenek hivatalos étrendi irányelvek a vestibuláris migrénre. A kutatások azonban azt sugallják, hogy az eliminációs diéta segíthet a potenciális kiváltó okok azonosításában. Ezzel a megközelítéssel eltávolítja azokat az élelmiszereket, amelyekről azt gyanítja, hogy súlyosbíthatják a tüneteket. Mivel az emberek különbözőképpen reagálnak az élelmiszerekre, a megszüntető diéták személyre szabottak.

Ezután később csoportonként újra bevezeti ezeket az élelmiszereket, hogy megállapítsa, melyik élelmiszer vagy élelmiszercsoport váltja ki a tüneteit.

Az eliminációs diéta általában 5-6 hétig tart. Csak egészségügyi szakember, például dietetikus vagy orvos felügyelete mellett végezhető, mivel helytelen vagy túl hosszú ideig történő követése esetén megnő a tápanyaghiány kockázata.

Ne feledje, hogy a vestibuláris migrén összetett állapot, és előfordulhat, hogy az étrendi változtatások nem befolyásolják a tüneteit.

Az eliminációs diéta két fő fázisra oszlik - a kiiktatásra és a visszavezetésre.

Az eliminációs szakasz
Ebben a fázisban kerülje azokat az élelmiszereket, amelyek kiválthatják a vestibuláris migrén tüneteit. Ezután meg tudja állapítani, hogy az étrend szerepet játszik-e a tüneteiben, mivel szinte az összes lehetséges kiváltó élelmiszert kiiktatta. Ez a fázis általában 2-3 hétig tart.

A visszavezetési fázis
Ebben a fázisban lassan újra bevezeti a kiiktatott élelmiszereket vagy élelmiszercsoportokat. Minden egyes élelmiszercsoportot külön-külön kell bevezetni 2-3 nap alatt, miközben feljegyzi, hogyan befolyásolja a vestibuláris migrén tüneteit.

Ha úgy találja, hogy egy élelmiszer vagy élelmiszercsoport újbóli bevezetése nem rontja a rohamokat, akkor valószínűleg biztonságosan fogyasztható. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a tüneteket kiváltó élelmiszert határozatlan időre ki kell hagynia az étrendjéből. Az újbóli bevezetési fázis további 2-3 hétig tart attól függően, hogy hány élelmiszercsoportot iktatott ki kezdetben, bár hosszabb ideig is eltarthat, ha az egészségügyi szakembere ezt javasolja.

Kerülendő élelmiszerek


A vestibuláris migrén megszüntető étrendjének el kell távolítania a migrénes tünetekkel összefüggésbe hozható élelmiszereket, mint például:

  • érlelt sajtok
  • alkohol (különösen vörösbor és sör)
  • aszpartám, mesterséges édesítőszer
  • csokoládé
  • kávé és más koffeintartalmú italok
  • feldolgozott húsok, mint a szalonna, kolbász, szalámi és pácolt húsok


Egyéb élelmiszerek, amelyek ronthatják a tüneteket, de kevésbé alátámasztó bizonyítékokkal rendelkeznek, a következők:

  • citrusfélék
  • paradicsom
  • hagyma
  • bab és lencse
  • diófélék és magvak
  • savanyított és erjesztett élelmiszerek
  • szervhúsok, például marha- és csirkemáj
  • sózott, füstölt és szárított halak
  • tejtermékek, mint a tej, sajt, tejszín, fagylalt és joghurt
  • MSG-t tartalmazó konzervlevesek, leveskockák és húsleveskockák
  • gyümölcslevek és szénsavas üdítők
  • palackozott salátaöntetek és csomagolt mártások
  • vitaminok és gyógynövény-kiegészítők, különösen azok, amelyek koffeint tartalmaznak
    mononátrium-glutamát (MSG)


Ha azt gyanítja, hogy más, fent nem felsorolt élelmiszerek is kiválthatják a vestibuláris migrén tüneteit, akkor konzultáljon egészségügyi szakemberrel, és fontolja meg ezek elhagyását is. Minél több élelmiszercsoportot iktat ki az első fázisban, annál hatékonyabb lesz a diéta.

Ne feledje, hogy ezeket az élelmiszercsoportokat csak az eliminációs fázis alatt kell kerülni, mivel később újra bevezetésre kerülhetnek!

fejfájás
Fotó: 123rf.com

Ehető élelmiszerek


Bár sok étel van tiltó listán, azért még mindig rengeteg egészséges, finom ételt fogyaszthat, például:

  • Gyümölcsök: a legtöbb gyümölcs, kivéve a citrusféléket és a paradicsomot.
  • Zöldségek: a legtöbb zöldség, kivéve a hagymát, a babot és a lencsét.
  • Gabonafélék: minden gabonaféle, például rizs, quinoa, kuszkusz és zab.
  • Hús, tojás és hal: minden friss hús, például csirke, marha, pulyka, bárány, tojás és hal - de nem feldolgozott vagy dobozolt húsok és halak.
  • Tejhelyettesítők: nem tejes tej, például kókusztej és zabtej.
  • Zsírok: egészséges zsírok, mint az olíva-, lenmag- és kókuszolaj.
  • Italok: víz és koffeinmentes gyógyteák
  • Fűszerek és ételízesítők: minden friss fűszer és fűszer, valamint a legtöbb házi készítésű ételízesítő (nem vásárolunk boltban kapható önteteket vagy mártásokat).


Ha ebben a fázisban nehezen tud motivált maradni, próbáljon kísérletezni különféle fűszerekkel és fűszernövényekkel, hogy ízesítse ételeit.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.