S Étrend

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2021. május 29. 13:33
A szív- és érrendszeri betegek étrendjéhez alkalmazkodó menü összeállításának főbb szempontjai:

A szív- és érrendszeri betegek étrendjéhez alkalmazkodó menü összeállításának főbb szempontjai:

1. A menük a szív- és érrendszeri betegek számára ajánlott táplálkozási alapelvek maximális figyelembevételével készülnek.

2. A menük energiatartalma 500-700 kcal.

3. A só-fogyasztás csökkentése érdekében az ebédek sótartalma csak 3-4 gramm, melyet az alacsony sótartalmú alapanyagok felhasználásával, valamint - a só és sótartalmú ételízesítők helyett - a fűszernövények széles skálájának alkalmazásával biztosítunk.

Bármilyen diétába is kezdünk, dilemmába kerülünk, hogy mit ehetünk, mikor ehetjük és miért pont azt ehetjük?

4. Az ételek növényi zsiradékokkal készülnek (olíva-, kukorica- és napraforgóolaj), melyek egyszeresen és/vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban bővelkednek, és nem tartalmaznak iparilag előállított, részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékot (transz-zsírsavat).

5. A kedvező zsírsav összetételű olajos magvak is többször alkalmazásra kerülnek

Fotó: 123rf.com

6. Az ételválaszték kialakítása során a sovány húsokat részesítjük előnyben, illetve halas fogások is hetente legalább egyszer szerepelnek az ételkínálatban.

7. A tej- és tejtermékek közül az alacsonyabb zsírtartalmú változatokat részesítjük előnyben

8. Bő zsírban sütött ételek nem szerepelnek a kínálatban.

9. A felhasznált zsírszegény alapanyagoknak és az alkalmazott konyhatechnikai eljárásoknak (gőzben főzés, párolás, sütés) köszönhetően a napi menü zsírtartalma nem haladja meg a 14-18 grammot.

10. A szükséges rostbevitelhez a zöldség- és gyümölcsalapanyagok széles skálájának felhasználásával járulunk hozzá.

11. Az ételek készítéséhez, sűrítéséhez teljes őrlésű tönkölybúzalisztet használunk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.