A hosszú élet és a tejtermékek

belgyógyászat
PUBLIKÁLÁS: 2011. február 28. 14:47
A telített zsírokban gazdag tejtermékek - a vaj és egyéb, teljes tejből készült termékek - nagyobb mennyiségben való fogyasztása nem emelte a megfigyelés időtartama alatt a férfiak halálozási kockázatát, a nőknél azonban némiképp nőtt a szívbetegségek miatti halálozási kockázat. Ugyanakkor a teljes zsírtartalmú savanyú tejtermékek - melyek közé a joghurt és a kefir is tartozik - nagyobb mennyiségű fogyasztása a halálozási kockázat kis mértékű csökkenéséhez volt köthető a férfiaknál és a nőknél is.

120 ezer ember egy évtizedes követéses vizsgálata alapján arra a megállapításra jutottak kutatók, hogy a tejtermékek fogyasztása nem árt az egészségnek, de nem is jár túl sok előnnyel.

A telített zsírokban gazdag tejtermékek - a vaj és egyéb, teljes tejből készült termékek - nagyobb mennyiségben való fogyasztása nem emelte a megfigyelés időtartama alatt a férfiak halálozási kockázatát, a nőknél azonban némiképp nőtt a szívbetegségek miatti halálozási kockázat. Ugyanakkor a teljes zsírtartalmú savanyú tejtermékek - melyek közé a joghurt és a kefir is tartozik - nagyobb mennyiségű fogyasztása a halálozási kockázat kis mértékű csökkenéséhez volt köthető a férfiaknál és a nőknél is.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a kimutatott kapcsolat nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést, ennek megállapítására az ilyen jellegű felmérések nem alkalmasak. A tanulmányban 120 852 felnőtt egészségi állapotát követték nyomon 10 éven át, amely időtartam alatt valamivel több mint 16 ezer résztvevő halt meg.

shutterstock_27448609

A felmérésbe bevont emberek - akik életkora 55 és 69 év között volt - részletes, az étrendjükre vonatkozó kérdőívet töltöttek ki a tanulmány kezdetekor. Az eredmények értékelésekor a férfiaknál nem mutatkozott összefüggés a teljes zsírtartalmú tejtermékek elfogyasztott mennyisége és a halálozási kockázat között.

A nőknél azonban úgy találták, hogy minden, napi 10 grammal több elfogyasztott vaj négy százalékkal emelte a halálozási kockázatot a követés alatt. R. Alexandra Goldbohm kutatásvezető elmondta, hogy nem találtak magyarázatot a férfiak és nők közti különbségre a teljes (zsíros) tejtermékek és a szívkockázat összefüggése vonatkozásában, ám elképzelhető, hogy a nők szervezete másként dolgozza fel a telített zsírokat, mint a férfiaké.

shutterstock_29693836

A vajjal és más teljes tejtermékekkel kapcsolatban talált eredményekkel ellentétben a fermentált, savanyú tejtermékeknél arra a megállapításra jutottak, hogy nőknél és férfiaknál is némileg csökkentette a halálozási kockázatot, ha többet fogyasztottak ezekből: minden 100 milliliterrel megnövelt mennyiség a napi étrendben 8 százalékkal fogva vissza a halálozási kockázatot.

Goldbohm azonban hangsúlyozta, hogy a fermentált tejtermékek védőhatásának igazolására még további vizsgálatok szükségesek. Az egyik általa idézett magyarázat szerint ezekben a tejtermékekben lévő tripeptidek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében A leideni kutatók tanulmánya a hét végén jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban. A nagyszabású követéses vizsgálat elkészítését a Holland Tejtermék Alap támogatta.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.