A tudósok beazonosították azt a proteint, amely befolyásolja, hogy valaki alma vagy körte formájú testalkattal rendelkezik-e.
Az Edinburgh Egyetem kutatói levezették, hogy egy bizonyos proteinnek, nevezetesen a 11BetaHSD1-nek a szintje magasabb azoknál, akiknek a testzsír a hasuk, derekuk köré rakódik le. Ezek az emberek almaformájúra híznak, és nagyobb eséllyel vannak kitéve a szívbetegségeknek.
Ellenben ugyanennek a proteinnek alacsony a szintje azoknál, akiknek a csípője köré rakódik le zsír - ők az úgynevezett körteformájúak -, amelyet a szervezet energiává alakít.
A szakemberek eddig is hangsúlyozták, hogy a has körüli zsírréteg veszélyesebb, ezért a tudósok már keresik azt az orvosságot, amely meggátolná a fenti proteinnek a működését. A Diabetes című folyóiratban közzétett kutatás egyik résztvevője Dr. Nik Morton, az Edinburgh Egyetem munkatársa, aki így nyilatkozott:
„Ezzel a tanulmánnyal új távlatok nyílnak meg előttünk, és talán könnyebben rájövünk, mitől van az, hogy bizonyos zsírok kárt okoznak, míg más zsírok energiává alakulnak bennünk. Ráadásul, a káros zsírok az egész szervezetre kihatnak, ezáltal diabéteszt is okozhatnak. A 'bűnös' protein visszaszorítása segíthet felvenni a harcot a káros következmények ellen.”
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.