Körte vagy alma?

genetika
PUBLIKÁLÁS: 2020. május 10. 14:52
A tudósok beazonosították azt a proteint, amely befolyásolja, hogy valaki alma vagy körte formájú testalkattal rendelkezik-e.

A tudósok beazonosították azt a proteint, amely befolyásolja, hogy valaki alma vagy körte formájú testalkattal rendelkezik-e.

A proteinnek abban van szerepe, hogy inkább a csípő vagy inkább a has köré rakódik-e zsír a testünkön.

Az Edinburgh Egyetem kutatói levezették, hogy egy bizonyos proteinnek, nevezetesen a 11BetaHSD1-nek a szintje magasabb azoknál, akiknek a testzsír a hasuk, derekuk köré rakódik le. Ezek az emberek almaformájúra híznak, és nagyobb eséllyel vannak kitéve a szívbetegségeknek.

Ellenben ugyanennek a proteinnek alacsony a szintje azoknál, akiknek a csípője köré rakódik le zsír - ők az úgynevezett körteformájúak -, amelyet a szervezet energiává alakít.

A szakemberek eddig is hangsúlyozták, hogy a has körüli zsírréteg veszélyesebb, ezért a tudósok már keresik azt az orvosságot, amely meggátolná a fenti proteinnek a működését. A Diabetes című folyóiratban közzétett kutatás egyik résztvevője Dr. Nik Morton, az Edinburgh Egyetem munkatársa, aki így nyilatkozott:

„Ezzel a tanulmánnyal új távlatok nyílnak meg előttünk, és talán könnyebben rájövünk, mitől van az, hogy bizonyos zsírok kárt okoznak, míg más zsírok energiává alakulnak bennünk. Ráadásul, a káros zsírok az egész szervezetre kihatnak, ezáltal diabéteszt is okozhatnak. A 'bűnös' protein visszaszorítása segíthet felvenni a harcot a káros következmények ellen.”

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.