10 kérdés a tejről 1. rész

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2019. október 15. 13:34
Nagyon sok tévhit kering a fejekben a tehéntejről, annak hasznosságáról vagy éppen károsító hatásáról. Összeszedtünk 10 alapvető kérdést, a válaszokban pedig dietetikus segített.

Nagyon sok tévhit kering a fejekben a tehéntejről, annak hasznosságáról vagy éppen károsító hatásáról. Összeszedtünk 10 alapvető kérdést, a válaszokban pedig dietetikus segített.

Naponta legalább fél liter tej vagy ennek megfelelő minőségű tejtermék elfogyasztása javasolt, amellyel a napi ajánlott kalciumbevitel nagy része fedezhető. Mi a helyzet azokkal, akik nem bírják a tehéntejet? Házi tej vagy dobozos?

1. Miért olyan fontos?

Van helye a táplálkozásunkban a tejnek - mondja Turcsák Katalin dietetikus. A legfontosabb kalciumforrásunk, tartalmazza a hasznosuláshoz fontos D-vitamint és laktózt, azaz a tejcukrot, valamint fehérjéi teljes értékűek és könnyen emészthetőek.

Az optimális csonttömeg kialakításához elengedhetetlen a megfelelő kalciumbevitel. Bár a csúcs csonttömeg 25-30 éves korunkra kialakul, a csontsűrűség megőrzése érdekében egész életünkben fontos, hogy rendszeresen igyunk tejet és sokat mozogjunk.

Vannak azonban olyan betegségcsoportok, ahol nem ajánlott, vagy éppen mértékkel ajánlott a fogyasztása, ilyen például az öröklődő anyagcserebetegség, a PKU, illetve a cukorbetegség vagy az epebántalom.

Cukorbetegek reggel és délelőtt ne igyanak tejet, mert magasra emeli a vércukorszintet, délután pedig maximum 1-1,5 dl az ajánlott mennyiség - tanácsolja a szakember.

tej3

2. Mennyi tejet igyunk?

r napi fél liter 0,1-1,5 % zsírtartalmú tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék (5dl joghurt vagy kefir, 10 dkg sovány sajt) fedezi a felnőttek napi kalciumszükségletének nagy részét.

Gyermekorvosok úgy tartják, hogy a csecsemők gyomor- és bélrendszere nem képes rendesen megemészteni a tehéntejet, ezért nem tanácsolják korai bevezetését (12 hónapos kor előtt) a baba étrendjébe.

3. UHT? Mit jelent?

Az UHT rövidítés az Ultra High Temperature Treated elnevezést takarja, a feldolgozási eljárásra utal. A tejet néhány másodpercre ultra magas hőmérsékletre (135°C) hevítik, majd hirtelen lehűtik és aszeptikus (csíramentes) környezetben többrétegű kartondobozba töltik. Ez az eljárás megakadályozza, hogy levegővel és fénnyel érintkezzen a tej. Ebben a formában különböző zsírtartalmú változatok kaphatóak, és igen hosszan elállnak.

A pasztőrizálásnál 100°C alatt történik a hőkezelés, kétféleképpen. A cél, hogy lecsökkentsék a mikroorganizmusok számát olyan szintre, ahol már nem jelentenek egészségügyi kockázatot. Ezek a termékek 3-5 napig fogyaszthatóak.

tejesdoboz_katt

4. Tejes ital? Az meg mi?

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján a tej alapú italok esetén az egyszerű tejhányad meghaladja az 50 százalékot,de nem éri el a 70-et, és az előállításához írót, savót, permeátumot (alacsony fehérjetartalmú mellékterméket), esetleg vizet, vagy ezek keverékeit, továbbá egyéb élelmiszereket és adalékanyagokat is felhasználhatnak. Megnevezésükben a tej szó azonban még szóösszetételben sem szerepelhet.

A tejes vagy reggeli italok fehérjetartalma jóval kisebb, kalciumból is kevesebbet tartalmaznak, mint az azonos mennyiségű tejek.

5. Mi a teendő a nyers, házi tejjel?

A nyers tejet fejés után leszűrik, azonnal lehűtik és így is tárolják. A biztonságos fogyasztás érdekében nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt felforraljuk. Jó minőségű házi tejből készíthetünk aludttejet, ebben az esetben nem kell felforralni, a tejsavbaktériumok hatására magától megalszik. Egy bögrébe vagy tálba öntsünk a tejből, majd hagyjuk kint egy-két napra a konyhapulton, a tetején tejzsír, tulajdonképpen tejföl képződik, ezt is felhasználhatjuk.

A cikk folytatásában további 5 kérdésre adjuk meg a választ!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.