Menopauza étrend

menopauza
PUBLIKÁLÁS: 2010. október 19. 00:00
A menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítése érdekében nem kell messzire mennünk, sokat segíthet, ha egy kicsit szétnézünk a konyhában. Természetesen ez még nem elég, azonban ha egy kissé körültekintőbben válogatjuk össze étrendünket, javíthatunk a hőhullámok, irritáció és egyéb negatív hatások okozta rossz közérzetünkön (amelyet a lecsökkent ösztrogéntermelés okoz).

A nők ötven éves koruk körül egy úgynevezett változó korba lépnek, amely gyakran számos kellemetlen tünettel jár együtt.

A menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítése érdekében nem kell messzire mennünk, sokat segíthet, ha egy kicsit szétnézünk a konyhában. Természetesen ez még nem elég, azonban ha egy kissé körültekintőbben válogatjuk össze étrendünket, javíthatunk a hőhullámok, irritáció és egyéb negatív hatások okozta rossz közérzetünkön (amelyet a lecsökkent ösztrogéntermelés okoz).

A megfelelő táplálkozás nagyban megkönnyítheti ezt a nehéz időszakot azáltal, hogy tápanyagdús ételekkel feltöltjük szervezetünket, ami ilyenkor fokozott igénybevételnek van kitéve. Ehhez fontos kiemelnünk néhány meghatározó élelmiszert, ami szükségszerűen mindennapi táplálkozását alapját kell, hogy képezze.

Olajos hal

A menupauza miatti öszrogénszint-csökkenés könnyen szív- és érrendszeri megbetegedés okozója lehet. Az olajos halban található Omega-3 zsírsav szabályozza, szükség esetén csökkenti a vér koleszterin szintjét, így kisebb esély lesz szívinfarktus előfordulására.

hal25

A szardínia kifejezetten nagy mennyiségű Omega-3 zsírsavat (EPA) tartalmaz (1200mg EPA/100g szardínia). Quebec-i kutatók vizsgálata szerint az EPA 8 hét után a tesztelt nők 55%-ánál csökkentette a hőhullámok gyakoriságát.

A szardínia emellett rendkívül jó kalciumforrás (70mg kalcium/100g szardínia). A kalcium csonterősítő hatásának köszönhetően lecsökkenthető a csontritkulás esélye, melynek előfordulása, illetve kialakulása klimax idején igen gyakori. Napi 1000-1500mg kalcium bevitele javasolt a nők számára.

A zsíros hal D-vitaminban gazdag táplálék, a D-vitamin pedig elengedhetetlenül szükséges a kalcium szervezetünkbe való megfelelő beépüléséhez.

Dió és egyéb magvak

Egy adag (28g) diófedezi a napi E-vitamin szükséglet körülbelül 10%-át, ami enyhíti a hüvelyszárazságot emellett jótékony hatással van a hajra és a bőrre. Egy adag mandula a napi szükséglet 35%-át, egy adag mogyoró pedig 20%-át képes fedezni az E-vitamin szükségletnek.

A magvak nagy része gazdag kalciumban, egy adag mandula például 75mg kalciumot tartalmaz.

Magnéziumtartalmuk sem elhanyagolható, amiből a legtöbb nőnél köztudottan hiány fedezhető fel. A magnéziumkulcsszerepet játszik abban, hogy a kalcium rendesen beépüljön szervezetünkbe, ami roppant fontos a csontritkulás megelőzése szempontjából.

magvak2

A diók és magvak szintén kiváló forrásai az esszenciális zsírsavaknak, különösképpen az Omega-3 zsírsavnak.

A szója, lenmag valamint lenmag olaj rendkívül gazdag természetes ösztrogénben (fitoösztrogén), ami nagyban hozzájárul a kellemetlen tünetek közül főként a hőhullámok és hüvelyi szárazság enyhítésében.

Gabonafélék

A búza, zab, árpa, rozs nagy cink- és magnézium tartalmuk miatt gyakorolnak pozitív hatást a csökkent libidó helyreállításában, valamint az esetlegesen fellépő depresszió leküzdésére is alkalmas.

Zöldségek és hüvelyesek

A hüvelyesekben található fitokémiai anyagok segítenek normalizálni az ösztrogénszintet.

Néhány szójatartalmú élelmiszer, mint például a tofu megelőzi a hőhullámokat, így aztán érthető, hogy a távol-keleti kultúrákban miért képezi a diétás- illetve menopauzás étrend alapját. Mindemellett kalciumban és magnéziumban is rendkívül gazdag ami szintén hozzájárul a csontok erősítéséhez.

Zsírszegény tejtermékek és tojás

Lefölözött tejet, és natúrjoghurtot, valamint sok tojástérdemes fogyasztani magas kalcium, magnézium, D-vitamin és vastartalmuk miatt, ami nagy segítség a fáradtság leküzdésében és a mindennapi rutinhoz szükséges vitalitást biztosít szervezetünknek.

tojas24

Gyümölcs

A C-vitamindús gyümölcsöknek nagy szerepük van a hőhullámok megelőzésében, és a vizelettartási problémák elkerülésében. A szárított gyümölcsök pedig, úgy mint a füge, vagy a barack, kalcium és vastartalmuk miatt rendkívül fontosak.

Elkerülendő élelmiszerek

Az alkoholmegakadályozza a kalcium és egyéb szükséges ásványi anyagok beépülését szervezetünkbe ráadásul rendesen megcsapolja B- és C-vitamin raktárainkat.

A koffeindús ételek is italok, mint a feketekávé vagy tea, illetve az energiaitalok vagy a kóla szintén akadályozzák az ásványok beépülését, ezenkívül álmatlanság és stressz, nyugtalanság okozói lehetnek.

Zsíros és szénhidrátdús ételek, mint a tészták, sütemények és zsíros húsok megterhelik a szervezetünket, illetve gátolják az Omega-3 zsírsav és a kálciumbeépülést.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.