Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz, mert a fehérje, kalcium, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.
A tehén, juh, kecske, bivaly, szamár, ló és teve teje emberi fogyasztásra alkalmas. A tej hőkezelés nélkül, nyerstejként is fogyasztható, de hőkezelve, vagy hőkezelés nélkül számos tejtermék alapanyaga. Ilyen a savanyú tejtermékek - joghurt, tejföl, kefir - vagy a sajtfélék - túró, oltós és vegyes alvasztású sajt.
Emellett már a tejtermékek csomagolásában is különbséget lehet tenni. Általában a néhány napig elálló, hűtőben tartandó tejet és a tartós tejet különböztetjük meg. Posztós Zsuzsanna marketing vezető szerint, a „gond” általában a tartós tejnél szokott felmerülni.
Mi az az UHT tej?
A tartós tej fogalmát egybemossuk a tartósítószer fogalmával. Az UHT tej (Ultra High Temperature Treated) azt jelenti, hogy ultra magas hőmérsékleten kezelt tejről van szó. Ennek az eljárásnak és a csomagoló anyagnak köszönhetjük, hogy a tej akár 3-6 hónapig is eláll a polcon, nem a tartósítószernek.
Egyszerűen arról van szó, hogy a tejet felhevítik nagyon rövid időre, nagyon magas hőfokra - 135-137 fokra - ké-három másodpercre, majd hirtelen lehűtik, magyarázza Posztós Zsuzsanna.
Baktériummentes csomagolás!
Fontos még tudni, hogy a kész tejet aszeptikus, vagyis fertőző anyagoktól mentes csomagolóanyagba töltik le. Ez a csomagolás biztosítja, hogy nem kell tartósítószer a tejbe, mert a nem engedi be sem az oxigént, sem a fényt. Valamint a mikroorganizmusok is elpusztulnak a magas hőkezelés során, amik hozzájárulnak a tej megsavanyodásához.
Érdemes figyelembe venni, hogy a tartós tej csak a felbontásig marad tartós, hiszen a kibontással levegő és fény éri, ami beindítja a természetes erjedési folyamatokat. Ekkor már csak pár napig, hűtéssel fogyasztható ez a tej is.
A hatóságok is rendelkeznek a tejről
Tehát a közhiedelemmel ellentétben a pár napig iható és a hónapokig eltartható tej alapanyaga is tiszta tehéntej, és nem tartalmaz egyéb hozzáadott anyagokat. Azért sem lehet ez másképp mert a Vidékfejlesztési Minisztérium által kiadott Magyar Élelmiszerkönyv leírása szerint, ha egy csomagolásra rá van írva, hogy tej, akkor az csak kizárólag tejet tartalmazhat, nem szabad semmilyen más adalékanyagot hozzáadni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.