C Étrend

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2019. augusztus 13. 12:34
Cukorbetegek étrendjéhez alkalmazkodó menü összeállításának főbb szempontjai.

Cukorbetegek étrendjéhez alkalmazkodó menü összeállításának főbb szempontjai.

1. Az ebédek a szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők számára ajánlott táplálkozási alapelvek maximális figyelembevételével készülnek.

2. A kiegyensúlyozott szénhidráttartalom biztosítása érdekében a menü 45-55 gramm szénhidrátot tartalmaz.

3. A fogások és a felhasznált alapanyagok hozzáadott cukrot, mézet nem tartalmaznak. Az édesítés nyírfacukorral (xilittel) történik.

4. Az ételek elsősorban alacsonyabb glikémiá indexű (GI) alapanyagokból (teljes őrlésű gabona- és tésztafélék, vadrizs, savanyított tejtermékek, zöldségek stb.) készülnek.

5. A glikémiás indexet növelő konyhatechnológiai eljárásokat (pl. turmixolás, pürésítés) mellőzzük.

6. Az alapanyagok közül a teljesőrlésű gabonaféléket részesítjük előnyben, „fehér lisztet” nem használunk.

teljeskiőrlésű

8. A kétfogásos ebéd energiatartalma 500-700 kcal az optimális tápláltsági állapot elérése és megtartása érdekében.7. A megfelelő rosttartalom biztosítása céljából a zöldség- és gyümölcsfélék széles választékát használjuk fel az ételkészítés során, kerülve ugyanakkor a nagy szénhidráttartalmú fajtákat (pl. banán, szőlő).

9. A gondos alapanyag-válogatás és a sót nem tartalmazó szárított és friss fűszerek alkalmazása biztosítja a sóbevitel csökkentését.

10. Az ételválaszték kialakítása során a sovány húsféléket és a sovány tej és tejtermékeket részesítjük előnyben. Hallal készült fogások is szerepelnek a kínálatban.

11. Az ételek növényi zsiradékokkal készülnek (olíva-, kukorica- és napraforgóolaj), melyek egyszeresen és/vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban bővelkednek, és nem tartalmaznak iparilag előállított, részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékot (transz-zsírsavat).

12. Az ételek elkészítésekor, olyan konyhatechnológiai módszereket használunk, amelyek minimális zsiradék felhasználását igénylik. A kímélő konyhatechnológiájú sütő-pároló berendezéseknek köszönhetően az ételek magas élvezeti értékkel rendelkeznek.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.