Finom nasik cukorbeteg vagy IR diétát követőknek

nassolás
PUBLIKÁLÁS: 2019. február 18. 14:00
Sokan úgy gondolják, hogy amint meghallják a diagnózist, miszerint cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, örökre búcsút inthetnek a nassolásnak. De vajon ez valóban így van? A kérdést Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg.

Sokan úgy gondolják, hogy amint meghallják a diagnózist, miszerint cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenvednek, örökre búcsút inthetnek a nassolásnak. De vajon ez valóban így van? A kérdést Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa válaszolja meg.

Ezért ne fogyasszon hagyományos édességeket

Először is el kell, hogy keserítsük: a hagyományos, agyoncukrozott és fehér liszttel készült nassolnivalókról érdemes lemondania! Ennek oka, hogy mindkét alapanyag a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartozik, tehát fogyasztásuk kezdetben hirtelen megemeli a vércukor szintet, majd 1-2 óra elteltével pedig túl alacsony lehet az értéke. Éppen ezért tör rá az illetőre ekkor kisebb-nagyobb falásroham, hiszen a szervezet éhezni kezd, ráadásul amennyiben ez sokszor megismétlődik, a hasnyálmirigy kifárad, inzulinrezisztenciát, később pedig cukorbetegséget eredményezve.

Tehát a cél, hogy többségében olyan ételeket fogyasszon, melyek lassan emelik meg a vércukorszintet, ugyanis ekkor kevesebb inzulint kell termelnie a hasnyálmirigynek ahhoz, hogy a glükóz a sejtekbe jusson.

Nem muszáj lemondania teljes egészében a nassolásról

Természetesen amennyiben odafigyel, mit, mennyit és mikor eszik, akkor belefér az IR/cukorbeteg diétába is a nassolás. Hogy mégis mikre figyeljen oda? Fontos, hogy a cukrot valamilyen alternatívával pótolja. Erre ma már számtalan termék áll az emberek rendelkezésére, melyek egyáltalán nem, vagy csak kis mennyiségű energiát és szénhidrátot tartalmaznak. Így választhat természetes cukorpótlók - mint például a xilit, az eritrit vagy a stevia-, illetve az olcsóbb árfekvésű mesterséges édesítőszereket közül is.

Az édes és sós sütemények elkészítésénél a legegyszerűbb, amennyiben sima fehér liszt helyettteljes kiőrlésű lisztet, zabpehelylisztet, vagy akár a különlegesebb kókusz-illetve gesztenyelisztet választja, melyek magasabb rost tartalmuknak köszönhetően lassabban emelik meg a vércukorszintet.

"Amennyiben nem akar bajlódni a sütéssel, a kisétkezésekre bátran fogyaszthat gyümölcsöket (kivéve az aszalt gyümölcsök, banán, szőlő). Vagy esetleg készíthet házilag is ízletes gyümölcsjoghurtot, túrókrémet, ha a natúr tejtermékekhez cukormentes lekvárt, vagy pépesített gyümölcsöt, zöldséget kever" - tanácsolja Varga Dóra.

Továbbá találhat a boltok polcain diabetikus édességeket is, viszont jól válassza meg, melyiket is teszi a kosarába! Ugyanis találni köztük fruktózzal (azaz gyümölcscukorral) édesítetteket is, melyeket érdemes elkerülni, illetve nagy hibájuk, hogy jelentős részük fehér liszt alapú. Helyettük keressen inkább a legnagyobb részben teljes kiőrlésű lisztből készülő, cukorpótlókkal készült édességeket!

Fotó: pexels

Tortilla helyett

Sokan szeretik a tortilla chipseket különböző ízesítésű mártogatós szószokkal. Ha ön is így van vele, akkor elkészítheti ennek egészséges alternatíváját. Vegyen hozzá nyers zöldségeket – pl. répát, zeller szárat- és csináljon hozzá az ízléséhez közel álló szószt. Ez lehet például fokhagymás-joghurtos mártás, avokádó krém, esetleg hummusz- meglátja, ugyanolyan gyorsan rá lehet szokni ezekre a mártogatós ételekre, mint a tortilla chipsekre!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.