Ízletes és súlykímélő karácsonyi ételek

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2017. december 15. 13:30
Néhány egyszerű szempont figyelembevételével a karácsonyi ételek eredeti ízvilága megőrizhető, azonban tápanyagtartalmuk növelhető, és nem utolsó sorban energiatartalmuk csökkenthető.

Néhány egyszerű szempont figyelembevételével a karácsonyi ételek eredeti ízvilága megőrizhető, azonban tápanyagtartalmuk növelhető, és nem utolsó sorban energiatartalmuk csökkenthető.

Karácsonykor általábankönnyebben azonosulunk atradicionálisíz- és illatélményekkel, ezért törekszünk a gyermekkori, sok esetben a családi hagyományokhoz kötődő karácsonyi ételek elkészítésére.

A továbbiakban ezek egészségesebb elkészítéséhez adunk ötleteket.

Praktikák a halászlé elkészítéséhez

A karácsonyi vacsoramenüben klasszikusnak számító halászlé esetében az ízes alaplé kialakítása a döntő. Ezt úgy érhetjük el, ha azétel alapjául többféle főtt és áttört halból készült pasztát használunk. Ezzel a módszerrel kihagyhatjuk a rántást. Tovább„karcsúsíthatjuk”a halászlevet, ha a hagyma dinszteléséhez használt olaj mennyiségét felére, harmadára csökkentjük.

A többféle hal lehetővé teszi, hogy a meglehetősen zsíros ponty (4,7% zsír) mennyiségét akár harmadára, negyedére csökkentsük, és helyette egyéb, kevésbé zsíros édesvízihalakat(pl. keszeget, csukát, harcsát, fogast) is alkalmazzunk.

A hagyományos, jó halászlébe nem került tésztabetét,azonban kenyeret kínáltak hozzá. Ha igazán igényes, tradicionális és ugyanakkor kímélő ételt szeretnénk, a megfelelő választás ez esetben a félbarna kenyér, a barna kenyér vagy a rozscipó, melyek számos pozitív hatással rendelkeznek, többek közt segítik emésztésünket magas rosttartalmuk miatt.

Sült hal - másképp

A rántott halnál különösen hasznos, hasoványabb halat választunk, így nem lesz„nehéz”gyomrunk számára, főleg, ha elkerüljük a hagyományos panírt, ami ráadásul bőségesen megszívja magát olajjal, és garantáltan megterheli emésztésünket.

Ehelyett készíthetünkpaprikás, borsos, fűszeres lisztkeveréket,amivel vékonyan bekenjük a beirdalt halat, és egy evőkanálnyi olíva vagy diszkréten vajas ízű kukorica olajon mindkét felét megpirítjuk, majd fedővel lefedve, akár 1-2 kanál halászlé alappal meglocsolva közepes lángon, fedő alatt megpároljuk.

Így ropogós, fenséges, lényegesen alacsonyabb zsír- és energiatartalmú halsültet kapunk. Az már csak hab a tortán, hogy az étel ilyen formán történő elkészítéséhez jóval kevesebb idő és „készültség” szükséges, és a kíméletes konyhatechnika megóvja az értékes vitaminok nagy részét.

A különféle sültek elkészítéséhez használtzsiradék akár teljes egészében is elhagyható sütőzacskó alkalmazásával. Így a hús saját levében puhára, omlósra párolódik, megőrizve annak minden ízletes aroma- és nedvességtartalmát. Fokozhatjuk a hatást, ha mindezek előtt tepsiben egy cseppnyi olajon a fűszeres húst mindkét oldalán megpirítjuk (5-10 perc) a ropogós felszín érdekében.

Ha a zsiradékkal takarékoskodtunk is, a karácsonyi ételek elkészítésénél legyünk bátrak a fűszerek és aszalt (szilva) vagy friss (narancs, alma, körte, sütőtök) gyümölcsök, esetleg pirított dió, mandula alkalmazásával. A végeredmény egy rendkívül izgalmas étel lesz.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.