700 kalóriás ünnepi menü

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2017. december 20. 15:03
Az ünnep, legyen szó egy vasárnapról vagy akár a karácsonyról, nem igazi ünnepi menü nélkül. Ilyenkor bajban vannak azok, akik szeretnének vigyázni a vonalaikra.

Az ünnep, legyen szó egy vasárnapról vagy akár a karácsonyról, nem igazi ünnepi menü nélkül. Ilyenkor bajban vannak azok, akik szeretnének vigyázni a vonalaikra.

Az alábbi, csupán kb. 700 kcal energiatartalmú menüvel szeretnénk segítséget nyújtani a zamatos és egyben óvatos karácsonyi ebéd vagy vacsora megalkotásához.

Karácsonyi receptek, avagy alacsony kalóriatartalmú ünnepi menü:

Főétel

Diós csirke (4 személyre, 1 adag kb. 260 kcal-t tartalmaz)

Hozzávalók

csirkemell filé: 4 szelet (40 dkg), darált dió 4 dkg, reszelt Óvári sajt 6 dkg, korpás zsemle 3 db, tojás 1 db, sovány kefir 1 dl, só, őrölt bors ízlés szerint, a sütéshez: alufólia, kevés olaj, a fólia kikenéséhez

Elkészítési mód:

A csirkemell filét megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, majd enyhén besózzuk. A zsemlét kevés vízbe beáztatjuk, majd kinyomkodjuk. A zsemléből a többi alapanyag hozzáadásával tölteléket készítünk. Az alufóliát vékonyan bekenjük olajjal, rásimítjuk a tölteléket és a tetejére fektetjük a csirkemell szeleteket. Felgöngyöljük a fólia segítségével és előmelegített sütőben 35-45 perc alatt pirosra sütjük.

Köret
Fahéjas párolt szilva (4 személyre, 1 adag kb. 60 kcal-t tartalmaz)
Hozzávalók
szilva (lehet fagyasztott is) 40 dkg, fahéj 2 teáskanál, citromlé ízlés szerint, 1 csipetnyi só, kevés édesítőszer Elkészítési mód: A szilvát megmossuk, ha szükséges kimagozzuk. Kevés vízben, fedő alatt, ízesítve fűszerekkel félig puhára pároljuk.
Köret
Fél adag főtt barna rizs (4 személyre, 1 adag kb. 230 kcal-t tartalmaz)
Hozzávalók
barna rizs 20 dkg, só ízlés szerint, petrezselyemzöld 1 csomó Elkészítési mód: A barna rizst annyi vízben hogy ellepje, 30 percre beáztatjuk, majd a súlyához viszonyított kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben, fedő alatt, a forrástól számított kb. 30 perc alatt, időnként óvatosan rázogatva, puhára főzzük. Ha elkészült, finomra vágott petrezselyemzölddel hintsük meg.

Desszert

Almás lepény mandulás morzsával (25 szelet, 1 szelet kb. 165 kcal-t tartalmaz)

A desszert minden alapanyagánál (így például a lekvárnál is) ügyeljünk a light vagy diétás változat kiválasztására.

Hozzávalók

A tésztához: teljes kiőrlésű liszt 30 dkg, sütőpor 1 kávéskanálnyi, margarin 10 dkg, édesítőszer ízlés szerint, őrölt fahéj 1 kávéskanálnyi, tojás 1 db, só 1 csipetnyi, tejföl 12% 1 dl

A tetejére: hámozott mandula 8 dkg, alma 1,2 kg, margarin 5 dkg, teljes kiőrlésű liszt 10 dkg, por alakú édesítőszer (pl. Canderel por) ízlés szerint, vanília por 1/4 kávéskanálnyi, szilvalekvár 25 dkg, citromlé 2 evőkanálnyi

Elkészítési mód: Omlós tésztát gyúrunk és hűtőben 30 percig pihentetjük. A mandulát megdaráljuk, elegyítjük az édesítőszerrel, a vaníliával, a liszttel és a margarinnal. Az almát megmossuk, vékonyan meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk, majd citromlével meglocsoljuk.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és fektessük bele a kisujjnyi vastagságúra nyújtott tésztát úgy, hogy a szélén alacsony perem képződjön. A tésztát kenjük meg a lekvárral, majd terítsük be az almaszeletekkel. A mandulás tésztát morzsoljuk az almaszeletek közé. 180 C-ra melegített sütőben (gázsütő 2-es fokozat) középmagasságra helyezett rácson 45-50 perc alatt süssük készre.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.