Ültessünk tavasszal zöldborsót!

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2017. március 14. 15:02
A zöldborsó a legkedveltebb zöldségnövények közé tartozik, hiszen gondozása egyszerű, így nem csoda hogy a paradicsom után a második legnagyobb területen termesztett zöldségnövény hazánkban.

A zöldborsó a legkedveltebb zöldségnövények közé tartozik, hiszen gondozása egyszerű, így nem csoda hogy a paradicsom után a második legnagyobb területen termesztett zöldségnövény hazánkban.

A zöldborsóból ma már széles fajta választékot találunk a legtöbb kertészeti szaküzletben, így választhatunk velőborsó, kifejtőborsó vagy cukorborsó közül.

Ez a zöldségnövény, mint fagyasztott tartósított vagy friss állapotában alkalmas számtalan finom étel elkészítésére. Ám a zöldborsó nem csak finom, de nagyon egészséges is, hiszen magas a cukor és fehérje tartalma, valamint az A, B1,B2 és a C-vitamin szintje is.

Gyakran a hobbikertész a nagy választék láttán nem is tudja melyik fajtát érdemes kertjébe ültetni, és hogy mi a különbség a velő vagy a kifejtő borsó között.

A kifejtőborsó

A kifejtőborsó korábban vethetők, mint a velőborsók és nem fagyérzékenyek. Van olyan hely az országban, ahol már novemberben elvetik a borsót, vagy ha január enyhe, akkor már január végén, február elején elvetik a magokat.

A kifejtő borsó több cukor tartalmaz, mint a velőborsó így íze édesebb, ezért pl. a gyerekek szívesebben fogyasztják a belőle készült ételeket.

A vetőborsó

A velőborsó kevésbé fagytűrő, így ha márciusban még a talaj nem melegedett át inkább várjunk a vetésével. A csírázáshoz több nedvességre van szüksége, így érdemes jobb vízgazdálkodású talajba ültetni a magokat. A velőborsók előnye még hogy több terméshozamot nyújtanak, mint a kifejtő borsók és tovább megtartják zsenge állagukat.

Ha még nincs tapasztalatunk a borsó vetésében és gondozásában jobb, ha április vége május eleje előtt nem kezdjük el a vetését szabadföldbe. Ám a magokat tőzegcserépben vagy fólia alatt már február végétől, március elejétől előnevelhetjük védett helyen.

Hova és hogyan ültessük a borsót?

Ha szabadföldbe ültetjük a borsót ,válasszunk számára napos meleg helyet a kertben ahol jó a talaj vízelvezető képessége, és kap a növény elég fényt. Mivel a borsónak szüksége van kapaszkodásra, érdemes a kerítés mellé vetni a borsószemeket, vagy ha ez nem megoldható, akkor érdemes egy megfelelő támrendszert kialakítani.

A virágzás fajtától és az vetés idejétől függően már májustól kezdődhet. A vetőmag szükséglet 10 nm.-re a kisebb magvú fajtákból 20-25 dkg, míg a nagyobb magvú fajtákból 25-35 dkg, de legtöbbször a csomagoláson is fel van tüntetve a szükséges magmennyiség. Ha szeretnénk folyamatosan szedni nyáron a finom zsenge zöldborsót, érdemes a vetést is elosztani több szakaszra, vagyis két-háromhetente vessünk el egy újabb adag magot.

A magokat 5-7 cm mélyen ültessük el, és 25-30sortávolságot és 5 cm tőtávolságot érdemes tartani, így szellős és könnyen gondozható lesz a borsó ültetvényünk. A bő öntözést főleg a virágzási időben és a hüvelyképződéskor meghálálja, valamint ne feledkezzünk meg a rendszeres kapálásáról és gyomlálásról sem ,a kelés után minimum még kétszer érdemes körbe kapálni a növényeket.

A várható hüvelytermés 10 nm.-ről 8-15 kg ebből a kifejthető borsó mennyisége kb. 3-6 kg. Ha megfelelően öntöztük és gondoztuk a borsót több termésre számíthatunk és a többszöri vetéssel egy egész család folyamatos ellátáshoz elegendő borsónk lesz. A zöldborsó fajták fejlődési szakaszainak időtartama márciusi vetéssel számolva: a vetéstől a kelésig kb. 2-3 hét, a keléstől a virágzásig 4-5 hét a virágzástól a szedésig 3-4 hét.

Mi a titka a jó minőségű zsenge zöldborsónak?
Válasszuk meg helyesen a fajtát, de érdemes egyszerre több fajtát is választani így pl. 1-2 korait, 1-2 közepest és 1-2 késői érésidejűt.
Az erősebb fagyoktól védett területre már ősszel novemberben is vethetjük a magokat, téli vetéssel.
Ha tavasszal szeretnénk vetni, akkor március elejétől, kezdjük el szakaszosan vetni 2-3 részre bontva.
Végül szedjük le időben a termést, mert a túlérett zöldborsó már nem olyan élvezetes és ízletes, mint a zsenge időben leszedett termés.

A borsó remekül tárolható hosszú ideig fagyasztva sőt megőrzi minden tápanyag és vitamin tartalmát is.

Az érett borsóban 25 % fehérje és sok ásványi anyag is található, de emellett még kalcium, magnézium, foszfor és nátrium is található benne.

Így a borsó nem csak egy aránylag olcsón előállítható hasznos növény lesz kertünkben, de egy nagyon finom egészséges és igen változatos elkészíthető zöldség is a konyhában.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.