A zöldbab 7 titka

zöldségek
PUBLIKÁLÁS: 2015. március 02. 19:00
A konyhaművészet egyik legváltozatosabban elkészíthető étele a zöldbab. Emellett mégis rendkívül válogatós zöldség.

A konyhaművészet egyik legváltozatosabban elkészíthető étele a zöldbab. Emellett mégis rendkívül válogatós zöldség.

A zöldbab kedvelői kedvükre válogathatnak a receptek tucatjai között, mivel ez a zöldség számtalan fogás alapja lehet. Párolva, sütve, főzve, salátaként, levesben vagy főételként is ízletes ételeket varázsolhatunk belőle. Ráadásul igazán ajánlott a fogyasztása, mivel a brokkoli után a zöldbab az egyik leghatásosabb zöldség, mellyel megelőzhető a rák.

A zöldbab nem hazudtolja meg származását

A Mexikóból érkezett növény annyira nem kedveli a fagyokat, hogy csak olyan helyre érdemes ültetni, ahol árnyék sem vetődik rá. A meleg mellett vízigénye is hatalmas, ezért rendszeresen öntözni kell. Ezt pedig többször, kis adagokban érdemes megtenni.

zöldbab

Megelőzi a burgonyát

A kifejlett magokat tartalmazó szárazbabnak tízszer nagyobb a fehérjetartalma, mint aburgonyának, így igazán közkedvelt zöldség. Érdekesség viszont, hogy zsenge formájában bártan fogyaszthatják az alakjukat féltők is, mivel a zöldbabban - száraz változatával ellentétben - rendkívül alacsony mennyiségben van jelen a szénhidrát és a fehérje.

A zöldborsó nem barátja

A zöldbab különösen rossz viszonyban van a zöldborsóval. Tehát ha magunk szeretnénk termeszteni, semmiképpen ne ültessük a két növényt egymás közelébe. Sőt, arra is ügyelnünk kell, hogy a zöldbab nem fejlődik ki olyan talajban, ahol előzőleg zöldborsó termett.

Minden évben költözik

Meglepő tény, hogy nem csak a zöldborsóval, de önmagával sem fér össze ez a zöldség, így évről évre új földbe kell elvetni. A cékla, a paradicsom, vagy a zeller viszont serkentőleg hat rá, és elősegítik a hüvelyek fejlődését.

Tegyük el télire

Termesszük bártan, vagy vegyük akár zsák számra, mivel a zöldbab jó adottságokkal rendelkezik arra, hogy fagyasztott formában tároljuk. Még mielőtt bezacskózva a mélyhűtőbe tennénk, mindenképpen pároljuk néhány percig sós vízben, majd a porciózás előtt hűtsük le.

Kiváló adottságok

A zöldbabok vásárlásakor ügyeljünk arra, hogy élénkzöld színű, szabályos formájú, kemény és bársonyos tapintású legyen a zöldség. Ha sikerül frissen hozzájutnunk, akár egy héten át tárolhatjuk a hűtőben, mielőtt elkészítenénk.

Tápláló

Míg kalóriatartalma alacsony, addig kalciumban, káliumban és rostban bővelkedik. Fehérjetartalma miatt - főként, ha szárított változatát fogyasztjuk - kiváló húspótló, így a vegetáriánus étrendbőlsem hiányozhat. A, B-1, B-2, B-6 és C-vitamint tartalmaz, emellett serkenti a májműködést. Érdemes minél többször fogyasztani. Szerencsére annyira sokrétű az elkészítési módja, hogy biztos nem fogjuk megunni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.