Méz, fűszerek, ízletes torma: itt a bolondított húsvéti sonka!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2014. április 16. 16:07
A húsvéti sonka illatának, ízének felidézésére már előre felcsillan a szemünk - hát még, ha körítés és némi plusz is kerül mellé, melytől még inkább beleszeretünk az ünnepi lakomába! Lássuk, hogyan bolondíthatjuk meg kissé a megszokott ízeket, hogy a húsvéti ételek még ínycsiklandóbbak legyenek!

Mit szólnánk idén egy különleges, pazar, ízletes sonkához? A megszokott kellemes íz mellett a fűszeres, édes mézes keverék tökéletesen megbolondítja!

A húsvéti sonka illatának, ízének felidézésére már előre felcsillan a szemünk - hát még, ha körítés és némi plusz is kerül mellé, melytől még inkább beleszeretünk az ünnepi lakomába! Lássuk, hogyan bolondíthatjuk meg kissé a megszokott ízeket, hogy a húsvéti ételek még ínycsiklandóbbak legyenek!

A jól megfőzött húsvéti sonkát a fűszerezés és a körítés teszi még finomabbá - a méz édes, fűszeres keveréke, a friss torma, a szegfűszegbors, mely még a bőrünket is ragyogóvá teszi és egészségesen tartja! A torma ráadásul felerősíti a máz kellemes ízeit.

A mázas, tormakrémes húsvéti sonka kb. 4 óra 30 perc alatt készül el, és nagyjából 10 szeletet kínálhatunk belőle.

Hozzávalók:
1 füstölt sonka (450-635 dkg) csont nélkül, bőrrel; 2/3 csészényi frissen reszelt torma, lehámozott tormagyökérből; ½ csésze méz; ¼ teáskanál őrölt szegfűbors; durva só és frissen őrölt bors; 1 csésze tejszín; 1 evőkanál apróra vágott, friss kakukkfű levél; 1 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma.

Fontos tanács, hogy a tormakrémet 8 órával korábban el kell készíteni és hűteni a hűtőszekrényben, felszolgálás előtt azonban legyen szobahőmérsékletű!

sonka_480

Tormakrémes, mázas húsvéti sonka elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 350 fokra és a sütő alsó harmadában helyezzük el a sonkát. Öblítsük le és szárítsuk meg a sonkát, majd csomagoljuk először pergamenpapírba, megbizonyosodva arról, hogy a vastagabb bőr felülre kerül. Helyezzük a rácsra peremes sütőlapon vagy serpenyőben és süssük 1 és fél órán át.

Eközben keverjük össze az 1/3 csésze tormát, a mézet, a szegfűborsot, az ½ teáskanál sót, ½ teáskanál borsot egy kis tálban és hagyjuk állni.

Vegyük ki a sonkát a sütőből és csomagoljuk ki. Ha már eléggé lehűlt ahhoz, hogy hozzáérhessünk, a bőrt hámozzuk le róla nyeső késsel és a zsírt is vágjuk le róla, de nem kell a teljes tökéletességre törekedni. Szárítsuk meg a sonkát. A kés hegyével vágjunk a bőrbe kb. 6 milliméter mély, párhuzamos vonalakat, 2-5 centiméterre egymástól.

Majd vagdossuk be a bőrt ellenkező irányban is.
Kerüljön a húsvéti sonka ismét a sütőbe, és süssük 30 percig, a mézes-tormakrémes keverékkel bekenve minden 30. percben. Ezt addig tegyük, míg az étel hőmérőt (vagy a fogvájót) tesztelésképpen a sonka legvastagabb részébe helyezve kielégítő eredményt nem kapunk. A megfőtt állapotot kb. 2 óra múlva éri el. Ha szükséges, adjunk még vizet a húsvéti sonka alá, nagyjából ¼ csészényi egyszerre, hogy megelőzzük a serpenyő perzselődését. Valamint fedjük be fóliával a sonkát, ha úgy tűnik, hogy elkezd nagyon barnulni.

Közben készítsük el a húsvéti sonka mellé a tejszínt is. Keverjük össze a tejszínt, a fennmaradó 1/3 csésze tormát, a kakukkfüvet, a mogyoróhagymát. Fűszerezzük 1 teáskanál sóval és ½ teáskanál borssal. A húsvéti sonka kerüljön egy szép tálra végezetül, és álljon legalább 20 percig. Majd szolgáljuk fel az elkészített tormakrémmel!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.