Higgye el, hogy Ön is képes rá
Nincs semmiféle titok. A sütésnem megy mindenkinek azonnal, de bárki megtanulhatja. Habár nincsen benne semmi varázslat, van néhány olyan hiba, amellyel még a legegyszerűbb receptet is el lehet rontani.
A cél: elkerülni a buktatókat
Ha elkerüli az alább felsorolt gyakori hibákat, meglátja, legalább olyan finom (ha nem finomabb) süteményeket fog tudni készíteni, mint az anyukája!
1.Nem használ friss hozzávalókat
Valószínűleg ezt a hibát követik el a legtöbben. Vesznek egy nagy zsák lisztet, és azt használják egész évben, vagy előkotornak a szekrény mélyéről egy zacskó élesztőt, aztán csodálkoznak, ha a tészta nem emelkedik meg, és ahelyett, hogy könnyű és levegős lenne, nehéz és rágós marad.
Akkor vegye meg a hozzávalókat, amikor szüksége van rájuk. A száraz hozzávalók is meg tudnak öregedni, állottak lesznek, ezért nem adnak jó eredményt. A lisztnek, a szódabikarbónának, a sütőpornak és különösen az élesztőnek frissnek kell lennie ahhoz, hogy bármit is süt, az jól sikerüljön.
2. Nem tartja be pontosan a recept utasításait
Ha a receptben az áll, hogy két csészényi, akkor azt vegye komolyan- nem két púpozott csészényi és nem is két nagy maroknyi! A száraz hozzávalókat rendes mérőkanállal vagy mérőcsészével mérje ki, a folyékonyakat pedig folyadéknak való mérőedényben. Ne nyomja bele a lisztet a csészébe, csak kanalazza bele, majd egy kés élével simítsa el a tetejét. Semmilyen hozzávalót nem szabad kihagyni!
Vannak kihagyhatatlan hozzávalók. Minden süteménynek vannak olyan alapvető alkotórészei, amelyeknek bele kell kerülniük ahhoz, hogy megfelelően sikerüljenek. A brownie receptjéből kihagyhatja a diót például, ha nem szereti, de a tojást nem, mert anélkül nem lesz jó! Tojás nélkül a brownie lapos csokoládé tégla lesz!
3. Mással helyettesíti a hozzávalókat
Egyes hozzávalókat lehet helyettesíteni másokkal, de vigyázzon, hogy megbízható forrásból keresse ki a lehetőségeket, és próbálja ki őket, mielőtt hozzálátna ahhoz a mindennél fontosabb süteményhez, amelynek egy órán belül el kell készülnie!
Előbb tesztelje, aztán vesse be élesben!
Ha korábban már kipróbálta a helyettesítő anyagot és nem történt semmi baj, nyugodtan használja, de a legtöbb esetben jobb, ha ragaszkodik a receptben leírtakhoz. És ezzel eljutottunk a következő ponthoz...
4. A sütés megkezdése előtt nem olvassa végig a receptet
Kezdés előttmindig ellenőrizze az összes hozzávalót és készítse is elő, majd olvassa végig areceptet. Előfordul, hogy már a felénél jár, amikor rájön, hogy nincs otthon tojás, az üzletek pedig zárva vannak. Nem éppen kellemes helyzet! Először mindig olvassa végig a receptet.
5. Ne gyúrja túl sokáig a tésztát
A legtöbb sütemény nagyon érzékeny. Észre fogja venni, hogy a legtöbb receptben ez áll: „Csak addig keverje, amíg a száraz hozzávalók nedvessé nem válnak.”, vagy valami hasonlót. Finoman keverje össze a dolgokat, ne vigye túlzásba. A pite tésztája esetén mindent nagyon hidegen kell tartani, és minél kevesebbet kell a tésztát gyúrni. Ha túl sokat gyúrja, rágós lesz.
6. Nem ismeri a sütőjét
Nincs két egyforma sütő. Van, amelyik egyenetlenül süt, és van olyan, amelyik melegebb vagy hidegebb a többinél. Tapasztalja ki, hogyan működik a sütője, és ennek megfelelően állítsa be a sütési időt és a hőmérsékletet. Van olyan sütő például, amelyik hátul sokkal erősebben süt, ezért félidőben meg kell fordítani a tepsit.
7. Figyeljen oda a hőmérsékletre!
Ne csak a sütő hőmérsékletére, hanem a hozzávalókéra is. A pite tésztánál mindennek hidegnek kell lennie. A tálat, az eszközöket és a hozzávalókat tegye először a hűtőbe és használjon jeges vizet.
Kekszet langyos hozzávalókból
A kekszek esetében éppen az ellenkezője igaz- a vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy hagyja kint a konyhapulton felmelegedni. Ne a mikrohullámú sütőben melegítse fel, mert akkor ropogós, palacsintaszerű süteményt kap, ami még véletlenül sem hasonlít a kekszre! A hőmérséklet esetében szigorúan kövesse az utasításokat.
Kövesse tanácsainkat, és vágjon bele bátran
A sütés valóban nem olyan nehéz, mint azt gondolná. Ha elkerüli ezeket a gyakori hibákat és gyakorol egy kicsit, hamarosan tortákat, pitéket, kekszeket, sőt akár felfújtakat is képes lesz készíteni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.