A sütőpor, ami kétszer sül el

konyha
PUBLIKÁLÁS: 2011. november 14. 12:13
A sütés közben használatos sütőpor célja, hogy segítsen a tészta kelesztésében. Működésének sikerét a felszabaduló széndioxidnak köszönheti, hátránya viszont, hogy közvetlenül a hozzávalók adagolása után, kénytelenek vagyunk a tésztába keverni, különben hatóerejét nem lesz képes kihasználni.

Egy sütemény, kettős működésű sütőporral. Valóban egy sütőporról van szó, azonban némileg eltér savas tulajdonsága a hagyományostól, így kettős működésű lesz.

A sütés közben használatos sütőpor célja, hogy segítsen a tészta kelesztésében. Működésének sikerét a felszabaduló széndioxidnak köszönheti, hátránya viszont, hogy közvetlenül a hozzávalók adagolása után, kénytelenek vagyunk a tésztába keverni, különben hatóerejét nem lesz képes kihasználni.

Mostanra azonban, akadt egy továbbfejlesztett riválisa a sütőkellékek között, a kettős működésű sütőpor formájában, ez azonban egyelőre a külföldön terjed. Vajon mi köztük a valódi különbség?

recept_doboz34

Mit jelent a kettős működés?

Ahogy a neve is sugallja, a kettős működésű sütőpor kétszer lép reakcióba, és fejti ki hatását a tészta készítése közben. Ennek oka, hogy ebben az esetben a sütőpor kétféle savat rejt magában. A száraz sav gyorsan reagál.

Már a szobahőmérséklet is elegendő bizonyos mennyiségű folyadék hozzáadása mellett, hogy a kölcsönhatás megfigyelhető legyen. A másik sav lassabban lép reakcióba az anyagokkal, és ehhez magas hősmérsékletre van szüksége, így ennek eredményét a forró sütőbe bekukkantva láthatjuk meg.

Lehet-e helyettesíteni?

Ha a recept kettős működésű sütőport említ, ne próbáljuk azt helyettesíteni nagyobb mennyiségű, de hagyományos sütőpor bevetésével, a különbséget ugyanis nem a mennyiség, hanem az összetevők okozzák! Ha szívesen vesszük fel a kémikus szerepét konyhai ténykedés közben, akkor a szódabikarbónát ajánlott az összetevők közé keverni, ha helyettesíteni szeretnénk a kétszer ható sütőport.

szodabikarbona24

Külföldi különlegesség

Annak ellenére, hogy számunkra kevésbé ismert hozzávalóról van szó, nem árt, ha tudunk létezéséről. Másrészről a széles választékkal, és speciális termékekkel rendelkező boltok polcain van esély rá, hogy megtaláljuk a kettős működésű sütőport is.

Itthoni használata azonban, a sütés világában jártas konyhatündérek ítélőképességére van bízva, hiszen a receptek nem segítenek eldönteni, érdemes-e ezzel sütni. Akik szívesen kísérleteznek, mindenképpen tegyenek egy próbát, persze, csak ha ráleltek az újgenerációs sütőporra.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.