Diéta az étteremben!

egészség
PUBLIKÁLÁS: 2012. január 17. 10:12
Egy, a Journal of Nutrition Education and Behavior című szaklap január/februári számában megjelent cikkből megtudhatjuk, hogyan étkezhetünk egészségesen és kalóriaszegényen még étteremben is.

A közösségi éttermi étkezés fontos része kultúránknak. Az éttermekben kapható magas kalóriatartalmú ételek, amelyeket általában nagy adagokban kapunk, azonban jelentősen hozzájárulhatnak a túlzott kalóriafogyasztáshoz és elhízáshoz.

Egy, a Journal of Nutrition Education and Behavior című szaklap január/februári számában megjelent cikkből megtudhatjuk, hogyan étkezhetünk egészségesen és kalóriaszegényen még étteremben is.

A Texas Egyetem szakértői 35 egészséges, 40 és 59 év közötti, a menopauza közelében lévő, rendszeresen étteremben étkező nőt kértek fel a kutatásban való részvételre. A résztvevők a Mindful Restaurant Eating elnevezésű, elhízást megelőző és az egészséges és kalóriaszegény éttermi étkezést előtérbe helyező hathetes programban vettek részt.

A program célja a testsúly megtartása, nem a fogyás. Az elhízás elkerülése különösen fontos ebben a korosztályban, hiszen a menopauza közelében sokkal könnyebben híznak a nők, különösen csípőtájra. Ez a fajta elhízás növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz kialakulásának esélyeit. Bár a hangsúly a súlymegtartáson volt, a kutatók szerint sokkal többet fogytak, kevesebb kalóriát és zsírt fogyasztottak, valamint sokkal jobb test önképpel rendelkeztek azok, akik a program segítségével étkeztek.

brokkoli1

"Bár az elsődleges a cél a súlymegtartás volt és a résztvevők nagy része (69 százalék) a kutatás kezdetén egyáltalán nem akart fogyni, a program hat hete alatt mégis 1,7 kilogrammot adtak le a résztvevők. Az éttermi étkezések száma jellemzően nem csökkent a kísérlet alatt, tehát a résztvevők anélkül tudták megtartani súlyukat, hogy le kellett volna mondaniuk egy-egy éttermi étkezésről" - mondta el Dr. Gayle M. Timmerman, a kutatás vezetője. "A programban részt vevők átlagosan 297 kalóriával csökkentették napi bevitelüket, amiből csak 124 írható az éttermi étkezés javára, ami arra enged következtetni, hogy a program hatására az otthoni kalóriafogyasztás is csökken."

"Az éttermi étkezés tehát egyáltalán nem egészségtelen, egyszerűen csak meg kell tanulnunk mit és mikor ehetünk anélkül, hogy túlzott kalória-bevitellel terhelnénk testünket és károsítanánk egészségünket" - tette hozzá Dr. Timmerman.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.