Tartósítószer nélkül - lekvár és szörp

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2011. június 06. 11:35
Nincs is annál finomabb, mint a sajátkezűleg, otthon elkészített ínycsiklandozó finomságok. A szörpöt és a lekvárt így magunk fűszerezhetjük, sőt tartósítószer és - a közhiedelemmel ellentétben - cukor hozzáadása nélkül is előállíthatjuk. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.

Szeretnéd a nyár ízeit megőrizni? Nem kell mást tenned, mint a finom gyümölcsöket befőzni vagy szörpöt készíteni belőlük!

Nincs is annál finomabb, mint a sajátkezűleg, otthon elkészített ínycsiklandozó finomságok. A szörpöt és a lekvárt így magunk fűszerezhetjük, sőt tartósítószer és - a közhiedelemmel ellentétben - cukor hozzáadása nélkül is előállíthatjuk. Mindehhez csak egy kis odafigyelésre és időre van szükség.

Néhány alapvető szabály

Már az alapanyagok kiválasztására is különös gondot kell fordítanunk, ugyanis a túlságosan erjedt, romlott darabok több órás munkánkat és rengeteg finomságot tehetnek tönkre. Igyekezzünk tehát érett, de még nem erjedő gyümölcsöt vásárolni. Érdemes a szezon végén hozzálátni a munkához, hiszen ekkor zamatosabb, nagyobb a cukor- és vitamintartalmú alapanyagokkal dolgozhatunk.

Ha mindenképpen valamiféle "édesítőszerrel" szeretnénk elkészíteni a lekvárt, vagy egyszerűen nem elég édes a gyümölcs, a finomított kristálycukor helyett használjunk inkább mézet, nádcukrot vagy juharszirupot.

lekvar1

Tartósság, tartósítószer nélkül

Jól tudjuk, hogy a bolti lekvárok nagy része tartósítószert is tartalmaz, pedig elkészíthetők volnának anélkül is. A tartósításának több módja is lehetséges. Sokan még mindig a legegyszerűbb utat választják és nátrium benzoátot vagy szalicilt használnak. Sajnos csak kevesen veszik a fáradtságot arra, hogy e káros szerek alkalmazása helyett inkább a tárolóedények alapos tisztítására ügyelve kerüljék el a lekvár idő előtti romlását.

A titok nyitja az üvegek fertőtlenítésében rejlik. Tehát ha vegyszermentes finomságot szeretnénk készíteni, nagy gondot kell fordítanunk az üvegek forró vízzel (vagy esetleg alkohollal) történő fertőtlenítésére, azaz a csírátlanításra. Ennek hiányában a különféle gombák és baktériumok hatására több órás munkánk egykönnyen a penész martalékává válhat.

Nagyon lényeges, hogy a kiválasztott, teljesen ép, jól záródó befőttesüvegeket mosószerrel mossuk el, öblítsük ki, majd egy arra alkalmas lábasba töltsünk vizet, és ebben forraljuk az üvegeket, valamint fedőiket legalább negyed óráig. A fertőtlenítés befejeztével csöpögtessük le az edényeket, de eszünkbe ne jusson eltörölgetni, hiszen így nemkívánatos anyagok is belekerülhetnek!

Készíts otthon szörpöt!

Egy-egy pohár szörp tökéletesen visszaadhatja a friss gyümölcs zamatát, illatát, sőt élvezhetjük kedvező élettani hatását is. Szörpöket, gyümölcskoncentrátumokat otthon is könnyen készíthetünk. Előállításához tartósítószer hozzáadása már nem is feltétlenül szükséges, mert a magas cukortartalom és sterilizált tárolóedények mellett nem áll fenn a gyors megromlás veszélye.

A házi szörpökből kétféle, nyers illetve főzött típus létezik.

Nyers szörpök

A nyers változat során a gyümölcsöket (málna, ribizli) egy speciális, a magokat különválasztó gyümölcsdarálóval daráljuk le. Ha nincsen ilyen darálónk, nem kell kétségbe esni. Nyugodtan használhatjuk a paradicsomdarálót is, de ebben az esetben, ha nem szeretjük a magokat a szörpben, érdemes szűrőn átszűrni a kész levet.

A darálás után létrejött gyümölcsléhez adjunk 0,5-0,7 liter forralt vizet (lehűtve) és gyümölcsfajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,3-0,6 kg nádcukrot. Minél édesebb a gyümölcs annál, kevesebb nádcukrot kell hozzáadni.

lekvar1

Egy napig hagyjuk hűvös helyen pihenni, és néha kevergessük meg, hogy jól feloldódjon a cukor. Másnap töltsük sterilizált üvegekbe, amit celofánnal zárjunk le úgy, hogy a két benedvesített celofán közé tegyünk egy pici tartósítót (így nem érintkezik a lével). Nyersen a legtöbb hasznos anyag benne marad és még télen is élvezhetjük!

Főzött szörpök

A főzött változatnál nem kell darálni a gyümölcsöket, de érdemes összetörni (hogy lecsökkentsük a főzési időt). Az elkészült sűrű gyümölcsmasszához adjunk 0,7-1 liter vizet és gyümölcs fajtánként 1 kg gyümölcsre vonatkoztatva 0,3-0,6 kg nádcukrot. Utána lassú tűzőn forraljuk fel és forrástól számított 5 perc múlva kezdjük el a sterilizált üvegekbe tölteni a szörpöt, melyet az üveg eredeti fém (nem műanyag) kupakjával zárjunk le.

Érdemes 5 percig a feje tetejére állítani az üvegeket a vákuum kialakítása érdekében, majd száraz dunsztba helyezni. Ezeket a recepteket különféle gyümölcsökkel is kiprópálhatjuk, a variációk száma szinte végtelen. Annyiféle gyümölcsöt kombinálhatunk össze és úgy fűszerezhetjük ezeket, ahogyan csak szeretnénk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.