Az édesítőszerekről
Cukorgyártásról a 4.-7. századtól beszélhetünk. Ekkor Indiában a cukornád sűrűre főzött levét, a nádmézet használták alapanyagként. A cukor először luxusterméknek számított és csak lassanként hódította meg a világot. Míg a 20. században már nem csupán cukor és méz állt rendelkezésre, hanem egyéb alternatívák is helyet kaptak a táplálkozás területén.
Cukor és nádcukor
Étkezési cukorként (szacharóz) a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják. Európában ennek előállítása a legolcsóbb, ezért ez a legelterjedtebb.
Barnacukor
A barnacukor ugyanolyan eljárással készül, mint a fehér finomított cukor, csak melasz hozzáadásával.
Gyümölcscukor vagy fruktóz
A legédesebb cukorféleség, nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében és a mézben. Nád- vagy répacukor elbontásával állítják elő. Cukorkák, szörpök, gyümölcskonzervek, gyógyszerek édesítésére használják.
A háziméhek a virágok nektárjából és mézharmatjából gyűjtik a méz alapanyagát az előgyomrukba. Ott gyomornedveikkel keveredve vegyileg alakítják át. Az így kialakult a híg, magas víztartalmú mézet a kaptár hatszögletű lépsejtjeiben tartalék táplálékként raktározzák el.
Ezen kívül megemlítendőek még a tejcukrot (laktóz), amelyet gyermektápszerek készítésére használnak és tejből állítanak elő.
A mesterséges édesítőszerekről
A mesterséges édesítőszerek enrgiaértéke elhanyagolható, nem jelentenek energiatöbbletet a szervezetnek. Nem befolyásolják a vércukorszintet, így jól alkalmazhatóak cukorbetegek diétájában is.
Szacharin
Az első mesterséges édesítőszert, a szacharint John F. Queeny állította elő 1901-ben. Hozzávetőlegesen 300-500-szor édesebb a cukornál és Szervezetünk a szacharint emésztés nélkül választja ki. A szacharin hosszú élettartamú, sokáig eláll és nem okoz fogszuvasodást.
Ciklamát
A ciklamátot 1940-ben fedezték fel, 30-szor édesebb a répacukornál. Mivel hőstabil, bátran használható ételkészítéshez, befőzéshez.
Aszpartám
Az aszpartám édesítő ereje 200-szor nagyobb a répacukorénál, hőérzékeny, így főként italok és gyümölcskészítmények édesítésére szolgál. E körül az édesítőszer körül folyik a legnagyobb vita: a szakemberek egy része szerint ártalmatlan, mások szerint rákos megbetegedéseket, koraszülést okoz.
Taumatin
A taumatin teljesen természetes anyag: egy Nyugat-Afrikában honos cserje gyümölcséből, a katemféből vonják ki. Édesítő ereje 3000-szerese a répacukorénak. Érdekessége, hogy erősíti az ízérzékelést, és ízmódosító hatása is van.
Stevia
A stevia - magyarul jázmin pakóca - nevű növény kivonatával is készülhet édes étel, ital és a cukorbetegek is fogyaszthatják.A Paraguay-ból származó növényt dél-amerikai indiánok már évszázadokkal ezelőtt felfedezték. A Stevia Rebaudiana egy olyan természetes édesítőszer, melynek levelei 30-szor édesebbek a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.