Ki ne ismerné a bodzát, illatos virágát, a belőle készült frissítő szörpöt, vagy a bogyójából készült ízletes lekvárt?
A bodza Közép-Európában és hazánkban is mindenütt gyakori; erdőszegélyeken, kevéssé bolygatott területeken találkozhatunk vele. A bodzát már a görögök és a rómaiak is ismerték, a germánoknál pedig már tisztelet is övezte. Napjainkban pedig már termesztik is, Európa több országában - köztük Magyarországon is egyre intenzívebben -, hagyományosan azonban főképp az USA-ban.
Sokféleképpen felhasználható gyógynövény: nemcsak virágát, hanem érett bogyóit és leveleit is gyűjtik. Lássuk, mit érdemes tudni erről az illatos növényről!
Mikor gyűjtsük? Hogyan gyűjtsük?
A bodza május közepétől június végéig virágzik. A virágszedés időpontját akkorra kell időzíteni, mikor a a külső virágok már kinyíltak, a belsők viszont még bimbósak. Érdemes a virágot száraz időben begyűjteni, mert a harmatos vagy esős időben szedett virágok a száradás közben megbarnulnak.
Az egész virágot („bogernyőt”) vágjuk le és lazán rakva, gyűjtsük kosárba. Semmiképp sem ládába, vagy zacskóba, ezekben ugyanis erősebben préselődnének, ami szintén a virágok barnulását okozza. Érett, fekete bogyóterméseit is kocsánnyal együtt vágjuk le. Ebből ízletes lekvárt készíthetünk.
Mire jó a bodza?
Termésében bőven van A és C vitamin, és ezt különböző kutatásokkal is sikerült már kimutatni. Folyamatban lévő tudományos kísérletek többek között vizsgálják a bodza hatását az influenza vírus-törzsek ellen, és lehetséges használatát a cukorbetegség kezelésében. Virága flavonoidokat, szaponinokat, ciánglikozidot, illóolajat, és különböző nyálkaanyagokat tartalmaz.
Izzasztó és vizelethajtó hatású, így gyógynövényteának is alkalmas, e hatások kiváltására. Enyhe hashajtó hatású, gyógylekvárként viszont meghűléskor alkalmazzák. Reumatikus problémák kezelésében a Kneipp kúra része. Gyümölcse fontos exportcikk. Kérgét a népgyógyászat féregűzésre ajánlja.
Szörp-, bor- és pálinka-készítésre is alkalmas, a népgyógyászatban ezeket is főképp gyógyhatásuk miatt használják. Bodzagyümölcsből- és virágzatból házilag is sok ínyencséget készíthetünk: a szörpön túl bodzalé, bodzalikőr, turmix, lekvár, rántott bodzavirág, édes palacsinta bodzavirággal - csak néhány finomság a sok közül. A bodzavirág-vizet használhatjuk szemborogatásként és zsíros arcbőr tisztítására is.
Népi időjárás-előrejelző: ha beérett a gyümölcse, de ágain még virág is található, hosszú télre számíthatunk. A gyógyító hatásain kívül azonban másra is alkalmas: a bodza a legrégebben alkalmazott európai festőnövény. A sárga színhez levele és kérge használható, lila-kék színeket pedig gyümölcsétől kaphatunk.
Ezért vigyázat a feldolgozásnál! Könnyen összefog a konyhában mindent! Dísznövényként is ültetik néhány változatát, ennek alapja valószínűleg szintén a sokoldalú hatékonysága, ami sok-sok hiedelem szerint a csodaszép bodzavirágban lakozó varázslényeknek köszönhető.
Figyelem: ez a bodza nem az a bodza!
Érdemes azonban odafigyelni: a bodzáról beszélve általában a fekete bodzára gondolunk, azonban van egy mérgező testvére, a földi bodza. Egy-két tulajdonsága határozottan elárulja őt, így, ha figyelmesek vagyunk, könnyedén elkerülhetjük a földi bodzát (gyalog bodza), melynek bogyója és gyökere is mérgező.
Legegyszerűbb az illatra hagyatkozni: a fekete bodza illatos, a földi (mérgező) bodza virágai ezzel szemben kellemetlen szagúak. A fekete bodza 3-6 méter magasra növő cserje, vagy fácska. Egyéves ágai zöld színűek, az idősebbeket viszont szürkésbarna kéreg borítja. Az ágak felülete rücskös tapintású a paraszemölcsöktől, belsejük puha, fehér.
Leveleinek fonáka világoszöld. Virágának illata bódítóan édes, benne a porzók sárgák. A földi bodza azonban csak kb. másfél méter magasra nő, szára nem fásodik, levelei világosabb zöldek, virágai kellemetlen szagúak és a porzók bíbor vagy fekete színűek.
Háttérinformáció
Az adatok, információk forrása a Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat tudományos igényességgel állították össze a tanszék munkatársai. Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Central Europe program keretében, az ERDF társfinanszírozásával folyó Traditional and Wild projekt biztosítja.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.