A karácsonyi halászlébe ne kerüljön lazac?

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2010. december 23. 00:00
A halhús fogyasztásának előnyeit már az ókorban felismerték. Kínában és Japánban előszeretettel ajánlották a fiataloknak, kiváltképp az állapotos nőknek, de az idősebbek fizikai teljesítőképességére is pozitív hatással volt. Egyes legendák szerint még a szamurájok is ettek halhúst a küzdelmek előtt, mert rengeteg energiát nyertek belőle.

Sokak asztalára kerül karácsonykor rántott hal, halászlé. Ezért nézzük át gyorsan, mit érdemes a XXI. század halainak húsáról tudni?

A halhús fogyasztásának előnyeit már az ókorban felismerték. Kínában és Japánban előszeretettel ajánlották a fiataloknak, kiváltképp az állapotos nőknek, de az idősebbek fizikai teljesítőképességére is pozitív hatással volt. Egyes legendák szerint még a szamurájok is ettek halhúst a küzdelmek előtt, mert rengeteg energiát nyertek belőle.

Ezeket az állításokat a modern kor is igazolja, a halak húsa rengeteg cinket, vasat, jódot, A, D, B1 és B2 vitamint, valamint omega-3 zsírsavakat tartalmaz.

Az a bizonyos lazac

egeszseges_karacsonyi_etelek2A leggyakrabban fogyasztott halfajták közé tartozik a lazac, melynek húsa nagyon értékes és tápanyagokban gazdag. A lazac régebben igencsak ritka árucikknek számított, hiszen viszonylag keveset halásztak belőle, azt pedig magas áron adták el. A kereslet növekedése miatt mára már telepeken tenyésztik, melyeket Svédország, Finnország vagy Norvégia partjainál találhatunk meg. Ezek a telepek óriási ketrecekből állnak, melyekben több százezer hal is összezsúfolódik. A lazac azonban egy vándorló halfajta, amely életének első éveiben édesvízi folyókban, később pedig tengerekben él. A telepeken teljesen megfosztják a halakat természetes életkörülményeiktől, aminek a hatása sajnos nem marad el. Ebben a mozgásszegény és zsúfolt környezetben a halak egészséges narancsos-rózsaszín színe elszürkül, sápadttá válik. Mivel a piac nagy úr, a lazactenyésztők megtalálták erre is a megoldást.

Szintetikus lazac?

Szintetikus asztaxantint adnak a halak tápjához, ami biztosítja a megfelelő színezetet. Nem ez az egyetlen mesterséges anyag, amelyet a halak kapnak. Számos gyógyszerrel, hormonnal és antibiotikumokkal tartják őket életben, amik a nehéz életkörülmények miatt szükségesek.

Számos kisebb kutatás igazolta már, hogy a telepeken tenyésztett halak húsa sokkal több toxikus anyagot tartalmaz, mint a tengerből kifogott példányoké. Ezek a mesterséges anyagok pedig negatív hatással vannak az idegrendszerre, az immunrendszerre, rákos megbetegedések kialakulásához vezethetnek és hátráltatják az egészséges magzati fejlődést is.

Ezeket a támadásokat a tenyésztők rágalomnak nevezték, mert szerintük az erre irányuló kutatások nem voltak elég mélyrehatóak és csak néhány jelentéktelenebb eredményből vonták le a negatív következtetéseket. Azonban egy 2004-ben kezdődött, több millió dolláros átfogó kutatás bebizonyította, hogy a tenyésztett lazacok húsában olyan magas a poliklórozott-bifenil, vagyis a PCB aránya, hogy az ajánlás szerint havonta maximum egy alkalommal lenne szabad fogyasztani. A terhes nőket kifejezetten óva intik az ilyen halak megvásárlásától, mert születendő gyermeküknél jelentősen növekedhet a szellemi károsodás esélye.

hal23

Inkkább a hazait vegyük meg!

Ezzel a hírrel sajnos megdőlni látszik, hogy a lazac húsa milyen értékes és egészséges. Ez azonban természetesen továbbra is igaz, csak oda kell figyelni a vásárlásnál. Kutatások mostanában is egyre nagyobb léptékben zajlanak. Íme egy kedvenc a közelmúltból:"A halak hasznos tápanyagai felülmúlják a higany kártékony hatását a vegyület ily alacsony szintjén." Kinek-kinek a belátására bízom, hogy bevállalja-e, az egyébként más forrásokból is beszerezhető, hasznos tápanyagokat egy kis "alacsony szintű" higanyért cserébe.

Általában véve az Atlanti-óceánból származó halak tenyésztettek, míg a Csendes-óceániak vadvízből származnak. A külső jegyekre is támaszkodhatunk. Csak egészséges, feszes, narancssárgás húsú és fehér szemű lazacot válasszunk! Hozzátartozik azonban az igazsághoz, hogy a természetes körülmények között élő lazacok száma vészesen csökken, ami - ha a halászat ilyen mértékben folytatódik - akár kihalásukhoz is vezethet a jövőben.

Ezért ajánlatos leginkább hazai halféléket vásárolni, például pontyot, amelynek tartásáról többet tudhatunk, így nem kell félni a rejtett veszélyektől.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.