A gabonafélék botanikai szempontból a pázsitfűfélék csoportjába tartoznak. Szemtermésüket lisztnek megőrölve, vagy egyéb módon feldolgozva, pl. lapított pehelyként vagy puffasztva, fogyasztjuk. A csoport legelterjedtebb tagja a búza.
Ennek oka elsősorban a bőséges terméshozam, és nem elhanyagolható módon, kiemelkedő fehérje tartalma, mely a több évtizedes növénynemesítő tevékenység eredménye. A búza fehérje-összetétele a legalkalmasabb tésztáink megfelelő elkészítésére.
Másik közkedvelt gabonaféle a rozs, mely a hűvösebb, csapadékosabb területeken terem. Fehérje összetétele kevésbé optimális a búzáéhoz képest, ezáltal tésztakészítésre kevésbé alkalmas. Nem hagyható ki a felsorolásból az árpa, a zab és a kukorica sem.
Az árpa tulajdonságait és termőhelyét tekintve a rozshoz hasonló. Fogyasztása leginkább kásaként, vagy hántolva jellemző, míg a zab az utóbbi időben egyre inkább népszerűbb. Leggyakrabban korpa és pehely formában találkozunk vele.
Kitűnő, gyors és egyszerű reggeli készíthető belőle, ráadásul a koleszterinszintünket is kedvezően befolyásolja a fogyasztása. A kukorica, a zabhoz hasonlóan jellegzetes takarmánynövény, azonban napjainkban felhasználása igen sokrétű. Liszt, dara, pehely és E-vitaminban gazdag olaj is készül belőle.
Táplálkozás élettani szempontból a gabonafélék jellemző tápanyaga a szénhidrát, melynek jelentős része keményítő, amely szervezetünk számára jól hasznosítható energiaforrás. A gabona héjrészében találhatóak a rostok, melyek részt vesznek az egészséges bélműködés kialakításában, szükség esetén pedig a helyreállításban.
Naponta 40-50 gramm rost elfogyasztása javasolt, ennél nagyobb mérték már káros szervezetünkre nézve, hiszen képesek megkötni és ezáltal kiüríteni szervezetünkből a vitaminokat és ásványi anyagokat is. A rostoknak fontos szerepe van a fogyókúrázók étrendjében is, hiszen a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása hamarabb vezet a jóllakottság érzet kialakulásához, csökkenti a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítja a gyomor kiürülésének sebességét.
Teljes kiőrlésű pékáruk vásárlásakor azonban vigyázzunk, nehogy csalás áldozatai legyünk! Figyeljük meg jól a vásárlandó kenyeret, péksüteményt! A fehér kenyerekben általában a nagy lyukak, a laza szerkezet jellemző, ezzel szemben a teljes kiőrlésű kenyerek tömörebbek, a lukak kisebbek bennük. Tehát, amikor egy ugyan barna színű, de fehérkenyérre jellemző lukakkal rendelkező kenyérrel találkozunk, merjük feltételezni, hogy ez igazából egy fehér kenyér, amit a furfangos árusok melasszal barnára színeztek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.