Ízletes és súlykímélő karácsonyi ételek

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2012. november 27. 11:17
Karácsonykor általában könnyebben azonosulunk a tradicionális íz- és illatélményekkel, ezért törekszünk a gyermekkori, sok esetben a családi hagyományokhoz kötődő karácsonyi ételek elkészítésére. A továbbiakban ezek egészségesebb elkészítéséhez adunk ötleteket.

Néhány egyszerű szempont figyelembevételével a karácsonyi ételek eredeti ízvilága megőrizhető, azonban tápanyagtartalmuk növelhető, és nem utolsó sorban energiatartalmuk csökkenthető.

Karácsonykor általában könnyebben azonosulunk a tradicionális íz- és illatélményekkel, ezért törekszünk a gyermekkori, sok esetben a családi hagyományokhoz kötődő karácsonyi ételek elkészítésére. A továbbiakban ezek egészségesebb elkészítéséhez adunk ötleteket.

Praktikák a halászlé elkészítéséhez

A karácsonyi vacsoramenüben klasszikusnak számító halászlé esetében az ízes alaplé kialakítása a döntő. Ezt úgy érhetjük el, ha az étel alapjául többféle főtt és áttört halból készült pasztát használunk. Ezzel a módszerrel kihagyhatjuk a rántást. Tovább „karcsúsíthatjuk” a halászlevet, ha a hagyma dinszteléséhez használt olaj mennyiségét felére, harmadára csökkentjük.

A többféle hal lehetővé teszi, hogy a meglehetősen zsíros ponty (4,7% zsír) mennyiségét akár harmadára, negyedére csökkentsük, és helyette egyéb, kevésbé zsíros édesvízi halakat (pl. keszeget, csukát, harcsát, fogast) is alkalmazzunk.

A hagyományos, jó halászlébe nem került tésztabetét, azonban kenyeret kínáltak hozzá. Ha igazán igényes, tradicionális és ugyanakkor kímélő ételt szeretnénk, a megfelelő választás ez esetben a félbarna kenyér, a barnakenyér vagy a rozscipó, melyek számos pozitív hatással rendelkeznek, többek közt segítik emésztésünket magas rosttartalmuk miatt.

kenyer6

Sült hal - másképp

A rántott halnál különösen hasznos, ha soványabb halat választunk, így nem lesz „nehéz” gyomrunk számára, főleg, ha elkerüljük a hagyományos panírt, ami ráadásul bőségesen megszívja magát olajjal, és garantáltan megterheli emésztésünket.

Ehelyett készíthetünk paprikás, borsos, fűszeres lisztkeveréket, amivel vékonyan bekenjük a beirdalt halat, és egy evőkanálnyi olíva vagy diszkréten vajas ízű kukorica olajon mindkét felét megpirítjuk, majd fedővel lefedve, akár 1-2 kanál halászlé alappal meglocsolva közepes lángon, fedő alatt megpároljuk.

Így ropogós, fenséges, lényegesen alacsonyabb zsír- és energiatartalmú halsültet kapunk. Az már csak hab a tortán, hogy az étel ilyen formán történő elkészítéséhez jóval kevesebb idő és „készültség” szükséges, és a kíméletes konyhatechnika megóvja az értékes vitaminok nagy részét.

A különféle sültek elkészítéséhez használt zsiradék akár teljes egészében is elhagyható sütőzacskó alkalmazásával. Így a hús saját levében puhára, omlósra párolódik, megőrizve annak minden ízletes aroma- és nedvességtartalmát. Fokozhatjuk a hatást, ha mindezek előtt tepsiben egy cseppnyi olajon a fűszeres húst mindkét oldalán megpirítjuk (5-10 perc) a ropogós felszín érdekében.

Ha a zsiradékkal takarékoskodtunk is, a karácsonyi ételek elkészítésénél legyünk bátrak a fűszerek és aszalt (szilva) vagy friss (narancs, alma, körte, sütőtök) gyümölcsök, esetleg pirított dió, mandula alkalmazásával. A végeredmény egy rendkívül izgalmas étel lesz.

Tippek az ünnepi köret elkészítéséhez

Köretként általában sült krumplit, vagy főtt fehér rizst fogyasztunk, holott ugyancsak jóval színesebb a paletta. A grillezett, párolt zöldségek reneszánszát éljük, melyek kiválóan illenek az ünnepi menühöz, feldobják a köretek íz- és színvilágát, és bátran használhatunk hozzájuk fűszereket (fehérbors, curry, gyömbér). Ha ügyesek vagyunk, szintén elegendő 1,5 evőkanál olaj kb. fél kg zöldségköret megpárolásához.

A hagyományos, olajban sült krumpli helyett készíthetünk grillezett, cikkekre vagy karikákra vágott krumplit. A sütőben, minimális olajon megsült krumplikarikák sokkal ropogósabbak, a fűszerek íze harsányabban érvényesül. Helyezhetünk a krumpli mellé karikára vágott lilahagymát, sütőtököt, almát, körtét, szilvát és egyéb zöldségeket is.

Igazán autentikus választás a héjában sült burgonya, mely lehetőséget teremt az izgalmas tálalásra, továbbá a celofánból kibontva, félbevágva még forrón megszórhatjuk egy csipetnyi parmezán vagy egyéb reszelt sajttal.

Ünnepi kényeztetés

Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény a bejgli. Bármilyen fajtát is próbálunk ki (almás-diós, szilvás, gesztenyés-aszaltszilvás), a klasszikus diós és mákos verzió biztosan jelen lesz szenteste. A bejgli előnye, hogy szinte mindenféle gyümölccsel dúsítható, cukrozatlan házi lekvárokkal a töltelék szerkezete lazítható, rost- és vitamintartalma növelhető.

A cukor mennyiségét mind a tésztában, mind a töltelékben csökkenthetjük, a csökkentett mennyiség felét mézre is cserélhetjük: ez kiemeli a dió, a mák, a citrom, narancs és minden egyéb összetevő eredeti ízeit.

Kellemes üdítőital készíthető alma- és körtekompótból, melyet megbolondíthatunk jellegzetes karácsonyi fűszerekkel, (ánizs, szegfűszeg, vanília, fahéj, kardamom), narancs- vagy mandaringerezdekkel. Cukor hozzáadása nélkül édes-savanykás ízével kiváló szomjoltó a sültek után.

Főzzünk egészséges karácsonyi ételeket!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.