
A lángos mára Magyarország egyik legismertebb és legkedveltebb utcai ételévé, street food-jává vált, amely a Balaton környékén különösen népszerű. A lángos eredetileg is egyszerű, gyors étel volt: a kovászos tésztát szalonnazsírban kisütötték, mára azonban élesztős tésztává változott, amelyet bő olajban sütnek ki, és fokhagymával, tejföllel, sajttal ízesítenek. Végigettük a legjobb balatoni lángosozókat.
A lángos története egészen a középkorig nyúlik vissza, és többféle változata is létezik, hiszen a tészta elkészítése régiónként eltérő. A tradicionális magyar lángos a XIX. század végére vált az ország egyik jellegzetes ételévé, és a gyorsan elkészíthető, laktató étel azóta is nagy népszerűségnek örvend.
A Balaton körüli lángosozók gyakran egész nyáron üzemelnek, és az emberek nemcsak azért keresik fel őket, hogy jóllakjanak, hanem azért is, hogy az autentikus balatoni hangulatot átéljék. Mindezek mellett a lángos sokféleképpen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő verziót.
A helyszín az ételintoleranciában szenvedők paradicsoma, ahol minden mentes vegán lángost kóstolhatunk, legyen szó laktózról, vagy gluténról. A tésztája könnyű, friss és puha, melyet vegán sajttal, vegán tejföllel és növényi tejekkel készítenek, burgonya nélkül. A lángos mellett más „gyors” ételeket is kínálnak, természetesen ezeket is minden mentes változatban.
A strand mellett található lángosozó 1983 óta ugyanazon recept alapján készíti a lángosokat, így igazi retro ízeket lehet itt kóstolni. Persze Laci bácsi a klasszikus lángosok mellett édes, illetve húsos változatot is készít. Utóbbit darált hússal tölti meg, amelyet mustárral, majonézzel, ketchuppal, illetve zöldségekkel kínál.
A 2025-ben újra nyitott Gyuri lángosozója március valamennyi hétvégéje óta várja a lángosra éhes vendégeket, jó idő esetén már péntekenként is érdemes próbálkozni. Gyuri lángosa az egész környéken verhetetlen hírnévnek örvend, ahol persze másfajta ételeket is választhatunk, így például palacsintákat, hekket, pisztrángot, vagy jégkrémeket.
Frissensült lángos, palacsinta, hekk, bécsi szelet, rántott sajt... de elsősorban a szalonnás, sajtos-tejfölös, illetve a lilahagymás, velős lángosért jár ide mindenki. Az immáron 30 éve működő családi vállalkozás minden évben minőségi termékekkel bővíti kínálatát, így nem véletlen, hogy az itt készült lángos már nem csak Hévízen a legjobb, de az egész környéken. Ha pedig édesre fájna a fogad, lekváros, porcukros lángost is választhatsz.
Csipi mama a sportpálya mellett található Őstermelői Piacon várja a lángosra éhes vendégeket. Itt a klasszikus fokhagymás, vagy sajtos-tejfölös mellett számos újítás is szerepel az étlapon, mint például a „Piedone”, amibe kolbász, bab és lilahagyma kerül, a Bajor töltött lángosba kolbász és lilahagyma, míg a „Pistabácsisba” kolbász, lilahagyma, illetve erős zöldpaprika.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.