Tejtől, búzától szenvednek legtöbbet a magyarok

Tejtől, búzától szenvednek legtöbbet a magyarok

étel
PUBLIKÁLÁS: 2018. november 05. 12:00
A tehéntej, a tojásfehérje és a búza az a három alapanyag, ami a leggyakrabban panaszokat vált ki a magyarok-nál. Ez derült ki több mint hatezer laboratóriumi vizsgálat eredményéből.
Bors

Ételintoleranciára utaló panaszok miatt vizsgáltak több ezer pácienst, és több mint 50 százalékuknál mutattak ki érzékenységet a tehéntejre, bő 40 százalékuknál a tojásfehérjére, majdnem harmaduknál pedig a búzára – ismertette dr. Takáts Alajos belgyógyász-gasztroenterológus főorvos, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke.

Az is kiderült, hogy a megvizsgáltak negyede érzékeny az üdítőgyártáshoz felhasznált kóladióra, 12 százalék pedig a sörélesztőre. Az első tíz, leginkább ételintoleranciát kiváltó alapanyag között van még a kecske-és a juhtej, férfiaknál az árpa, nőknél a kukorica. Érdekesség, hogy minden tizedik betegnél az agar-agar nevű tengerivörösmoszat-származék is felelős volt a kellemetlen tünetekért.

– Jogos a kérdés: ki a csoda eszik tengeri vörösmoszatot? A válasz: sokan fogyasztunk agar-agart, csak nem tudunk róla. Az élelmiszeriparban E406 néven alkalmazzák zselésítő és sűrítőanyagként, stabilizálószerként. Joghurtokban, lekvárokban, édességekben, fűszerkeverékekben egyaránt előfordulhat – magyarázta Takáts Alajos.

Hangsúlyozta: sok esetben nagyon nehéz összefüggést felfedezni az elfogyasztott ételek és a panaszok között. Sokan éveken át szenvednek az ételintoleranciától vagy szedik a tünetenyhítő gyógyszereket anélkül, hogy tudnák, mi a bajuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.