Nagy pontyok nyomában

hal
PUBLIKÁLÁS: 2024. szeptember 14. 18:00
Nagy pontyok nyomában: a horgászok súlyban határozzák meg a halak méretét, nem ritka a 20-30 kilós, vagy akár ennél nagyobb példány is. Természetes körülmények között azonban előfordul, hogy egy ponty tudományos vizsgálat alapján igazolt életkora meghaladja a 20 évet, de a genetikai állománya, vagy a vízi környezet miatt a súlya alig 6-7 kg. Vadvízi közegben egy ilyen példányt megfogni ugyanolyan örömteli, mint egy telepített tóban 20 kg feletti halat fogni.
Forrás: Barbara Jackson / Pixabay.com

Nagy pontyok nyomában

Hol keressük a halakat?

A nagy halakat inkább a nagy bányatavakban, öreg holtágakban, víztározókban, folyószakaszokban keressük, hiszen ilyen környezetben van lehetőségük igazán nagyra nőni. Egy nagy halakkal telepített tavon, a természetes közegéből korábban kiragadott ponty megfogása valótlan képet adhat az eredményességünkről, ha ezt a természetes vízi horgászattal, annak kihívásaival vetjük össze.

Figyeljük a jeleket

A horgászok többsége a parttól távolabbi helyeket részesítik előnyben függetlenül attól, hogy milyenek a víz alatti körülmények. Figyeljük meg az előttünk elterülő vízterületet, merre látunk pontyugrást, keressünk természetes táplálékra utaló jeleket, például kagylót, szúnyoglárvát. Lehetőleg kerüljük azokat a helyeket, ahol nagyon vastag és rossz szagú az iszapréteg.

Keressünk új helyet

A nagy ponty horgászathoz ideális hely sok mindentől függ és folyamatosan változhat, kezdve egy uralkodó szélirány, vagy más időjárási behatás következtében, amely a halakat helyváltoztatásra, esetleg a mélyebb területekre kényszeríti. Ilyenkor mi se sajnáljuk az időt egy új pozíció keresésére.

A mélység titkai

Fontos a mederviszonyok feltérképezése, mely a partról történhet markerúszóval, de akár az is megteszi, ha egy sima ólmot dobunk a vízbe és a fenéken végighúzva vizsgáljuk a medret. Csónakból a tapogatórúd nyújt nagy segítséget ebben.

Nem az ár a lényeg

A felszerelés kiválasztásánál ne az ár vagy márka legyen a meghatározó. Persze egy jobb minőségű bot, vagy orsó használata feltételezi a jobb eredményt, de egy méregdrága bot is lehet a kezünkben alkalmatlan, szemben egy olcsóbb, de jobban kézreálló felszereléssel.

Az utolsó egy méter

Azt szoktuk mondani, hogy „az utolsó 80 cm a legfontosabb". A horog, a csali, egyszóval a végszerelék kerül először közvetlen kapcsolatba a hallal, ezért válasszunk arra alkalmas kiegészítőket. Talán a legfontosabb a horog méretének helyes megválasztása, ami általában a csali méretével van összefüggésben. Egy hajszálelőkén felkínált, túlságosan nagy csali kitakarhatja a horgot és ezzel gátolja a megfelelő akadást, viszont az sem célravezető, ha egy 2-es horoghoz egy 15 mm-es bojlit rakunk fel.

Növeljük a dobótávolságot

Dobós horgászatnál többnyire 100-120 grammos ólmokat használunk, míg behúzós pecák esetében ez akár 300 gramm is lehet. Ha csónakkal visszük be a szereléket, többnyire 0,30-0,40 mm -es zsinórvastagságot érdemes választani, míg dobás esetén minél vékonyabbat, hiszen ezzel jelentősen befolyásoljuk a dobótávolságot.

Forrás: Shutterstock / Készítette: project1photography

Többet árt, mint használ

A csali és a felhasznált „etetőanyag" nélkülözhetetlen része a horgászatnak. Ha igazán nagy halat szeretnénk fogni, a nagyobb méretű, legalább 20-24 mm-es méretű bojlikat javasolt alkalmazni. Ha szeretnénk elkerülni, hogy kisebb méretű halak akadjanak horogra, ne használjunk bojlin kívül mást, például aprómagot.

Legyen csalogató a csali

Kereskedelmi forgalomban számtalan apróság beszerezhető a csalifelkínáláshoz. A legtöbb esetben azonban egy parafakocka, vagy egy filléres szivacsdarab is megoldást nyújt arra, hogy fokozzuk a csalink csalogató hatását.

Illat vagy minőség alapján

Gyakran a csali vagy etetőanyag minőségét az illata alapján próbáljuk meghatározni, ennél viszont sokkal fontosabb a bojli összetétele és tápanyag értéke. Egy magasabb szénhidrát tartalmú csalival kevesebb kapásunk lesz, de várhatóan nagyobb átlagsúllyal tudunk majd halat fogni. A magasabb fehérjetartalmú csalikat inkább a rövidebb horgászatok alkalmával használjuk, amikor inkább a nagyobb mennyiség megfogása a cél.

A kevesebb néha több

Sokan azt gondolják, hogy a pontyhorgászathoz nagy mennyiségű etetésre van szükség, pedig a „nagyhalas" etetéshez bőven elég néhány maréknyi bojli is. Ennek tudatában, valamint a környezet kímélése érdekében is javasolt a kevesebb és jobb minőségű bojlik beszerzése.

Kukorica, az örök kedvenc

Ne használjunk hónapok óta a napon erjesztett aprómagokat, ezek ugyanis káros hatással vannak a halak emésztőrendszerére és a vízi világra egyaránt. Ha már mindenképpen szeretnénk kendert, kukoricát, egyéb takarmányfélékkel etetni, azokat mindenképpen főzött és friss állapotban szórjuk a vízbe.

Nagy pontyok nyomában - az egyik kulcs a szárított kukorica Forrás: inialbert/pixabay.com

Az étvágyukon is múlik

A pontyoknak is vannak olyan életmechanizmusai, amikor nem a mederfenéken, hanem a víz különböző rétegeiben táplálkoznak - főleg a nyári időszakban. Ebben az esetben a legkevesebb energiabefektetéssel, a számukra ideális táplálékforrást, a planktonokat veszik magukhoz. Ilyenkor még a legjobb minőségű csalikkal is nehéz kapásra bírni a halakat, ezért bátran kínáljuk fel a csalit a vízközti tartományban.

Kívánjunk valamit

Ha sikerült nagytestű halat fogni, kezeljük alázattal, megbecsüléssel és a fotózás után engedjük szabadon. Egy nagyobb ponty már gasztronómiai szempontból értéktelen, ráadásul, ha egy ilyen nagy halat viszünk haza, jelentősen gátoljuk a természetes szaporulatot is.

Az alábbi videóból kiderül, hogyan lehet nagy pontyot kifogni:

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.